Hlavní obsah
Aktuální dění

Čtyřdenní pracovní týden. Iluze, hudba budoucnosti nebo realita?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Jestli nám pandemie covidu přinesla něco převratného, pak je to bezesporu změna pracovního režimu. Práce z domova a porady, obchodní schůzky či pracovní pohovory ve virtuální rovině.

Článek

Málokdo si stěžuje. Jistě, jsou povolání, kde nové nastavení možné není. Zaměstnanci ve službách, kde je jejich fyzická přítomnost zapotřebí, na flexibilitě profitovat nemohou, ale i jich by se v budoucnu přece jenom výrazné změny, v některých státech již seriózně diskutované či testované, týkat mohly.

Ve Velké Británii pokročili od debat k činům a od pokusné fáze k připravovaným zákonům a čtyřdenní pracovní týden se pomalu stává realitou.

Labouristé se chopili vlády a v rámci slibovaného balíčku úprav zaměstnaneckých práv připravují nový zákon přiznávající právo na čtyřdenní pracovní týden. Zákon je připravován na základě konzultací s představiteli firem a odborů a má být schválen již na podzim.

Ministryně školství, baronka Jacqui Smith, v pátek ráno uvedla, že zaměstnancům by měla být dána možnost pracovat méně dní prostřednictvím „stlačených hodin“.

Podle současných pravidel zavedených již v dubnu letošního roku, má zaměstnanec právo požádat o pohyblivou pracovní dobu, ale firmy nemají povinnost s ní souhlasit. Zaměstnavatelé se sice musí žádostmi vážně zabývat, ale mohou je odmítnout, pokud k tomu mají provozní důvody.

Podle nového zákona by zaměstnavatelé museli od prvního dne flexibilitu nabízet, kromě případů, kde to z logistických důvodů není proveditelné. Není tedy zatím úplně jasné, jaké změny vlastně nový zákon v podobě nařízení přinese.

Zřejmě se bude jednat o administrativní ztížení odmítnutí žádosti zaměstnance, protože v tuto chvíli se jedná spíše o formální záležitost, kterou je snadné zaměstnavatelem shodit ze stolu. Později by zaměstnavatelé museli každé zamítnutí žádostí složitěji zdůvodňovat.

Návrhy zaskočily majitele a výkonné představitele firem, které si zatím neumí představit, jak nová práva zaměstnanců ovlivní chod jejich podniků. Zákon ale nebude znamenat méně odpracovaných hodin, pouze jejich nové rozložení. Dle navrhovatelů a zpracovatelů zákona by produktivita neměla klesnout, naopak se předpokládá její zvýšení.

V rámci Spojeného království se ale nejedná o žádnou velkou novinku. Už bývalá konzervativní vláda totiž připravila labouristům půdu a spustila testovací program, dosud největší svého druhu. Zúčastnilo se ho 61 firem a 54 z nich, což je 89 procent, v nastaveném režimu pokračuje dál i po jeho ukončení, protože se jim osvědčil.

Přesto konzervativci nyní varují proti vymáhání zákona, který může mít negativní dopady na některé firmy a ovlivnit celkový ekonomický růst. Flexibilní pracovní týden může fungovat jenom tam, kde je přínosný jak pro zaměstnance, tak jejich zaměstnavatele. Jeho vymahatelnost je tudíž kontroverzní.

V praxi to má vypadat tak, že by zaměstnanci místo osmihodinové pracovní směny pět dní v týdnu pracovali pouze čtyři dny, zato deset hodin. Odvedli by tak stejnou práci, ale měli by víc času na rodinu, koníčky a strávili méně času dojížděním. Taková je představa.

Nicméně se změnami se zatím nepočítá ve školství. Takže zatímco rodiče by pracovali pouze čtyři dny, děcka by chodila do školy i nadále od pondělí do pátku, stejně jako jejich učitelé.

Fakticky by se zákon spíš uplatňoval u kancelářských povolání a tam, kde se pracuje v osmihodinovém režimu. V ostatních případech, kupříkladu ve zdravotnictví, dopravě, maloobchodu a pohostinství, by se zřejmě uplatňovala výjimka z proveditelnosti.

Potravinový řetězec Morrisons na základě zpětné vazby již od čtyřdenního pracovního týdne pro zaměstnance své centrály upustil. V rámci kratšího týdne totiž zaměstnanci museli pracovat i o některých sobotách, což se nesetkalo s  vděkem ani úspěchem.

Zaměstnanci dalšího řetězce ASDA si zase stěžovali na náročnost desetihodinové směny, takže i tady se nabídnutá flexibilita dočkala nelibosti zaměstnanců.

První fáze komprese odpracovaných hodin je nicméně pouze startovním bodem na cestě k opravdovému čtyřdennímu pracovnímu týdnu a do budoucna se počítá i se snížením celkově odpracovaných hodin. Kdy by k tomu mělo dojít, zatím ale není jasné.

Kontroverze tak provází nové úpravy stejně jako všechny převratné novinky. Na rozdíl od vzdálených přístupů a hybridního výkonu práce, která byla zavedena jako praktická pomůcka pro obě strany pracovního procesu, v tomto případě hovoříme o zákonné vymahatelnosti, která pravděpodobně vnese do zajetých kolejí kromě počátečních zmatků i nové soudní případy.

Angličané se toho ale, zdá se, nebojí, a dá se předpokládat, že na základě jejich zkušeností se začne ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu přistupovat s větší důvěrou i jinde.

Koneckonců i v některých dalších evropských zemích se již čtyřdenní pracovní týdny testují. Jde například o Belgii či Francii a Německo, kde byly spuštěny první pilotní programy.

Že bychom v budoucnu měli dosáhnout lepšího vyvážení pracovního a soukromého života, je tak v dohledu. Jak to ovlivní firmy, je ovšem stále otázka do pranice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz