Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Tajemná jeskyně Hang Son Doong ukrývá skryté tunely s tajnými dokumenty. Dodnes je nikdo nepřečetl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Napadlo vás někdy, že pod zemí může být několik skrytých tunelů, které ukrývají různé tajné dokumenty? Některé podobné tunely ukrývá i jeskyně ve Vietnamu, která získala pověst tajemná.

Článek

Tajemná jeskyně, která je ukrytá v národním parku Phong Nha-Ke Bang, se nachází v provincii Quang Binh ve středním Vietnamu. Jeskyně leží přibližně 50 kilometrů od hlavního města provincie Dong Hoi a zhruba 450 km jižně od Hanoje. Mezi turisty se za posledních pár let stala velmi vyhledávanou a všichni chtějí vidět jedno. Tajné podzemní prostory, ve kterých bylo nalezeno i několik tajných dokumentů.

Jeskyně byla objevena náhodou

Největším paradoxem na tom všem je fakt, že tato kolosální podzemní klenba, jejíž název v překladu znamená Jeskyně horské řeky, byla objevena zcela náhodou jedním místním obyvatelem, který si hledal něco k snědku. Bylo to v roce 1991, když se Hồ-Khanh procházel po okolí svého rodného domova a přemýšlel, co by si dal na jídlo. V tehdejších dobách totiž nebylo nic divného na tom, když si domorodí lidé hledali obživu sami.

Hang Son Doong není jen tak obyčejná jeskyně. S délkou přes 5 kilometrů, šířkou až 150 metrů a výškou dosahující v některých místech až 200 metrů, je to největší jeskyně světa, která v sobě ukrývá celé řeky, džungli, a dokonce i vlastní mikroklima. Obrovské propasti v jejím stropu, známé jako doliny, umožňují slunečnímu světlu proniknout dovnitř a podporovat tak život rozsáhlých oblastí pralesa a rozmanitých ekosystémů, které se v jejím nitru vyvinuly izolovaně od zbytku světa.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V jeskyni byl objevený velký skrytý tunel.

Díky jeskyni byla nalezena neznámá říše

Příběh jeskyně Hang Son Doong je jako vytržený z nějakého cestopisného a dobrodružného románu. Jeskyně byla původně po desetiletí skryta před širokou veřejností a celým světem, ačkoli místní obyvatelé o její existenci věděli již dávnou dobu předtím, než jí objevil místní domorodec. Až díky odvážlivcům, kteří se před několika lety rozhodli vstoupit do této jeskyně, jsme se mohli dozvědět o tom, co v sobě ukrývá.

Od roku 2013 byla objevená jeskyně zpřístupněna i široké veřejnosti a pravidelně se sem pořádají různé turistické výstupy. Vzhledem k tomu, že je v jeskyni unikátní ekosystém, jsou počty návštěvníků omezeny. Navíc, pokud se sem chcete vydat, musíte nejprve požádat o povolení a následně absolvovat náročný pochod nebezpečnou džunglí, která vás do této jeskyně zavede.

Skrytý tunel odhalil i tajné dokumenty

To ale není vše. Potápěči, kteří se na toto místo vydali, objevili další zatopený tunel, který doposud nikdo nezkoumal. Oni se o to pokusili a dostali se do hloubky 77 metrů. Dále však pokračovat nemohli. Kvůli nedostatku kyslíku se dále nedostali, ale předpokládá se, že by tunel mohl měřit více než 120 metrů. „Pokud tato chodba ústí na svém konci do dalších prostor, stal by se komplex Son Doong jednoznačně největší jeskyní na světě a jen těžko by mohl být nějakým jiným objevem překonán,“ uvedl britský jeskyňářský expert Howard Limbert.

Ten také dále uvedl, že byly v tomto tunelu objeveny tajné dokumenty, které doposud nikdo nedokázal přečíst. Jsou totiž napsané v písmu, které je dnes pro mnohé neznámé. Zda se jedná o pamětní dokumenty z druhé světové války, nebo ještě starší dochované dějiny, momentálně není známo. Proto se sem odborníci plánují i v příštím roce vrátit a znovu tento podvodní tunel prozkoumat. Son Doong má podle vědců tak obrovské rozměry, že by v ní mohl stát celý newyorský městský blok, včetně mrakodrapů s čtyřiceti patry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Chodba

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz