Hlavní obsah
Cestování

Zavázat tkaničky a jde se! O čem je vlastně cestování?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cestopisy Nely Tyn

Rock of Gibraltar, Gibraltar, UK.

Čím se liší plážové válení, toulky městem, nebo expedice do odlehlých míst? Ať už jste plážomil, poznávač, nebo dobrodruh, pobyt na jiném místě vždy zanechá stopu ve vašem životě. Je to totiž zážitek. Od slova zaŽÍT.

Článek

Nahoru do schodů, strmě do kopce, za jeden den nachodit 38 kilometrů pěšky křížem krážem, pak zas prudce dolů, schod co schod a tak pořád dál.

K tomu velmi silný, studený vítr ze všech stran, jež z teploty 25°C rázem ubral na pocitu dobrých deset stupňů. Paprsky slunce se zdají, že jen lehce hřejí, ale navečer je opálení jasným vzkazem jeho síly. Tak vypadá dubnová Marbella v našem rytmu. A vlastně i Gibraltar. Ten jen s přídavkem trojnásobné síly větru, který ve volných prostranstvích nad mořem tříští slabší jedince racků o svou mocnou skálu.

U cestování má vždy člověk na výběr, co si zvolí:

  1. MŮŽE SE VÁLET NA PLÁŽI, slastně lapit na svou kůži nám přes zimu tolik vzácné sluneční paprsky, popíjet drinky a kochat se šumem mořských vln.
  2. MŮŽE NACHODIT KILOMETRY MĚSTEM, pláží, horami i nížinami, poznávat přírodu, kulturu, poslouchat, jak místní vedou rozhovory ve svém jazyce, sledovat, jakou módu nosí, jak se smějí, líbají, nadávají - s úsměvem mi bleskla vzpomínka na italské San Remo a hádku Italů, při níž lítaly talíře vzduchem. :-) Může Poznávat květiny, faunu, domy a jejich stavební styl, zkrátka vnímat Genius loci. Ponořit se do místa dávné historie a přitom být tady a teď. Vnímat všemi vjemy přítomnost ve které se ocitá.
  3. A NEBO SE MŮŽE VYDAT DO SRDCE DŽUNGLE, kde není signál, ani lékař. I přes daný plán cesty vlastně neustále improvizovat. Někdy je to crazy, loco, šílené, ale právě tohle jsou vždy ty nejlepší cestovatelské zážitky best ever! Zní to všechno báječně a prožít to je ještě lepší!

S výjimkou pro ryzí plážomily je tu jedno: JENŽE!

Ono to taky na oplátku něco stojí. A nemyslím tím jen peníze. Je potřeba mít dobrou fyzičku! Tato věta je zářným příkladem, že svobodu neurčují jen peníze a čas, což jsou dva základní předpoklady pro cestování, ale také:

  •   BÝT ZDRAVÝ A MÍT KONDICI

Mít ve svých svalech rezervy i na případné rychlé tempo. To totiž určuje, kolik toho za den stihnete vidět a zaŽÍT. Samozřejmě, vždy je čas se zastavit, dát si kávičku, či jen tak se nechat ovívat větrem na úpatí pevnosti, či skal. Bezesporu je však značný rozdíl v loudavé chůzi a svižnějším tempu.

  •  JE DŮLEŽITÉ BÝT ODOLNÝ, POČÍTAT S PŘÍPADNÝM DISKOMFORTEM

Kolísání teplot v průběhu dne, vyšší fyzická zátěž, občas i zkrácený spánek - ano, někdy je třeba si přivstat pro nejlepší spoj, nebo snový východ slunce. Navíc, jakmile je v plánu zajímavé, odlehlejší místo, může se též stát, že restauraci časově nestihnete. Proto je dobré mít vždy něco při sobě.

Závěrem? Když je ale touha po poznání, či dobrodružství obrovská, všechna tahle nepohoda je vlastně to správné koření, bez kterého by to nemělo šmrnc. Je to součást cesty, jsou to přesně ty kuriozity, díky kterým máme důvod se od srdce zasmát i deset let poté. Zní to zvláštně, ale když ty věci nejdou úplně hladce, zažijeme o to větší dobrodružství a máme pak rozhodně o čem vyprávět. :-)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz