Hlavní obsah
Cestování

Které termální koupele v Maďarsku navštívit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Hévíz. Léčebné termální jezero v blízkosti Balatonu.

Maďarsko - země pálivých papriček, ugrofinského jazyka a termálních vod. Které koupele tedy navštívit? V čem se liší a čím jsou jedinečné?

Článek

Lázně. Pod tímto slovem si určitě řada z nás vybaví kolonády, lázeňské oplatky, či hrnky s dutým ouškem. Maďarsko je lázněmi doslova proslulé. Cestovní kanceláře nabízí různé varianty zájezdů do odlišných míst. Co se tak vydat na vlastní pěst po ose léčivých pramenů napříč dávnou říší Hunů? Velkou výhodou tohoto typu dovolené je, že nemusíte řešit počasí. Když je krásně, je to super. A jakmile se zatáhne, nebo dokonce spustí pořádný déšť, v teplé vodě to vůbec nevadí.

Hévíz

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Lekníny na okraji termálního jezera, Hévíz.

Malebné městečko na jihozápadě od Balatonu, ležící v okresu Keszthely. Tyto lázně jsou opravdu skvostné, neboť jsou vytrysklé v samém srdci přírody. Okolí tvoří bohatá zeleň a hloubka jezera činí 38 metrů. Bát se však vůbec nemusíte. Všude v okolních stáncích je možné zakoupit plovací pěnové tyče do vody, popřípadě lze si je i půjčit. S nimi je pobyt v termální vodě, jež v létě dosahuje teploty až 36°C, skutečným relaxačním zážitkem.

Harkány

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Harkány v dešti.

Opět se jedná o malé město s počtem obyvatel do 5000, avšak velké svým věhlasem. Oproti Hévízu působí Harkány komerčnějším dojmem. Termální vody jsou uvnitř komplexů ve vykachličkovaných bazénech, ovšem na léčebné síle jim to nic neubírá. Právě naopak. Své o tom ví každý, kdo již jednou tohle místo navštívil.

Čert a dcérečka aneb jak to všechno vzniklo?

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Socha znázorňující pověst.

Pověst praví, že do krásné dcérečky místní farmářky se zakoukal čert. Panímáma mu ji přislíbila, ovšem jen s obtížnou podmínkou. Než ráno kohout zakokrhá, zorat celý vrch Szársomlyó. Čert zapřáhl kocoura, kozla a kohouta a úkol se mu dařilo plnit, až farmářce oči přecházely. Vešla tedy do kurníku a začala kokrhat tak hlasitě, až se přidali všichni kohouti ve vsi i ten zapřažený. Čert se propadl do pekla a jak zuřil, vytryskla zde a tryská dodnes minerální sirnatá voda. Je světovým unikátem, protože obsahuje sulfidové ionty v plynném skupenství a ty se přímo vstřebávají s léčivou silou do těla.

Pro koho jsou lázně ideální a pro koho naopak?

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Zámek Keszthely poblíž jezera Balaton.

Termální vody mají bezesporu blahodárný vliv na pokožku, kloubní aparát, dýchací i oběhovou soustavu a vzhledem k odpočinku přispívají také ke zlepšení psychické kondice. Jste-li však mladého ducha a relativně zdraví, s tím posledním benefitem nebudete příliš souhlasit.

Ve chvíli, kdy jste totiž naložení v oné byť blahodárné vodě a rozhlédnete se kolem sebe, povětšinou spatříte zasmušilé tváře lidí, kteří se právě zde přijeli zotavit. Když jste vnímavější, není vám v takovém prostředí psychicky vůbec dobře a ono genius loci přebíjí veškeré sulfidové ionty. Tady člověk v praxi pochopí, co znamená tolik známá věta: Stáváte se průměrem pěti osob, s nimiž jste nejvíce v kontaktu. A to je vědecky prokázáno. Okolí nás utváří. Je tedy na nás, jak svou dovolenou pojmeme, co si zvolíme. Pro každého jsou priority odlišné a to je v pořádku.

Podtrženo sečteno, potřebujete-li vyzdravit svou tělesnou schránku, zvolnit, zpomalit tempo, určitě sílu termálů oceníte.

Pokud si však chcete odpočinout především hlavou, zkrátka odreagovat se od všedních starostí, naladit se do skvělé nálady a nabrat nové síly, je lepší zvolit aquapark, nebo alespoň termály takové, které působí svěžejším dojmem, jako třeba právě Hévíz.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Krotká labuť u Balatonu.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Cyklostezka za městečkem Hévíz. Okolní prostředí oplývá krásnou přírodou a mladistvějším dojmem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz