Hlavní obsah
Lidé a společnost

V roce 1848 se při revoluci neumíralo jen v Praze. Běchovické krveprolití je toho důkazem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Johann Zacharias Quast, CC0, via Wikimedia Commons

Výtvarné zpracování krveprolití v Běchovicích od Johanna Zachariase Quasta

Svatodušní bouře v Praze v červnu 1848 znamenaly vrchol a zároveň i konec pokusu o českou revoluci. V poslední den však revoluční zmatky spustily také událost známou jako Běchovické krveprolití.

Článek

Praha 1848

Pražský pokus o revoluci byl součástí dlouhého seznamu podobných výbuchů nespokojenosti, které se v roce 1848 prohnaly celou tehdejší Evropou. Do jisté míry náhodné střetnutí pražských demonstrantů s vojskem odstartovalo několik dní trvající nepokoje a pouliční střetnutí protestujících s vojáky. Nejznámější událostí celého pokusu o revoluci je nepochybně zastřelení manželky knížete Windischgratze, pravděpodobně zbloudilou kulkou.

Po něm následovalo odstřelování Prahy z dělostřeleckých baterií na levém břehu řeky Vltavy. Dne 17. června potom demonstranti v Praze kapitulovali. Podobná nešťastná náhoda, která vedla k odstartování nepokojů v Praze, potom způsobila ve stejný den i smrt sedmi dalších lidí na nádraží v Běchovicích.

Běchovické střetnutí

V roce 1848 vedla do Prahy jedna jediná železnice vedoucí do České Třebové, Olomouce a dále do Vídně. První stanicí na této trase ve směru od Prahy byly Běchovice. Dnes se jedná o součást hlavního města a místní nádraží se oficiálně jmenuje Praha-Běchovice, v roce 1848 šlo ale o hluboký venkov. Generál Windischgratz rozhodl, že právě v Běchovicích bude vykonána prohlídka každého vlaku v obou směrech.

Běchovické nádraží bylo obsazeno několika jednotkami pod velením prince Hugo Windischgratze, který měl k dispozici pěchotu, jezdectvo, i dělostřelectvo. Kontroly prvních vlaků nic zakázaného neobjevily (hledaly se především zbraně). Vlak ve směru od Prahy, který dorazil po šesté hodině byl však z velké části zaplněn studenty, kteří se v předchozích dnech podíleli na potyčkách s vojskem. Nyní prchali z Prahy, zbraně však měli stále u sebe. Jednalo se o střelné zbraně, stejně jako nože, šavle, i nejrůznější podomácku vyrobené nástroje.

Vojáci začali studenty odzbrojovat, najednou však z jedné ze zbraní vyšla rána. Dnes již už nezjistíme, zda šlo o nehodu, nervy neudržené na uzdě, nebo úmysl. Ať tak či onak, vojáci začali na vlak pálit ze všeho co měli k dispozici a příliš přitom neřešili, že kromě studentů jsou ve vlaku i další cestující včetně žen a dětí.

Mezi lidmi ve vlaku logicky vypukla panika, lidé vyskakovali okny a snažili se dostat do bezpečí nádražní budovy. Princ Hugo se z počátku marně snažil uklidnit situaci a když už se mu to konečně povedlo, na zemi leželo sedm mrtvých a asi stovka raněných. Pro nejtěžší případy bylo zřízeno improvizované obvaziště přímo v Běchovicích, ostatní odvezl vlak do nedalekých Úval, kde jim byla poskytnuta pomoc.

Běchovické události stojí sice stranou hlavních revolučních střetů, přesto jsou jejich nedílnou součástí a vypovídají o tom, jak napjatá situace u nás v létě roku 1848 panovala. Událost dnes připomíná informační tabule na cestě od nádražní budovy v Běchovicích k autobusové zastávce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Běchovice

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz