Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vladimír Menšík: geniální herec a bohém si se sklenkou rozuměl až příliš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Pamětní deska na rodném domě Vladimíra Menšíka

Ve chvíli, kdy se dnes pořádá nějaká anketa o největšího komika naší historie, na prvním místě se objevují prakticky jen dvě jména. Tím prvním je Vlasta Burian, tím druhým Vladimír Menšík.

Článek

Mládí a cesta k herectví

Vladimír Menšík se narodil v moravských Ivančicích dne 9. října 1929. Vystudoval střední průmyslovou školu a poté nastoupil do Brněnských strojíren. Již od mládí ale tíhnul k herectví, a proto podal přihlášku na Divadelní fakultu JAMU (Janáčkovy akademie múzických umění). Na první pokus u zkoušek neuspěl, na ten druhý již ano.

Akademii vystudoval v roce 1953 a od tohoto roku získal angažmá v tzv. Vesnickém divadle, což byla zájezdová scéna řízená Státním výborem pro věci umění. Vzorem tohoto divadla bylo sovětské „Kolchozní divadlo“. Motivací Vladimíra Menšíka ale rozhodně nebyla ideologie. Ačkoliv byl členem KSČ, po několika letech byl vyloučen pro pasivitu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Rodný dům Vladimíra Menšíka v Ivančicích

Velmi brzy si jej ale pro své divadlo vyhlédl slavný E. F. Burian. S tím se v roce 1958 rozešel proto, že jej zlákal film. Právě po filmu od začátku Menšík toužil. Tím začala dlouhá řada jeho filmů, která čítá plných 150 snímků. Tento seznam je plný legendárních snímků jak např. Dědeček automobil, Limonádový Joe, Lásky jedné plavovlásky, Markéta Lazarová, Všichni dobří rodáci, Světáci, Dívka na koštěti, Tři oříšky pro Popelku, Jak utopit doktora Mráčka, Zlatí úhoři, Lásky mezi kapkami deště, Ikarův pád, Tažní ptáci nebo třeba Dobří holubi se vracejí.

Vladimír Menšík se prosazoval také v televizi, ať již jako herec v seriálech (Chalupáři, Pan Tau, Arabela nebo Létající Čestmír) či v nejrůznějších estrádách. V těch silvestrovských doslova exceloval a Silvestry Vladimíra Menšíka poběží poslední den roku asi ještě za padesát let. A i když je Menšík často označován za komediálního herce, se stejnou genialitou hrál i role vážné. To je koneckonců patrné i z tohoto výčtu některých jeho filmů.

Také jeho uvádění pořadů jako Bakaláři nebo Křeslo pro hosta je pro něj ikonické. Je nicméně na místě přiznat, že Bakaláře Menšík zrovna nemusel a považoval texty, které musel odříkávat, za příliš banální. Pořad Křeslo pro hosta se stal zase zdrojem konfliktu Menšíka s vedením televize, neboť odmítl diskutovat s komunistickými pohlaváry. Menšíkova herecká kariéra je ale rozhodně impozantní. Jeho osobní život však tak nablýskaný nebyl.

Vladimír Menšík v soukromí

Všechno, co Vladimír Menšík dělal, dělal naplno. A týkalo se to práce i osobního života. Menšík zvládal několik představení denně, neustále točil, a to i v situaci, kdy od dětství trpěl silným astmatem. Užívat musel celou řadu léků a v době, kdy již byl slavnou filmovou celebritou, s ním na natáčení byla většinou přítomná i zdravotní sestra, později dokonce jeho známá doktorka.

Zběsilé pracovní tempo v kombinaci s astmatem, srdečními problémy a onemocněním žaludku ovšem nebylo jeho jedinou neřestí. Tak, jak přistupoval k práci, přistupoval i k zábavě. Vladimír Menšík miloval večírky a v konzumaci alkoholu se nikterak neomezoval. Vykouřil také čtyři krabičky cigaret denně. Tento fakt jeho zdravotnímu stavu příliš neprospíval. Dne 27. května 1988 jej čekalo natáčení pořadu Abeceda, ve kterém účinkoval spolu s Jitkou Molavcovou. Paní doktorka jej varovala a účast mu rozhodně nedoporučovala. Vladimír Menšík ale neposlechl a o dva dny později, v neděli 29. května 1988, zemřel ve věku pouhých 58 let.

Vladimír Menšík navždy zůstane hereckou ikonou a legendou. Měl by být ale také mementem a varováním, že nelze vše dělat na 150 procent. Vladimír Menšík byl uložen k věčnému odpočinku na Olšanských hřbitovech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz