Hlavní obsah
Umění a zábava

Prodaná nevěsta: národní poklad, kterým být nikdy neměla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chabe01, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Bedřich Smetana, tvůrce Prodané nevěsty

Má-li někdo odpovědět na otázku, jaká je nejslavnější česká opera, nebude s odpovědí váhat ani vteřinu. Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany nemá u nás konkurenci. Znáte jí ale? A co všechno o ní víte?

Článek

Prodaná nevěsta jako satira, která si dělá z Čechů legraci

Mohlo by se zdát, že národní opera číslo jedna bude plná vlastenectví a vyzdvihování těch nejlepších stránek české národní povahy (ať již něco takového ve skutečnosti existuje či nikoliv). Prodaná nevěsta je ale de-facto pravým opakem. Idealizované představě české národní povahy se spíše vysmívá, byť tak činí v dobré vůli a s laskavostí.

Bedřich Smetana složil Prodanou nevěstu mezi lety 1863 a 1866. Libreto k ní napsal Karel Sabina. Již to samo o sobě je poměrně paradoxní. Jedním z autorů díla, které je považováno za jedno z nejzásadnějších pro celý národ, je tedy ve skutečnosti člověk, který svá poslední léta prožil s přezdívkou „zrádce národa“, a který nemohl bez přestrojení ani vycházet na ulici, aby jej někdo nenapadl v odvetě za jeho udavačskou činnost. Autorstvím libreta k Prodané nevěstě si však zajistil uměleckou nesmrtelnost.

Vraťme se ještě k onomu ironickému přístupu k zobrazení české povahy. Opera se odehrává na venkově, který zde ale není oním adorovaným prostředím, ze kterého vzešel národ a jeho největší hrdinové. Spíše než to, je zde venkov zobrazen jako místo, kde bují česká malost a vychytralost. Opeře na druhou stranu nechybí happy end a poselství, se kterým se můžeme ztotožnit asi všichni: tím nejdůležitějším je nakonec stejně vždy to, abychom měli onu obyčejnou, avšak nesmírně cennou radost ze života. O čem tedy Prodaná nevěsta vlastně je?

Foto: Rudé Květy, Public domain, via Wikimedia Commons

Obecenstvo čeká na představení Prodané nevěsty, Morava, 1913

Obsah opery Prodaná nevěsta

První jednání začíná ve chvíli, kdy na vesnici startuje pouť. Všichni lidé se zde veselí a radují. Existují ale dvě výjimky, kterými jsou Jeník a Mařenka. Zdá se totiž, že osud nepřeje jejich lásce. I přesto, že se upřímně milují, vybrali rodiče Mařence někoho jiného. Dohazovač Kecal přesvědčí rodiče Mařenky, že nejlepším ženichem bude syn sedláka Míchy, kterému navíc Mařenčin otec dluží. Mícha měl sice syny dva, ale jeden z nich již dávno odešel z domova. Řeč je proto o tom druhém, o Vaškovi. Mařenka nicméně dává jasně najevo, že se Jeníka nevzdá.

Začíná druhé jednání a stane se hned několik věcí. Vašek se objevuje na scéně, rozhodně však nevypadá jako někdo, s nímž by chtěla Mařenka strávit zbytek života. Protože Vašek Mařenku zatím nezná, ta se vydává za někoho jiného a přesvědčí Vaška, že s Mařenkou by ho čekalo jen samé trápení. Jeník ale překvapivě přistupuje na Kecalovu nabídku toho, že se za pěknou sumu peněz Mařenky vzdá. Má však jednu podmínku: má být sepsána smlouva ve které bude jasně uvedeno, že Mařenku si může vzít pouze syn sedláka Míchy. Kecal si mne ruce a jde připravovat smlouvu.

Na začátku třetího a posledního jednání je situace řádně zamotaná. Vašek se bojí svatby s Mařenkou a Mařenka nemůže uvěřit, že jí Jeník takto zradil. Nenechá si od něj ani nic vysvětlit. Po dlouhém rozmýšlení Mařenka dokonce souhlasí, že se vdá za syna sedláka Míchy. V tu chvíli se však ukáže, že Jeník je ve skutečnosti Míchův prvorozený syn, který již dávno odešel z domova. Mařenka v tu chvíli vše pochopí a její svatbě s Jeníkem už nic nebrání. Vše dobře dopadne a celá vesnice se může radovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz