Hlavní obsah
Cestování

Runway zároveň jako chodník? I tohle je Gibraltar!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Letecká dráha, Gibraltar, UK.

,,A to jako vážně půjdeme pěšky přes runway? Jenom tak? I přes to, že je plně funkční a v provozu?“ Tyhle otázky se mi zvídavě honily hlavou už jen při pomyšlení na vstup do této britské kolonie. Jak to tedy vlastně v reálu vypadá?

Článek

Z Marbelly jsme vyrazili časně ráno hned na první autobusový spoj do La Línea. A jakmile jsme vyšli z haly, zažili jsme něco, co v této kombinaci ještě doposud nikdy. Tak prudký, ledový vichr o síle rovnající se snad uragánu! Ne, vážně nepřeháním! Na každý krok vpřed bylo třeba vyvinout značnou námahu, aby se postoupilo dál. To však bylo to nejmenší. Prudkost mořského vichru okolní ovzduší velmi ochladila a bylo na hraně, jak si s tím poradí naše imunita při nevhodném oblečení v daný moment. Když se koukáte na předpověď počasí, jež ukazuje 25 °C, počítáte s tím, že z rána bude sice o cosi míň, ale takový extrém by člověk neočekával! Po pár stovkách metrů jsme dorazili k hranicím Španělska a Gibraltaru. Celník pro vstup na gibraltarské území požadoval jen pas, zkontroloval fotku, a co jsme přešli celnicí, ocitli jsme se

  • NA LETECKÉ DRÁZE JAKO NA CHODNÍKU!

Tohle je totiž jediná možná cesta, jediný způsob, jak se pěšky dostat na Gibraltar. Vichr zde, v tomto volném prostoru, zesílil ještě víc! Slunce bylo horizontem a pomalu protahovalo své paprsky na moře, runway i nás. Na teplotě to zatím moc nepřidalo, ale pohled na majestátní skálu v rozbřesku slunce byl úchvatný.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Pohled na letovou dráhu ze skály. Zleva Gibraltarská zátoka, zprava Alboránské moře.

  • GIBRALTARSKÉ LETIŠTĚ MÁ JEN 5 m n.m.

svou vzletovou a přistávací dráhu. Runway byla v průběhu let prodloužena do Gibraltarské zátoky z kamene vytěženého ze stejnojmenné skály.

  • ŘADÍ SE MEZI 5 NEJNEBEZPEČNĚJŠÍCH NA SVĚTĚ

Původně bylo zbudováno pro vojenské a státní účely, dnes je již také civilní. Tahle runway je jen jedna a protože ji protíná stejně tak jediná silnice do Španělska, uzavírá se pokaždé, když nějaké letadlo přistává či vzlétá.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Volný prostor letové dráhy Gibraltaru.

To byl důvod, proč jsme se v závěru dne, s ohledem na poslední spoj do Marbelly, raději s dodatečným předstihem vraceli ze skály dolů. I kdyby totiž člověk sledoval přílety a odlety a podle toho se řídil, vojenské či státní letouny nemůže nijak předvídat. A s uzavřenou leteckou, zároveň pěší dráhou bychom si tak mohli maximálně říct: ,,Tož to jsme nevychytali!“ Proto je na všechno vždy důležité mít trošku fóra! Obzvlášť na tomto místě, kde jiným způsobem než skrz runway se zpět na španělské území projít nedá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz