Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč se Španělé dožívají vysokého věku? Nejen ve víně je pravda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Španělé se ve světových statistikách řadí na čelní příčky v indexu zdraví a dlouhověkosti. Jejich průměrná délka života je přes 84 let a jsou na cestě k porážce Japonců, kteří zatím světu dominují.

Článek

Jaké jsou tedy nejdůležitější faktory ovlivňující jejich zdraví?

Středomořská dieta

Španělé jsou gurmáni. Jídlo je pro ně vášní, nikoli životní nutností, a podle toho si jej užívají.

Procházím barcelonskou ulicí República Argentina, která je dlouhá 1.5 kilometru a rozhodně to není žádná nákupní čtvrť. Je to prostě obyčejná ulice v rezidenční čtvrti se školami, autobusovými zastávkami, stanicí metra a bistry. Kromě mnoha samoobsluh jsem po cestě napočítala 11 prodejen čerstvé zeleniny a ovoce, které se na vás směje už z ulice. Dále 7 pekáren, které jsou většinou otevřené 7 dní v týdnu a chléb vytažený z trouby voní široko daleko, a také 4 rybárny. Ty také poznáte po čichu. O různých typech prodejen lahůdek nabízející sýry, olivy, ořechy a oblíbené typy vepřové šunky visící na velkých hřebech za pultem, která nemá nic společného s naší dušenou šunkou, ani nemluvě.

Mimochodem, šunka, sýr a čerstvý chléb potřený česnekem, rajčetem a posypaný mořskou solí je spolu s naloženými ančovičkami a olivami typickým španělským předkrmem.

Na zahuštěné omáčky a polévky ve Španělsku zapomeňte. Když už polévku, tak letní studené rajčatové gazpacho, které je lahodné a osvěžující. Ryb a mořských potvor na různé způsoby si můžete dát co jen hrdlo ráčí, ať už jdete do restaurace nebo jste pozvaní na domácí oběd či večeři. Mimochodem, Španělé velmi rádi vaří a není výjimkou, že se vařečky ujímají spíše muži než ženy, protože je to prostě baví.

Abych nezapomněla na důležitou součást ulice República Argentina, kterou jsem vybrala nejen proto, že ji velmi dobře znám, ale také proto, že je typickou reprezentantkou obyčejné městské ulice. Přímo na ní a v jejích přilehlých uličkách najdete také čtyři velmi kvalitní vinotéky.

Budete-li chtít navázat hovor, zeptejte se Španěla, zda Rioja nebo Ribera del Duero, Verdejo či Albariño. Pravděpodobně se vám dostane lekce na téma různých, zejména lokálních vinných odrůd. Španělé jsou na svá vína pyšní a považují je za nezbytnou součást stolování.

Rozdíl mezi velmi kvalitním a průměrným olivovým olejem zde pozná kdejaký teenager a způsoby přípravy zeleniny jsou delikatesní. Jenom takové zelené papričky Padrón nebo zapékané česnekové artyčoky!

To ovšem neznamená, že jsou Španělé vegetariáni či pescetariáni. Většina z nich masíčko miluje, ale jeho servírování se od našich talířů velmi liší. Příloha, pokud už nějaká je, je opravdu jenom příloha. Což znamená hromada masa a trocha brambor, nikoli naopak.

Když už jsem u stravování, neměla bych pominout časy jídla. Pokud máte hlad před druhou odpolední, raději si zajděte do turistické čtvrti, to samé platí pro večeři před osmou večerní. Většina restaurací servíruje večeře až od těch osmi, kdy se začínají trousit první strávníci. I doma je velmi typické večeřet kolem deváté.

Slunce

Tuto informaci sice nemám ověřenou, ale z logiky věci vyplývá, že průměrnému Španělovi deficit vitaminu D nehrozí.

Španělsko je velké a samozřejmě, že záleží na oblasti, protože třeba v Katalánsku nebo v Madridu dokáží být zimy také nepříjemné. Ale letní slunce vše vynahradí. Nejzdravějším regionem, pokud byste se chtěli ve Španělsku usadit proto, abyste zvýšili svoji šanci na delší život, je prý oblast Valencie.

Španělé rádi žijí venku. Milují své moře stejně jako hory a o víkendu doma zalezlého prakticky nikoho nenajdete. Tedy kromě času poobědové siesty.

Někoho může překvapit, že Španělsko patří mezi jednu z nejhornatějších evropských zemí. Hory tvoří zhruba polovinu jeho plochy, počínaje Pyrenejemi na severu a Sierrou Nevadou na jihu nekonče.

Španělé jsou pořád v pohybu a v přírodě. Ať už u moře nebo na horských túrách, které jsou mezi místními obyvateli velmi oblíbené. Prostě vyjet za město a udělat si pár kilometrů se psem či s přáteli, je běžnou kratochvílí typického Španěla. A v zásadě to nic nestojí, až na to zakončení výletu na terase u vínečka s olivami.

Foto: Pexels

Pohyb

Bez pohybu to zkrátka nejde. Španělé sportují neustále a do vysokého věku. Šedesát či sedmdesát není žádný věk, aby se kvůli němu muselo přestat s fyzickou aktivitou.

Oni také rádi či z donucení odcházejí do předčasného důchodu, ale ne proto, aby začali lenošit. Naopak, konečně mají dost času na túry, horská kola a padel, což je zde velmi oblíbená varianta tenisu, kterému se věnují zejména muži.

S výše uvedeným souvisí také fakt, že v ulicích ani na pláži příliš často nepotkáte korpulentního či obézního člověka. Pokud ano, z převážné většiny to není Španěl, ale Latinoameričan či turista. Zejména ženy z Latinské Ameriky mají větší tendenci k zakulacení na rozdíl od Španělek, kterým obecně lze figury jen závidět.

K tomu bych si dovolila malou poznámku. Nikdy jsem neslyšela Španělku mluvit o redukčních dietách. Jistě, také si občas postesknou, že by měly ubrat na kvantitě, ale žádné masové hnutí za šlank postavy jsem nezaznamenala. Ještě aby se dobrovolně připravily o potěšení z jídla!

Rodina, přátelé a komunita

Životní styl Španělů je velmi společenský a vůbec ne samotářský.

Rodina je základ a všechny oslavy, či jen obyčejné nedělní obědy, se odehrávají ve velkém počtu lidí napříč generacemi. Je úplně běžným obrázkem vidět v restauraci sražené stoly pro rodinnou sešlost, která začíná batolaty a končí dědečkem na vozíku. Všichni se starají a zajímají o všechny a u stolu obvykle vládne veselí. Nenechte se mýlit, vůbec nemusí jít o žádnou speciální oslavu.

Oslavy teprve znamenají událost, kdy se sejde celá široká rodina čítající desítky lidí, často včetně přátel či sousedů. Dnes už to sice není jako dříve, kdy se v různých čtvrtích pravidelně pořádaly tance, oslavy čehokoli či se jen korzovalo při promenádách, přesto na komunitní události narazíte častěji než jinde v Evropě. Španělé mají společenský život zkrátka zakódovaný v genech.

Zdravotní péče

Kvalita zdravotnictví a jeho dostupnost zcela určitě také přispívá k dlouhověkosti, o tom není třeba pochybovat.

Státní zdravotní péče je dostupná všem obyvatelům registrovaným v systému národního pojištění. Ve Španělsku existuje i nadstavba v podobě soukromého zdravotního sektoru, který je také velmi rozšířen a hojně využíván.

Kvalita zdravotní péče ve Španělsku je výjimečná, s vyspělou lékařskou technologií a zařízeními, které konkurují nejlepším na světě. I díky skvělé zdravotní péči je Španělsko v čele nejzdravějších světových národů.

Jeden španělský kamarád mi na téma dlouhověkosti prozradil svůj vlastní názor na věc. Kromě zřejmých faktorů, které jsem již uvedla, prý hraje velkou roli i jejich otevřená nátura. Emoce prý totiž musí ven, jinak vás udusí. Takže se smějte, brečte, nadávejte, milujte, jak jen to cítíte. Hlavně se prý nenechte vyhlodat zevnitř!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz