Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ernst Gerke: nacistický hrdlořez, na kterého naše spravedlnost nedosáhla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Velitel pražského gestapa Ernst Gerke

Po skončení druhé světové války se obnovené Československo snažilo o potrestání maximálního počtu nacistických válečných zločinců. Ne vždy se to ale povedlo, třeba u Ernsta Gerkeho.

Článek

Československo a váleční zločinci

Nacisté páchali během druhé světové války na našem území celou řadu zločinů, které volaly po potrestání. Je na místě říct, že Československo patřilo k zemím, které byly v tomto ohledu po roce 1945 nejdůslednější. Odsouzeno zde bylo na 22 tisíc Němců a vyneseno bylo na 750 trestů smrti. Z dnešního pohledu je na místě otázka, do jaké míry bylo správné nechat velkou část rozhodování na lidových soudech, v kontextu doby to ale bylo naprosto přirozené.

Asi největší „rybou“, která se dostala před československý soud byl Karl Hermann Frank, popravený před obecenstvem čítajícím na 5 tisíc lidí. Ti chtěli na vlastní oči vidět, jak skončí muž, který byl spoluzodpovědný třeba za vyhlazení Lidic. Československo samozřejmě také poskytovalo plnou součinnost spojeneckému tribunálu v Norimberku.

Přesto se ale našli tací nacističtí zločinci, kteří trestu buď zcela unikli, nebo trest ani zdaleka neodpovídal jejich zločinům. Příkladem člověka z druhé skupiny je Max Rostock, kterého si pro spolupráci vybrala komunistická StB i přesto, že byl také spoluzodpovědný právě za Lidice. My se ale dnes zaměříme na člověka z první skupiny, tedy takového, na kterého spravedlnost nikdy nedosáhla.

Kdo byl Ernst Gerke?

V roce 1909 se v pruském Štětíně, v dnešním Polsku, narodil do zámožné rodiny Ernst Gerke. Po studiích práv nastoupil k policii jako referent. Již od počátku byl ale vášnivým podporovatelem Adolfa Hitlera a jeho nacistické strany. Vstoupil nejen do NSDAP, ale také do SA i SS. Oddanost se mu vyplatila a v roce 1935 byl jmenován jako vedoucí gestapa v Hildesheimu. Posléze byl posílán na obdobné pozice i ve větších městech, nejprve v Elbingu, potom v Chemnitzu a v roce 1942 v Praze. V Polsku měl také na starosti transporty Židů do koncentračních a vyhlazovacích táborů.

Foto: Aisano, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Pamětní deska připomínající oběti heydrichiády v Kobylisích, které na popraviště poslal právě Ernst Gerke

Velitel pražského gestapa

Pražské gestapo tedy v roce 1942 získalo nového šéfa. Gerke byl naprosto oddaný své práci a nešlo mu při ní o osobní prospěch. S tím souviselo i to, že neměl rád fotografování a obecně se velmi nerad ukazoval na veřejnosti. Ta jej proto prakticky neznala. Díky tomu po válce unikl z Prahy do Německa.

Ale popořádku: co měl Gerke na svědomí? Na tuto otázku existuje snadná odpověď: prakticky všechno, co se v protektorátu od roku 1942 do roku 1945 dělo. Jako šéf gestapa byl jedním z organizátorů heydrichiády, rozhodoval o deportacích, mučení a popravách doslova tisíců lidí. Byl to navíc on, který sám nařizoval perzekuce a popravy celého příbuzenstva některých odbojářů. Gerke neváhal za pomoc parašutistům nařídit popravu teprve čtrnáctileté dívky, Jindřišky Novákové.

Snahy o vydání

Československo se po válce dlouhodobě snažilo o vydání Ernsta Gerkeho. Naposledy bylo jeho stíhání obnoveno ještě v roce 1981, rok před jeho smrtí ve věku 73 let. SRN ale Gerkeho nikdy nevydala. Německá argumentace zahrnovala kombinaci údajné nedůvěryhodnosti svědků, nekompletních spisů a také „špatné klasifikace“ jeho zločinů. Problémem, který se týkal i řady dalších válečných zločinců stíhaných různými zeměmi, byl i fakt, že Německo klasifikovalo jejich zločiny jako zabití apod., nikoliv vraždu. Na tyto zločiny se ale vztahovala promlčecí lhůta. Ernst Gerke tak nikdy před soudem nestanul.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz