Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak dobře znáte Jana Opletala? A víte, kdo byl Václav Sedláček?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká historie

Pomník Jana Opletala před gymnáziem v Litovli

Podzim je ve znamení dvou státních svátků. Prvním je 28. říjen, druhým 17. listopad. Mezi těmito daty se toho hodně událo i v roce 1939. A právě s tímto obdobím je pevně spojeno jméno Jana Opletala.

Článek

Dětství a mládí Jana Opletala

Jan Opletal se narodil na Silvestra roku 1914 anebo na Nový rok 1915. Která z těchto dvou možností je pravdivá už asi nikdy nezjistíme, není to koneckonců až tak důležité. Malý Jan byl osmým dítětem ve velmi chudé rodině, kterou navíc v době první světové války, tedy v prvních letech Janova života, velmi tvrdě zasáhla povinnost jeho otce a dvou starších bratrů narukovat na frontu. Jeden z jeho bratrů se z ní již domů nevrátil.

Dětství Jana Opletala nebylo lehké v žádném ohledu. Již jako dítě musel pracovat na těžbě písku, vypomáhat při žních apod. Malý Jan dokonce neměl své vlastní boty a v zimě si na cesty do školy musel půjčovat boty svých starších sester. Ve chvílích volna se pak věnoval především sportu, což se spolu s tvrdou prací projevilo na jeho skvělé fyzické kondici. Vojenskou službu absolvoval po maturitě v roce 1934 u pražské jednotky jezdectva. Po vojně se pak Jan Opletal zapsal na lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.

Osudový říjen 1939

Když byl Opletal v březnu 1939 ve třetím ročníku svých studií, bylo Československo (již tak zdeformované Mnichovskou dohodou) obsazeno německými vojsky a vznikl tzv. Protektorát Čechy a Morava. Jan Opletal, stejně jako většina Čechů, nesl okupaci své vlasti velmi těžce a zůstával věrný ideálům Masarykovy První republiky. Bylo pro něj proto samozřejmostí, že 27. října 1939 burcoval projevem své studentské kolegy k tomu, aby se další den zúčastnili demonstrace a připomínky vzniku Československa před 21 lety.

Foto: Česká historie

Německé tanky na Václavském náměstí, zdroj Wikimedia Commons, CC0 public domain

Dne 28. října se v Praze od rána demonstrovalo proti okupaci, skandovala se jména T.G. Masaryka a Edvarda Beneše. Německá armáda proti demonstraci tvrdě zasáhla a začala do davu střílet. Zasažení byli dva lidé. Tím prvním byl mladý pekařský pomocník Václav Sedláček, který zemřel během transportu do nemocnice. Druhým byl potom Jan Opletal.

Existují zprávy o tom, že střela, která zasáhla Opletala, vyšla přímo z davu, kde se pohybovali příslušníci německých ozbrojených složek v civilu nebo vyzbrojení civilisté německého původu sympatizující s okupanty. Podle některých studií navíc nešlo o střelu náhodnou, ale Opletal byl vytipovaným cílem kvůli svému projevu z předchozího dne.

Až tak či onak, Jan Opletal byl převezen do nemocnice na Karlově náměstí, kde byl okamžitě operován. Lékaři zjistili průstřel tlustého střeva a několikanásobný průstřel střeva tenkého. Po operaci byl Opletal při vědomí a komunikoval se svou matkou a sestrou, které jej přijely ošetřovat. V jeho těle však vypukl zánět a Jan Opletal zemřel 11.listopadu na zánět pobřišnice.

Pohřeb Jana Opletala

Pohřeb Jana Opletala byl naplánován na 15. listopadu. První část pohřbu se konala v Praze a rakev na její cestě doprovázeli tisíce studentů. Smuteční průvod se následně změnil v další protinacistickou demonstraci, při které byla zpívána Československá hymna. Opletalova rodina následně rakev převezla do obce Náklo, kde je hrob Jana Opletala dodnes.

Foto: Česká historie

Pohřeb Jana Opletala, 15. listopadu 1939, zdroj: Wikimedia Commons CC0

Demonstrace z 15. listopadu související s Opletalovým pohřbem vedly k tomu, že 17. listopadu okupační moc na přímý rozkaz Adolfa Hitlera uzavřela všechny české vysoké školy a více než tisícovka studentů byla zatčena a transportována do koncentračních táborů. V roce 1941 z toho důvodu mezinárodní společenství zavedlo 17. listopad jako Mezinárodní den studenstva, který slavíme dodnes.

Odkaz Jana Opletala a událostí z období 28. října až 17. listopadu 1939 vedly o padesát let později k dalším studentským demonstracím, které vyústily v pád komunistického režimu v roce 1989. V roce 1991 udělil Janu Opletalovi prezident Václav Havel Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třída in memoriam.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz