Hlavní obsah
Lidé a společnost

Československá vlajka z Měsíce odletěla zpět, co tam ale po lidech zůstalo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA/Alan Shepard/Edgar Mitchell, Public domain, via Wikimedia Commons

Alan Shepard se prochází po Měsíci jako člen mise Apollo 14

Datum návratu lidí na Měsíc se blíží. Ti, kteří se tam projdou, budou následovat 12 mužů, kteří se na Měsíc podívali v rámci programu Apollo. Během šesti výprav tam zanechali spoustu věcí. Které?

Článek

Měsíc jako skladiště

Mezi lety 1969 až 1972 přistálo na Měsíci celkem šest výprav. Přivezly s sebou mnoho kusů vědeckého vybavení, stejně jako některé osobní předměty. Jejich seznam je překvapivě dlouhý a rozhodně zajímavý. Vynecháme nyní spodní části přistávacích modulů nebo sondy nesouvisející s projektem Apollo z dílny amerických, sovětských, japonských, evropských, čínských či indických vesmírných agentur, a zaměřme se spíše na věci méně obvyklé.

Oficiální památníky

Na Měsíci je několik míst, které byly od začátku zamýšleny jako věčná památka na počátky dobývání Měsíce. Jedná se o šest amerických a jednu čínskou vlajku, stejně jako známou plaketu se sdělením „přišli jsme v míru a ve jménu celého lidstva“. Kromě toho se na povrchu Měsíce nachází pamětní deska na počest čtrnácti amerických a sovětských astronautů, kteří tragicky zahynuli. Jedná se např. o trojici, která zemřela při požáru modulu Apollo 1, vzpomínka je ale věnována i zesnulým sovětským kosmonautům Gagarinovi a Komarovovi.

Foto: NASA/Alan Shepard/Edgar Mitchell, Public domain, via Wikimedia Commons

Po astronautech programu Apollo toho zbylo na Měsíci hodně

Ostatky i osobní předměty

Zcela výjimečným suvenýrem, který se na Měsíc ze Země dostal je popel astronoma Gene Shoemakera. Jeho ostatky byly dopraveny na Měsíc v roce 1998. Osobní předměty zanechali na Měsíci i samotní astronauté. Jmenovat můžeme například rodinnou fotografii Chalese Dukea nebo fotografii astronauta Jamese Irwina. Astronauté zanechali na Měsíci také vlajku Námořní pěchoty Spojených Států nebo medailon na památku 25. výročí založení Amerického letectva.

Zajímavé vybavení

Zapomenout nesmíme na rover, ve kterém se astronauté na povrchu Měsíce pohybovali, nebo golfové míčky, které slavně odpálil Alan Shepard. Z osobních předmětů patří k nejzajímavějším jedno sokolí pírko, Bible nebo stovka dvoudolarových bankovek. V porovnání s tímto seznamem vypadá potom soupis zanechaného vybavení v podobě kamer, antén, kladívek nebo bot celkem nudně. Jedná se však o seznam velmi dlouhý, neboť bylo třeba přistávací modul před opětovným startem maximálně odlehčit.

Z logiky věci by nemělo nikoho překvapit ani to, že astronauté museli na Měsíci zanechat celkem stovku balíčků s vlastním biologickým odpadem. Právě ten je však pro vědce ze všech předmětů zanechaných na Měsíci nejzajímavější a existují plány na jeho podrobné prozkoumání.

Na oficiálních stránkách NASA je k dispozici podrobný soupis úplně všech předmětů, které se na Měsíc dostaly ze Země, od nefunkčních sond až po zmíněné balíčky:

Přesto existuje jeden předmět, který na Měsíci možná je, a v tomto seznamu ho přesto nenajdete. Ve filmu První člověk je scéna, ve které Neil Armstrong na chvíli poodstoupí a na Měsíci zanechá náramek jakožto památku na svou malou dceru, která zemřela na rakovinu. Existují indicie, že k tomu došlo i ve skutečnosti, důkaz ale zatím chybí.

Československá vlajka se vrátila domů

Na závěr si připomeňme, že na povrch Měsíce se podívala i Československá vlajka. Měl ji s sebou úplně poslední člověk, který prozatím po Měsíci chodil, Gene Cernan, který měl české předky. Tato vlajka však na Měsíci nezůstala a dnes ji můžete vidět na observatoři Astronomického ústavu ve středočeském Ondřejově.

Budou k místům minulých přistání jezdit turisté?

Protože na Měsíci neexistuje počasí ani jakákoliv významnější seismická činnost, všechny předměty, a dokonce i stopy astronautů, vydrží neporušené stovky tisíc až milionů let. Již nyní existují snahy označit minimálně místo přistání Apolla 11 jako chráněnou oblast, národní park či světové kulturní dědictví UNESCO. Těmto snahám však zatím brání právní překážky, neboť si nejsme příliš jisti tím, kdo má vlastně pravomoc něco takového vyhlásit. Pokud ale lidstvo někdy na Měsíci zakotví natrvalo, není pochyb o tom, že se z takovýchto míst skutečně stanou historické monumenty. A kdo ví, možná se na ně budou jezdit dívat školní výpravy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz