Hlavní obsah
Cestování

Žádná designová galerie. Tohle je italský hřbitov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Skleněná křídla na mramorové desce. Hřbitov města Gorle, Lombardie, Itálie.

Když jsme vkročili na jeho půdu, slunce se opíralo do skleněných pomníků a skulptur a nám se tajil dech. Nejen nad těmito designovými skvosty, ale především nad úctou, jakou Italové ke svým zesnulým mají.

Článek

Jsou národem, o kterém se dá naprosto odhodlaně říct, že je ikonou ve světě módy, designu, architektury. Už starověký Řím tuto tezi potvrzuje a při pohledu na tyto pomníky je jasné, že ony hodnoty jsou tady stále.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Vchod a hřbitovní brána. Už zde je patrná symbolika mostu, překlenutí na „druhý břeh“. Gorle, Lombardie, Itálie.

To, co je však pro Italy nejdůležitější, kromě módy a fotbalu, je RODINA

Pilíř úplně všeho a tak to má být. Společné večeře s rodinou, či přáteli, společné espresso, klábosení, debaty, zkrátka čas být spolu. Věřím, že i to je důvodem, proč jsou Italové tak přátelští a neváhají pomoct, aniž by je vůbec o ní člověk požádal. Při psaní těchto řádků se mi v mžiku vybavuje tolik vzpomínek na milé Italy, kteří nám při našich cestách „vkročili do cesty“ a díky Bohu za ně. S Tarasem jsme se znali sotva pár hodin a než jsme se rozloučili, daroval nám dva plné koše čerstvých citronů a litr vynikajícího, domácího citronového likéru. Giuseppe nás znal sotva pět minut i s cestou a neváhal si k nám při obědě přisednout a povídat si s námi. Poradil nám na cestu a když si všiml, že nemáme ubrousky, v sekundě vstal od stolu, od jídla, aby nám je s milým úsměvem přinesl. To jsou pouze dva příklady, navíc popsané jen „v kostce“. Podobných srdceryvných zážitků máme z Itálie opravdu požehnaně. I proto si jich tolik vážím. Jejich mentalita je o úctě k druhému, o upřímné přejícnosti dobra druhým lidem. Je o sounáležitosti, o sdílení. Taky o temperamentu, o vášni, o životě naplno.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Skulptura holubic. Gorle, Lombardie, Itálie.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Všudypřítomná čistota, zastřižené keříky, svěží květiny. Je jasné, že péče o vzpomínku na zesnulé je tady opravdu důležitá a rozhodně četnější, než v našich končinách.

Úcta jeden k druhému se odráží v mnohém

Na stolování, v přípravě jídla, v každodenním používání parfému, v kultuře oblékání, i v péči o vzpomínku na předešlé generace. Všechno se vším souvisí. Itálie je hrdá země. Má v úctě svou vlast, v úctě své předky, je si vědoma svých kvalit a odhodlaně je přetváří do reality. Ať už jde o extravagantní náhrdelník, obraz, vilu, nebo výbornou večeři. Vrozenou eleganci a cit pro krásu mají zřejmě v osudu. Bota s podpatkem mluví za vše.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Vlajka nad pomníkem. Gorle, Lombardie, Itálie.

Že jsme ji tolikrát navštívili,

za to jsem vděčná.

Každá chvíle v Itálii

je naprosto jedinečná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz