Hlavní obsah
Cestování

Banán za 100 Kč a syrové maso v rozpáleném, špinavém autě. I tohle je Albánie!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Volně rostoucí limetky na dosah ruky. Předměstí Beratu, Albánie.

O Albánii se často mluví jako o „levné“ zemi. Když ji však navštívíte dnes, zjistíte, že jde o informaci z času minulého. Je proto zapotřebí uvést věci na pravou míru.

Článek

Co se jídla týče, mám takový pocit, že po návratu zpět do Česka se tady doslova léčím. Čekala jsem od Albánie v rámci potravin tedy rozhodně mnohem, mnohem víc! Říkala jsem si: „Rozvojová země povětšinou klade důraz na zemědělství. Tady bude všeho dobrého a za málo.“ S blaženou vzpomínkou na Mexiko jsem tak nějak počítala s tím, že to bude podobné. Hory výborného, čerstvého a šťavnatého ovoce a skvělí, pokorní lidé se srdcem na dlani, kteří mi je tam prodávali.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

O tom, jak je zde zelenina pěstována, ví snad jen Bůh a samotný pěstitel. Pesticidy na ni můžou být, i nemusí.

Už při prvním seznámení s Albánií, kdy jsme procházeli uličkami na ubytování, jsem míjela volně rostoucí stromy s grantovými jablky a limetkami. Moje srdce plesalo! Tolik jsem se těšila na místní tržnici s ovocem! Hned jak jsme „odhodili“ batohy na ubytování, vydali jsme se pro nějaký pamlsek do místního marketu a tam nám spadla brada! Ovoce by se dalo nazvat pouhým torzem, které je navíc brutálně předražené. Nehledě na ceny ostatních potravin, jako jsou mléko, sýry, šunka, uzeniny, nápoje…

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Granátová jablka volně podél cesty, město Berat.

Pro představu v přepočtu na koruny:

1 litr mléka ............................ 30 Kč - 90 Kč

1,5 litru Cola- Cola Zero .......... 50 - 90 Kč

100g šunky ............................ 90 Kč

Jogurt Müller Mix 175 g ........... 50 Kč

Kefír 400 ml .......................... 50 Kč

(Ceny v Conad Marketu, velmi podobně také v mini marketech i big marketech, v různých malých obcích i velkých městech napříč Albánií, září 2023.)

Dalším zarážejícím faktem

byla naprosto podřadná kvalita snad úplně všeho. Chleba 400 g stál sice jen 20 Kč, ale jednalo se spíš o veku. Na výběr ani neměli jiný a podávala mi ho paní prodavačka za pultem jako jedinou variantu. Sýr gouda snad s goudou neměl nic společného a o salámu nemluvě. Bylinkový čaj byl ale fajn. Píšou, že je sesbírán z divoké přírody, tak snad se tomu dá věřit.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Ovoce a zelenina je v Albánii k dostání na tržištích, nebo v pouličních krámcích. Některá města však mají tržnici v provozu jen dopoledne. Na supermarkety se v tomto ohledu nedá spoléhat. Ráno mají bedýnku něčeho, přijdete-li večer, může se stát, že v ní zbydou už jen dva brambory a v chladícím boxu jen pět malých krabiček po 100g borůvek za 110 Kč každá. Tyto krámky jsou proto často jediným „ovoce-zeleninovým“ řešením.

Albánie totiž není v EU

Tím pádem nějaká kontrola například pesticidů v potravinách, legislativa, nějaké normy kvality? Nikoho to tady nebere. Mimochodem, ani auta zde nemají kontroly STK a emisí a mobily se prodávají z roku 2020 u oficiálního dealera Vodafone k novému tarifu, jakoby to snad byla žhavá novinka! 1 litr benzínu se tady pohybuje v přepočtu okolo 50 Kč, čímž se aktuálně řadí mezi nejdražší v Evropě! Typické nůžky. Bohaté země mají mnohem vyšší průměrnou mzdu a kvalitní produkty zpravidla výrazně levněji. Pro příklad Německo. Zde v Albánii je kvalita odpadová, a pokud v marketu vezmete do ruky něco kvalitního, povětšinou se jedná o dovoz z Itálie, avšak za nehorázně drahou cenu. Až si tak říkám, jak tady místní můžou fungovat? Nechce se mi věřit, že takto. Průměrná mzda činí v přepočtu na naše koruny údajně kolem 10.000 Kč a pořád si tak říkám, že oni snad musí mít buď nějaké peníze bokem, nebo nějaké zašité krámky přímo od výrobců v odlehlých vesničkách. Ale tam jsme taky byli a nic. Takže zřejmě to první. Potvrzuje to i fakt, že šedá ekonomika zde panuje ve 40%.

Ale zpět k jídlu

Když jsem viděla, jak jeden týpek bere syrovou hovězí kýtu jen způli zakrytou sáčkem do kufru starého auta přímo na špinavý koberec v tom rozpáleném vedru, s pomyšlením, že kdo ví, kam to jen veze, docela bych měla v restauraci obavy si něco takového objednat.

Co nás tedy drželo "při životě"?

Pekárny! Mají tam luxusní teplou pizzu z domácí výroby, nešizené koblihy plněné hutným čokoládovým krémem, k tomu fakt dobrou kávu a to ovoce? To je zde k dostání pouze v pouličních krámcích. Výběr bych nazvala základním, což je překvapující vzhledem k zeměpisné poloze této země.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Nešizený croissant s náplní od jednoho konce k druhému. Pekárna v Sarandě, jih Albánie.

Při nákupu však veliký pozor!

Jedna Albánka mi chtěla za 1 banán naúčtovat 100 Kč! Jak to manžel zaslechl, okamžitě vkročil do krámku za mnou a zeptal se té dámy, jestli to myslí vážně. Ona si však stála za svým. „Ano, 400 lek.“ (100 Kč) A ještě se nestyděla to napsat na papír, aby bylo jasno! Před pár lety totiž v Albánii platil kurz 10× větší, než dnes a oni to zkrátka na turisty zkouší. Budete-li v Albánii, uděláte vždycky dobře, když se nejprve zeptáte na cenu. Je pozdě, když třeba sníte jídlo v restauraci a pak se vám protočí panenky z účtenky! Než jsem si cokoliv koupila, vždy jsem se ptala na cenu. Ano, je to trochu únavné, ale vyplatí se to. Za banán jsem nakonec zaplatila jen 40 lek (10 Kč), jak to mělo být správně a dáma se jen ušklíbla, že jsme ji prokoukli. Lidi nejde házet do jednoho pytle, to víme všichni a platí to tak všude ve světě. Beru-li ale celkovou albánskou mentalitu, jakmile poznají, že jste turista, mějte se na pozoru. Tak to tady občas zkrátka chodí.

Závěrem?

Albánie je země s úchvatnou krajinou, dechberoucími horami a dlouhými azurovými plážemi, které mnozí turisté teprve objevují. Ubytování tady najdete naopak za nižší ceny, než třeba v Itálii. I to je důvodem, proč spousta Italů v poslední době bere Albánii, coby dovolenku, útokem. Ceny se však vždy odráží na hodnocení, lokalitě, specifických požadavcích, případně termínu, kdy bookujete hotel. A tohle je velká proměnná. Každopádně, máte-li na Albánii zálusk, nenechte se zmást referencemi z dob minulých.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz