Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Neruda odmítl pohřeb ve Slavíně a deprese utápěl ve víně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Jan Neruda

Spisovatel, novinář a literární kritik Jan Neruda patří k nejvýznamnějším osobnostem historie české literatury. Co o něm ale víte kromě toho, že napsal Povídky malostranské?

Článek

Kdo byl Jan Neruda

Jan Neruda se narodil v létě roku 1834 do rodiny spíše chudší než bohatší. Gymnázium vystudoval, ale studium práv již kvůli nedostatku financí nedokončil. Později se pokusil ještě o studium filosofie. Ani v tomto případě ale vysokou školu nedokončil.

Již v době studií se Neruda věnoval psaní pro německé noviny. Jednalo se o padesátá léta 19. století a v této době nebyly vydávány žádné české noviny, které by se stoprocentně nepřizpůsobovaly tehdejšímu absolutismu. V roce 1858 se zapojil do přípravy almanachu Máj. Právě kolem něj se zformovala skupina literátů, pro které se vžilo jméno Májovci.

V následujících letech přispíval Jan Neruda do českých listů Čas, Hlas, Květy, Lumír a Národní listy. V těchto novinách se propagovala česká národní politika, byla přitom spojena především se stranou takzvaných mladočechů. Kromě klasické publicistiky psal také fejetony. Právě fejeton je literárním žánrem, který Nerudu proslavil. V této době také cestoval. Kromě Evropy projel Neruda Balkán a vydal se až do Egypta. I zkušenosti z ciziny prodal v podobě reportáží.

Nerudovo dílo samozřejmě dalece přesahuje novinářskou činnost či přispívání do časopisu. Jeho prvním vydaným dílem byla temná sbírka nazvaná Hřbitovní kvítí. Následovala řada dalších knih, z nichž nejznámější jsou nadčasové Písně kosmické a asi nejznámější Povídky malostranské z roku 1878. Co ale jeho osobní život?

Foto: DIMSFIKAS, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Dům, ve kterém strávil Jan Neruda prakticky celý život

Jaký byl Jan Neruda?

Jan Neruda strávil celý život ve známém domě U Dvou slunců v dnešní Nerudově ulici. Nejprve zde bydlel s rodiči, poté sám. Tím se dostáváme k prvnímu významnému faktu z jeho života. Jan Neruda se nikdy neoženil. Ne snad, že by neměl o vztah zájem, ale podle všeho neměl v lásce štěstí. Nejprve se dvořil jisté Anně Holinové, avšak neuspěl. Důvodem byl fakt, že dotyčná neviděla v Nerudovi muže, který by ji dokázal zaopatřit. Je možné, že Neruda Holinovou dokonce požádal o ruku. Anebo to bylo jinak?

Jako druhá žena vstoupila Nerudovi do života spisovatelka Karolína Světlá. Nejen, že byl jejich vztah velmi blízký, Karolína Světlá Nerudovi vypomáhala také finančně. Peníze byly totiž Achillovou patou Jana Nerudy a svojí literární tvorbou se nebyl schopen uživit, měl dluhy a hrozilo mu i vězení pro dlužníky.

Neruda a Světlá se do sebe pravděpodobně zamilovali. Ale i když mezi nimi putovaly pouze dopisy, a přesto, že manželství Karolíny Světlé bylo prakticky jen formální, happy-endem vztah neskončil. Manžel Karolíny Světlé se o korespondenci s Nerudou dozvěděl a udělal jí rázný konec. Oba museli spálit veškeré dopisy. Přesto však ještě jeden dopis Světlá napsala. Neruda jej ale nikdy nedostal a předpokládal, že konec je z její strany absolutní. Světlá si zase to samé myslela proto, že Neruda na tento dopis neodpověděl…

Neruda byl sice jako literát uznáván, ale sám sobě nevěřil. Zdrtila ho špatná kritika Hřbitovního kvítí a od té doby jej sžíral pocit, že je jako spisovatel neúspěšný. Tyto pocity se mísily s neúspěchy v lásce a výsledkem byla nadměrná konzumace vína.

I to pravděpodobně napomohlo k rozvoji jeho zdravotních problémů, konkrétně rakoviny tlustého střeva, která byla příčinou jeho úmrtí. O tom, jak byl Neruda uznávaným spisovatelem i přes sebemrskačské pochybnosti svědčí ale nejlépe fakt, že mu byla jako prvnímu nabídnuta možnost být pohřben v nové hrobce národních velikánů, tedy ve Slavíně. Jan Neruda tuto možnost ale nevyužil a dal najevo, že raději spočine na Vyšehradském hřbitově. A tak se také po jeho smrti v srpnu 1891 stalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz