Hlavní obsah
Lidé a společnost

Naši slavní Maffiáni: Edvard Beneš a ti druzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, public domain, CC0

Edvard Beneš

Vznik novodobého Československa je těsně spjat nejen se zahraniční akcí Tomáše Garriguea Masaryka, ale také s odbojem domácím. Ten představovala především skupina známá jako Maffie. O co šlo?

Článek

Vznik Maffie

Když v létě roku 1914 vypukla v Evropě první světová válka, uvědomil si Tomáš Garrigue Masaryk, že Evropu a vlastně i celý svět čeká zásadní proměna. Koncem roku proto uzrálo jeho přesvědčení o tom, že musí opustit tehdejší Rakousko-Uhersko a v zahraničí se podílet na vzniku nového světa, takového, v němž by byli Češi nezávislí na monarchii, jejíž čas se pomalu, ale jistě chýlil ke konci.

Masaryk ale dobře věděl, že zahraniční akce sama o sobě nebude stačit a je třeba koordinovat její aktivity s lidmi doma, v Čechách. Na přelomu ledna a února proto požádal Edvarda Beneše, kterého si vybral jako svoji hlavní kontaktní osobu, aby v Čechách vytvořil síť politicky spolehlivých osob, kteří budou představovat domácí větev odbojové činnosti (odboj byl v tomto případě zamýšlen jako politický). Důležitým úkolem této sítě mělo být také udržování kontaktu se zahraniční akcí.

Edvard Beneš proto obratem kontaktoval skupinu lidí, mezi které patřili Karel Kramář, Alois Rašín, Josef Scheiner a Přemysl Šámal. Tito lidé fungovali jako předsednictvo organizace, kterou nazvali „Maffie“. Není tajemstvím, že jako inspirace pro tento název jim skutečně posloužila sicilská Cosa Nostra. Je třeba zmínit, že na začátku 20. století měl tento pojem pro mnohé nádech romantiky a nejeden člověk mafii obdivoval.

Ilegální činnost Maffie

Organizace sbírala informace a předávala je do zahraničí, to byla její hlavní činnost. Komunikace probíhala nejčastěji prostřednictvím skrytých depeší pašovaných přes Švýcarsko, Balkán nebo Nizozemí. Maffie také informace od Masaryka naopak přebírala a dále distribuovala v monarchii.

Neméně důležitým prvkem činnosti Maffie bylo vytváření struktur, které mohly v pravý čas (ten nadešel 28. října 1918) okamžitě vystoupit a začít pracovat na převzetí moci v nově vyhlášeném státě.

Foto: Wikimedia Commons, public domain, CC0

Členové Maffie při setkání po válce

Utajení tak dokonalé, že o ní dodnes víme málo

Maffie samozřejmě fungovala v utajení a v ilegalitě. Ta byla ovšem tak důsledná, že dodnes vlastně nevíme, kolik měla tato organizace členů a kdo všechno do ní patřil. Známé výše zmíněné politiky, víme o tom, že depeše převážela přes hranice třeba Emma Destinová, víme o jménech jako Jindřich Kostrba (rakouské letecké eso, které ve skutečnosti shazovalo mapy a fotografie rakouských pozic nepříteli a udržovalo styky představiteli Maffie), ale kompletní seznam…? Ten nemáme a nevíme ani to, zda členů byly desítky nebo stovky.

Důvod je prostý: Maffie neměla pevnou strukturu. Vycházíme dnes proto především ze seznamů vytvořených po první světové válce u příležitosti různých setkání apod. Nejrůznějších spolupracovníků ale bylo jistě mnohem více, než kolik je lidí na seznamech.

Ještě více než my dnes, ale tehdy tápaly rakouské úřady. O existenci Maffie se nikdy nedozvěděli. Ne snad, že by její členové nekončili ve vězení. To samozřejmě ano, Kramář, Rašín, Scheiner… rakouská policie je ale zatýkala z jiných důvodů, např. za členství ve slovanských spolcích apod.

Edvard Beneš sice neskončil ve vězení, ale velmi brzo musel také do exilu. Jeho předsednické místo převzal Přemysl Šámal. Organizace byla nesmírně efektivní, a právě z jejích řad se rekrutovali slavní „muži 28. října“: Rašín, Soukup, Stříbrný, Šrobár a Švehla. Z Maffie se stala československá vláda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz