Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nanuk je tradiční letní osvěžení. U nás se objevil přesně před 90 lety

Foto: Generováno AI, nástroj Google Gemini

Léto, slunce, voda a nanuk, tedy zmrzlina na dřívku. Kdo by ho neměl rád?

Zmrzlina patří k létu stejně jako koupání. Kdo by neměl rád sladké osvěžení. To může samozřejmě nabývat celé řady podob, nás bude ale tentokrát zajímat ta, které říkáme nanuk. Kde se vzal?

Článek

Vznik nanuku

Bylo krátce po první světové válce a v malém městě Onawa ve státě Iowa přišel do cukrárny pana Kenta Nelsona, dánského imigranta, malý chlapec, který měl jen několik drobných a přemýšlel, jestli je utratí za zmrzlinu, nebo za čokoládu. Právě v tuhle chvíli prý pana Kenta napadlo, že by mohl obě sladkosti zkombinovat.

Dalo to samozřejmě trochu práce a experimentování, ale brzy se v jeho sortimentu objevil nový produkt: zmrzlinová tyčinka obalená v čokoládě. V roce 1921 si Nelson nechal nápad patentovat a ve spolupráci s čokoládovnami rozjeli výrobu nanuků ve velkém, jmenovaly se Eskimo Pie. Byl to naprostý hit. Zajímavé ale je, že v roce 1928 byl patent zrušen pro přílišnou obecnost.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Reklama na původní Eskimo Pie z roku 1922.

Právní bitvy o patent nás ale příliš zajímat nebudou. Důležitější je pro nás fakt, že zanedlouho byl „objeven“ zlepšovací trik v podobě dřívka zapíchnutého do zmrzliny. Nanuky se ještě ve dvacátých letech rozšířily i do Evropy, nejprve do Anglie, Francie či Rakouska. Kdy se nanuk objevil i v Československu?

První nanuky v Československu

První nanuky se u nás objevily až v roce 1935, je to zajímavé jednak proto, že v sousedním Rakousku už si lidé na nanuku pochutnávali v druhé polovině 20. let a jednak potom proto, že zpráva o vynálezu se v československých novinách objevila hned v roce 1922, tedy v době, kdy na americkém patentu ještě ani nezaschnul inkoust.

Výrobu u nás započal Emil Probst, obchodník z Prahy. V roce 1934 dostal povolení k prodeji, roce 1935 s ním potom skutečně započal. I jeho zmrzlina se jmenovala Eskimo. Bohužel, jeho firma dlouho nevydržela. Jako žid byl pan Probst i s celou rodinou deportován do koncentračního tábora.

O něco později než Emil Probst, konkrétně v roce 1938 se ale začala prodávat v Praze ještě jedna podobná zmrzlina. Její jméno znělo… nanuk. I v tomto případě se jednalo o kopii amerického Eskimo Pie a jméno bylo zvoleno podle eskymáka Nanuka z filmu z dvacátých let. Nanuk byl k dostání v automatu firmy Vašata a spol. na Václavském náměstí.

Po roce 1948 došlo ke znárodnění a výroba těchto zmrzlin přešla pod národní podnik Laktos. Jejich popularita již potom jen a pouze rostla a staly se skutečnou klasikou, bez níž si nedokážeme představit léto. Pravdou je, že význam slova nanuk se poněkud rozšířil a dnes tak označujeme všechny zmrzliny na dřívku, nejen ty s čokoládovou polevou.

A mimochodem, Eskimo Pie se v USA stále prodává, jen název zmrzliny byl změněn na Edy´s Pie, aby neurážel inuitskou komunitu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz