Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rhodos, jako ukazatel kontroverzní otázky: Vyměnili byste život na ostrově za bydlení na pevnině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Mělký břeh ostrova Holbox, Quintana Roo, Mexiko. Cesta po vodě je na tento ostrov a z něj prakticky jedinou možnou.

V úvodu je důležité poznamenat zásadní věc a sice, že onou výměnou nemyslím jen pár dní dovolené například v exotických krajích, ale trvalé bydliště.

Článek

Prostě si představte, že na nějakém ostrově zkrátka bydlíte. Rok, dva, pět let, celý život. Možná si odtud uděláte občas dovolenou na jiná místa světa, nebo alespoň kontinentu, ale tu svou pomyslnou kotvu máte stále tam. V místě obehnaném ze všech stran mořem, nebo možná dokonce oceánem.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Výhled na Atlantský oceán zpoza města Las Palmas, ostrov Gran Canaria.

Mám na mysli ryzí pojem jakéhokoliv ostrova jako takového. Se všemi jeho výhodami i minusy, který pro život nabízí. Vím, jedná se o široký pojem, jelikož kterýkoliv ostrov definuje spousta atributů, jako přinejmenším jeho zeměpisná poloha, klima a počasí, rozloha, zalidněnost, místní kultura a životní styl jemu příznačný a další jeho vlastní specifika. Určitě také rozhoduje láska k danému místu. Máte-li k němu silnou vazbu, všechna případná „proti“ jdou stranou. Nebo ne?

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Ostrov Thoddoo, Maledivy. Snový ráj, jež je však nejníže položenou zemí světa. Bude tady existovat i za pár desítek let, navzdory neustále rostoucí hladině oceánů?

Jaké (ne)výhody mohou dříve, či později vyplynout na povrch?

Omezené možnosti v případě potřeby úniku z ostrova

Řekněme si na rovinu, že v tomto případě hraje velkou roli spousta proměnných. Přírodní živly, jako třeba tsunami, povodně, hurikány, tornáda, sopky chrlící lávu mohutnými erupcemi, zemětřesení, požáry. Může to být i občanská válka, politická situace, či jiná okamžitá, zároveň extrémní změna, při níž budete potřebovat, jednoduše řečeno, utéct. V zájmu záchrany svého života, zdraví, případně svobody.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Staré časy otisknuté ve tváři starého automobilu, dovezeného kdysi dávno lodí. Nachází se v Larnace na Kypru. Tento ostrov je pověstný svými přetrvávajícími nepokoji mezi severní a jižní částí. Sever patří Turecku, jih Řekům a hlavní město ostrova, Nikósie, je dnes už jediné na světě, které protíná hranice dvou, k sobě ne příliš přátelských zemí.

Varianty, jakými lze opustit ostrov, jsou ale jen dvě. Letecky a lodí. A to ještě za normálních okolností, přiznejme si. Výše zmíněné kritické stavy totiž mohou v sekundě ony obě varianty znepřístupnit. Některé ostrovy jsou sice propojeny navíc mostem, avšak v případě živelné pohromy, nebo právě politické situace může být tato varianta rychle zapovězena. Většina ostrovů tohle spojení s pevninou ale nemá vůbec. Samozřejmě, výjimky platí vždy. Vlastníte-li soukromé letadlo, či loď a povětrnostní podmínky jsou dobré, není co řešit.

Rozdílnost v cenách potravin a dalšího zboží, také jejich dostupnost

Již logika věci napovídá, že spousta produktů, ať už se to týká potravinářského průmyslu, nebo třeba aut, se na ostrov musí dovážet. Tento dovoz však visí pouze na lodní, případně letecké dopravě. Na různých ostrovech světa najdeme samozřejmě různé ceny. Jestliže daný ostrov něco vyrábí, či pěstuje, bývá to zpravidla v dobré ceně.

Tak, jako jsou ostrovy ohraničené mořem, či oceánem, mívají i mantinely v dostupnosti zboží. Na ostrově Thoddoo v Maledivách je v místních potravinách opravdu velmi strohý výběr potravin a věcí všeobecně. Zdejší obyvatelé si jistě čas od času zaplují do hlavního města na větší nákup, nicméně, když chcete třeba něco dobrého upéct a nemáte patřičné suroviny, asi byste zcela jistě museli nakopnout motorový člun a svištět si to dobrou půlhodinu Lakadivským mořem do hlavního města Malé, kde už je dostatečně zásobený supermarket.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Ulice hlavního města Malediv, Malé. Kromě možností nákupu potravin a dalších věcí, či služeb, je zde také kompletní lékařská péče, která na většině ostrovech chybí i v základním pojetí.

Auta a jejich servis

Chcete-li se po ostrově projíždět danou značkou vozu, je dobré se předem ujistit, zda je možné tam také provést případný servis. V případě poruchy by to totiž znamenalo naložit auto na trajekt a poslat ho lodí na pevninu k opravě. U nových vozidel taky na garanční prohlídky. A to se samozřejmě prodraží, nehledě na délku času.

Život na ostrově bývá lákavý. Někdo právě toto specifické odříznutí od světa vyhledává z mnoha svých důvodů, jako třeba láska k místu, vztahy, lidé, příroda, lepší práce díky turismu. Brali byste ho však výměnou za život na pevnině? Ta přeci není vždy jen vnitrozemím. Je i rozmanitým pobřežím s možností vždy se do vnitrozemí uchýlit. Na druhou stranu, některé ostrovy jsou tak čarovně krásné a srdce magnetizující, že chápu i ty, kteří jim třeba i přes všechnu divokost přírody neodolají a onu odlehlost od pevniny právě žádají.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Azurové moře omývající břehy jižní části Kypru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz