Hlavní obsah
Cestování

Plážová pravidla a pokuty ve Španělsku. Ručníkáři, třeste se. Spadla klec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Nešvar je slabé slovo pro obsazování lehátek a prémiových míst na pláži či u bazénu. Nejenže je takové počínání ostudné, ale i nepřípustné. Ve Španělsku řekli dost a přistoupili k citelným postihům.

Článek

Málokteré praktiky dovolenkářů vyvolávají tak vyostřené emoce. Zatímco někteří „rezervace“ lehátek pomocí ručníků či slunečníků na pláži vehementně odsuzují, druzí si ho dokáží, alespoň sami pro sebe, ospravedlnit. Nic mezitím.

Přivstat si v pět ráno, obsadit ta nejlepší místa a jít se dospat. Pak se v klidu nasnídat a dorazit s vítězným úsměvem kolem jedenácti k bazénu či na pláž. Z jedné či druhé strany to jistě znáte.

A dorazíte vy poctiví či naivní, jenomže si nemáte kam lehnout, přestože první řady zejí prázdnotou. Tedy kromě těch ručníků či slunečníků.

Někde trpělivost přetekla již dávno a ostatní dovolenkáři vzali spravedlnost do svých rukou. Vašeho ručníku se prostě zbavili. Hodili ho do bazénu nebo do koše. A vy se můžete vzteknout a dovoláváte se spravedlnosti v podobě krádeže osobního majetku.

Jenomže kde je vlastně ta spravedlnost? Jste spravedliví vy, kteří se zaštiťujete vlastním ranním ptáčetem, zatímco ti ostatní mají smůlu neb jsou líní si ráno přivstat? Nebo ti, kteří poctivě dorazí s plážovou taškou až když jsou připraveni se jít natáhnout na slunci?

Bylo by tomu jinak, pokud byste s vaším ručníkem zůstali u bazénu od těch pěti také. To by se vám ale asi příliš nechtělo, protože byste zmeškali all inclusive snídani a nemohli si do tašky nepozorovaně nacpat svačinku.

Španělsku už ale došla trpělivost, když se pouhé apelování na zodpovědnost míjelo účinkem. Vyhlásili proto válku proti slunečníkům a ručníkům.

Údržba pláží a pobřeží a tudíž stanovení pravidel pro jejich využívání náleží jednotlivým obcím, ke kterým náleží. Ti si také mohou doplňovat zákon o pobřeží Ley de Costas 22/1988, jak sami uznají za vhodné.

V roce 2023 některé regiony, pochopitelně ty nejvíce navštěvované turisty, zavedly pravidla, která se odlišují víceméně jen v drobnostech a výší pokut, některá z nich jsou ovšem platná pro celé pobřeží a většinou i na ostrovech.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Dobře si zapamatujte, co se nesmí a před vstupem na každou pláž si ještě pro jistotu prohlédněte informační ceduli, protože neznalost vás skutečně neomluví. Zde je výčet toho nejdůležitějšího:

- Používání mýdla a šamponů v plážových sprchách je zakázáno napříč celým Španělskem. Pokuty mohou v některých regionech dosahovat až 750 eur

- Na noční romantiku na pláži zapomeňte. Na většině míst je zakázán pobyt na pláži mezi 23.00 a 7.00. Ten se vydává z důvodu bezpečnosti a také kvůli pravidelnému úklidu. Přespání na pláži vás může vyjít dráž než nejluxusnější hotel. Pohybuje se totiž v rozmezí 750 až do 1.500 eur.

- A teď ty proklaté opuštěné ručníky a slunečníky. Stejně jako kouření a pohazování nedopalků vás může chytrolínství vyjít na bolestivých 300 eur.

Na většině pláží je kouření úplně zakázáno, či vymezeno do určených míst, jimiž jsou většinou chiringuita, neboli plážové bary. Dát si skleničku mojita za 10 eur a k tomu cigárko či dvě, vás rozhodně vyjde levněji než zahrabaný nedopalek v písku.

- Toto pravidlo je víceméně úsměvné, protože jeho vymáhání je minimálně sporné, přesto některé oblasti přímo zakazují močení v moři. Nutkavá potřeba vás může vyjít na 150 eur, budete-li ovšem chyceni při činu.

- Pokud chcete vyrazit na pláž se psem, v sezóně na to na veřejných plážích úplně zapomeňte. Najděte si místo, které je k tomu účelu vyhrazené. Psích pláží je po celém Španělsku velké množství, takže se o zážitek se svým chlupáčem vůbec nemusíte připravit.

V loňském roce, kdy většina příslušných obcí pravidla zpřísnila či úplně zavedla, byla policie dohlížející na pořádek ještě benevolentní a v případě prvního přestupku řešila záležitost s hříšníky domluvou. Letos už ale hájení skončilo a očekávají se tvrdší postihy za nerespektování pravidel.

Toť z veřejných pláží. Pak jsou zde ale také resorty, které si stanovují vlastní pravidla. Ani tady ale nebudete chráněni, pokud se rozhodnete si přivstat a hodit si ručník na lehátko k bazénu.

Toto platí od Mallorky přes Andalusii až po Costa Bravu, takže než svoje ručníky časně zrána propašujete na ta nejlepší lehátka, seznamte se raději předem s pravidly, pokud o ně nechcete přijít.

Některé resorty již dokonce zavedly svoji „ručníkovou policii,“ která obchází se stopkami a záznamy a pokud najdou obsazené místo, ke kterému se 30 minut nikdo nehlásí, věci zabaví a odnesou.

Svůj majetek si můžete samozřejmě později nárokovat, ale kromě veřejné ostudy se odložených věcí dočkáte až po zaplacení pokuty, která se většinou pohybuje mezi 30ti a 50ti eury.

A teď si dobře rozmyslete, jestli vaše sobecké praktiky obsazování pozic, na které jste si své právo dobře zdůvodnili, mají ekonomický i společenský smysl. Jestli vám nevadí veřejná potupa, citelný zásah do peněženky už vás možná odradí.

Takže pamatujte na aktualizované přísloví: kdo dřív přijde a zůstane, ten lépe mele.

Nutno podotknout, že vyčůranost, protože na rozdíl od nešvaru tohle slovo ono konání lépe vystihuje, není výsadou jenom Čechů. Dělají to i nevyzrálejší Angličané a příslušníci ostatních národů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz