Hlavní obsah
Rodina a děti

Do Barcelony za oplodněním. Co je reprodukční turistika?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Španělský zákon o asistované reprodukci otevřel možnosti matkám bez partnerů, lesbickým párům a trans mužům počít dítě, což v jiných státech není běžné.

Článek

Je téměř k nevíře, jakým nevídaným tempem se španělská společnost za posledních několik desítek let proměnila. Z jedné z nejkonzervativnějších zemí, kde byly teprve v roce 1981 povoleny rozvody, a kde až do konce 70. let byla kriminalizována homosexualita, se stala jednou z nejliberálnějších společností na světě.

Španělský takzvaný „Trans zákon“ zveřejněný v březnu 2023, zařadil do legislativy v celé zemi to, co bylo protokolem do té doby pouze v Katalánsku, a znamená umožnění jiným než heterosexuálním párům, tzv. queer, podstoupit léčbu „ROPA“. Ta zahrnuje extrakci vajíček od jednoho partnera, jejich oplodnění a následné vložení do dělohy někoho jiného.

Španělsko je vyhledávaným centrem asistované reprodukce neboli IVF pro jednotlivce či páry z celého světa a barcelonské kliniky v nabídce možností excelují. Proč?

Protože její specializovaná centra mají k dispozici nejmodernější technologie, čtyřicetileté zkušenosti, poskytují přeshraniční péči a do karet jim hraje i příznivá legislativa a liberální zákony.

Španělské zdravotnictví a poskytovaná péče obecně jsou na velmi vysoké úrovni lékařské odbornosti, výzkumu a technologií. Nejinak je tomu i u asistované reprodukce, a proto i z toho důvodu zhruba polovinu žen v těchto programech tvoří cizinky nejen z Evropy, zejména Francie, Itálie a Portugalska, ale z celého světa.

Ve Španělsku existuje asi 300 registrovaných klinik zaměřených na plodnost a mezi oblíbené lokality patří kromě Barcelony také Alicante, ​​Madrid a Malaga.

Možná někoho překvapí, že většina celého procesu se neodehrává přímo v místních centrech, ale v domácím prostředí zahraničních pacientů. A jak to ve zkratce funguje?

První konzultace probíhá online. Pacientky obvykle podstoupí potřebné lékařské testy v domovské zemi u svého gynekologa a poté zašlou všechny výsledky na vybranou španělskou kliniku.

Většina přípravné fáze včetně medikace a monitorování probíhá také ve své zemi, pokud je to logisticky a legálně možné, a do Barcelony přijíždí pacientka až na vlastní proceduru.

Španělsko je také hlavním městem Evropy v dárcovství vajíček a má na kontě polovinu všech darovaných vajíček na celém kontinentu. Realizuje se zde nejvyšší počet asistovaných reprodukcí v Evropě, přibližně 120 tisíc ročně, a téměř 50 % těchto procedur zahrnuje darování vajíček.

V posledních letech se ve Španělsku rozmnožily vajíčkové banky, které v rámci tohoto mnohamilionového průmyslu rozesílají vajíčka dárců po celém světě.

Každý rok ve Španělsku podstoupí cykly extrakce vajíček téměř 15 000 žen. Samozřejmě, že mnohé z nich jsou motivovány finanční stránkou věci. Dárkyně ve Španělsku dostávají jednu z nejvyšších sazeb finanční kompenzace v Evropě, kolem 1,100 eur za úspěšný cyklus.

Španělsko je oblíbenou volbou pro soukromou léčbu neplodnosti také proto, že k ní má ze zákona přístup každá žena nebo muž bez ohledu na jejich občanský stav, sexuální orientaci nebo věk. Mnoho lidí skutečně přichází do Španělska kvůli omezením a zákazům ve svých domovských zemích, zejména v souvislosti s darováním vajíček.

Podstatným plusem zdejších klinik je také fakt, že mívají velmi krátké, pokud vůbec nějaké, pořadníky. Hovoříme ovšem o soukromých klinikách, nikoli podpoře plodnosti v rámci sociálního systému. Ta pochopitelně také existuje a je také na vysoké úrovni, ale čekací doba bývá dlouhá a věk žadatelů se limituje horním stropem pro ženy do 40 a muže do 55 let věku.

Náhradní mateřství je však i zde stále nevyřešeným problémem. Současný španělský zákon o reprodukci považuje jakoukoli smlouvu tohoto typu za neplatnou, což brání ženám bez dělohy nebo s jinými zdravotními potížemi, a mužům – mužským gay párům a svobodným mužům – stát se rodiči prostřednictvím náhradního mateřství. Současný zákon to však nijak nepostihuje, takže španělský občan může počít dítě touto metodou v jiné zemi, kde je náhradní mateřství možné.

Vzhledem k sociálním a demografickým změnám v posledních letech čím dál více žen volí metodu zmrazení vlastních vajíček kvůli prodloužení doby vlastní plodnosti, ale ani tato možnost není v každé zemi legální. To je další důvod, proč přijíždí velké množství žen nejen z Evropy, ale z celého světa, právě do Španělska.

Barcelonská centra stojí v rámci Španělska, pokud jde o reputaci, zkušenosti a výsledky, na čelní příčce.

Náklady na umělé oplodnění se mezi zdejšími klinikami liší a závisí na zvolené proceduře, nicméně v průměru se pohybují někde mezi 5 000 až 15 000 eur.

V kontextu tohoto článku nesmíme ovšem pominout fakt, že i Česká republika patří v oboru asistované reprodukce ke světovým špičkám, i k nám přijíždí páry ze zahraničí s nadějí. Důvodem je nejen kvalitní péče, ale i „low cost služby“.

A kromě toho, přijet do Barcelony a spojit naději na rodinu s příjemným výletem, není vůbec špatná volba. Nakonec stejně jako do Prahy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz