Článek
Opravdu bychom se měli červeného masa bát?
Občas si s přáteli či s rodinou dopřeju při grilování dobrý steak. A vsadím se, že nejsem sám. Avšak někdy, když si na talíř naložím šťavnatý kus hovězího, mi v hlavě zabliká kontrolka: „Neříká se náhodou, že je to špatné na srdce?“
Maso (a především to červené) má totiž reputaci, že je nezdravé a že je to vstupenka k infarktu. A dá se říci, že tuto nelichotivou reputaci má do jisté míry oprávněně, protože existují výzkumy, které určitý negativní vliv konzumace červeného masa na naše zdraví potvrzují [1, 2, 3].
Většina těch znepokojivých výsledků ohledně konzumace masa pochází z pozorovacích studií. Ty ukazují, že lidi, kteří jedí častěji červené maso, mají také častěji problémy se srdcem. Ale je v tom malý háček - jen proto, že něco je spojeno s něčím jiným, ještě neznamená, že to jedno způsobuje to druhé. Čili že maso je ten skutečný viník.
A proč? Protože je obecně vypozorováno, že lidé, kteří jedí více červeného masa (v porovnání třeba s lidmi, kteří jedí více rostlinné stravy) mají obecně méně zdravý životní styl. Není to samozřejmě pravidlem, ale určitý trend tam je.
Čili pravidelní konzumenti červeného masa mají většinou vyšší BMI, menší příjem vlákniny, více alkoholu, méně pohybu, kouří atd. Jsou tedy (nebo mohou být) na tom zdravotně hůře nežli někdo, kdo maso moc nejí. A to pak může závěry některých výzkumů ovlivnit v neprospěch masa.
Ve výsledku tedy některé studie sice prokazují spojitost mezi konzumací červeného masa a nějakými zdravotními problémy, ale nedokazují příčinnou souvislost. Takže z toho nelze dělat jasné a definitivní závěry.

Hovězí je hvězdou grilování.
V případě hovězího to zřejmě není tak hrozné, jak se tvrdí
Co říká nejnovější studie zkoumající vliv konzumace hovězího masa na naše zdraví?
V této studii [4] vědci zkoumali, jak na tom hovězí opravdu je. Ne tak, že by vzali skupinu lidí, ládovali je steaky a sledovali, kdo dřív padne. Ne. Udělali systematický přehled a metaanalýzu randomizovaných kontrolovaných studií, které se zabývaly konzumací hovězího masa a jeho vlivu na zdraví.
V těchto studiích (které byly do metaanalýzy začleněny) dobrovolníky náhodně rozdělili do různých skupin – jedna skupina pravidelně jedla hovězí maso, druhá ne nebo málo, a pak to porovnali s kontrolní skupinou (většinou s těmi, co dostali placebo nebo něco jiného na srovnání).
Vědci tedy posbírali data z různých výzkumů (celkem do metaanalýzy zahrnuli 20 studií) a snažili se souhrnně zjistit, jestli hovězí maso opravdu ničí naše tepny a ovlivňuje hladinu cholesterolu a celkové zdraví srdce. Přičemž se zaměřili na minimálně zpracované hovězí maso – tedy žádné párky, salámy nebo burgery z fast foodu. A výsledek?
Ukázalo se, že žádný dramatický dopad na krevní tlak, triglyceridy, nebo cholesterol ve studii nebyl zjištěn. Takže žádná katastrofa se nekonala.
Jediné, co vědci zaznamenali, bylo mírné zvýšení LDL cholesterolu (toho „špatného“). Ale bavíme se o rozdílu něco kolem 2,7 mg/dl, což je tak malá změna, že tělo si toho možná ani nevšimne. Navíc toto zvýšení zmizelo, pokud se odstranila 1 studie, která zaznamenala větší zvýšení LDL cholesterolu než zbytek studií.
S podobnými výsledky v případě hovězího masa přišla i tato metaanalýza [5] a také tyto studie [6, 7, 8, 9] zkoumající vliv červeného masa na některé zdravotní ukazatele.
Ale co ten „zlý“ LDL cholesterol?
Vždycky se mluví o tom, jak je LDL cholesterol špatný. Jenže věc není tak jednoduchá, je to složitější téma. Ne všechny LDL částice jsou totiž stejné. Existují malé, husté částice, které snadno pronikají do stěn cév a můžou dělat neplechu. Pak jsou tu částice větší a „nadýchanější“, které tolik neškodí, protože do cév tolik nepronikají.
No a ta studie, o které se bavíme [4], tohle vůbec neřešila. Prostě autoři jen řekli, že LDL trochu stoupl, ale nevíme, jestli to je vůbec problém. Možná ano, možná ne – bez detailů o tom, jaký typ LDL to byl, je to tak trochu výstřel do tmy.

Viníkem zdravotních problémů většinou není maso, ale toto.
A co nasycené tuky v hovězím mase?
Podle některých přehledů odborné literatury [10, 11] nasycené tuky konzumované v rozumné míře nejsou viníky kardiovaskulárních problémů. Tím padouchem jsou převážně uměle vyrobené (uměle vzniklé) trans tuky (trans mastné kyseliny) [12].
Takže ano, pokud pravidelně jíme průmyslově zpracované uzeniny a jiné zpracované potraviny obsahující trans tuky, můžeme si časem zadělat na nějaký problém. Avšak pokud máme nějakou rozumnou životosprávu s nějakým pravidelným pohybem, nemusíme si patrně s nasycenými tuky ze zdravotního hlediska příliš lámat hlavu.
Maso samo o sobě není zlo
Zdá se tedy, že kvalitní čerstvé hovězí maso (jakékoli maso) není jed, pokud ho jíme s rozumem. Jestliže si tedy sem tam dáme pořádný flák masa, naše srdce si nejspíš stěžovat nebude.
Na druhou stranu, pokud se budeme cpát uzeninami, které jsou plné soli, trans tuků, konzervantů a jiných přísad a navíc to budeme podporovat třeba hromadami hranolků, litry slazených limonád a celé dny prosedíme, pak už může nějaký zdravotní problém nastat. Ale to není chyba masa.
Existuje už trochu otřepaná fráze (nicméně stále pravdivá), že neexistuje nezdravá potravina, ale spíše její nezdravé množství.
Hovězí maso není nezdravé - je to super zdroj plnohodnotných bílkovin a dalších věcí, které naše tělo potřebuje. Ale ruku na srdce, musíme si přiznat, že není zdravé jako třeba avokádo, olivový olej, nebo ryby. O tom asi žádná.
Každopádně když si občas dáme kvalitní hovězí maso v rámci normálního, vyváženého jídelníčku, tak se ho vůbec bát nemusíme a nemusíme si z toho dělat nějaké výčitky. Důležité je dívat se na náš celkový životní styl, ne jen na jeden konkrétní kousek jídla na talíři.
Ale když už jsem zmínil ty výčitky, tak určitě bychom neměli v článku o mase zapomenout i na etické hledisko, kdy zvířata při chovu většinou trpí. Čili v tomto směru bychom si výčitky dělat měli. Ale to už je jiné téma, které se sem nevejde. Zde tedy svůj článek ukončím.
Anketa
Zdroje:
- Red meat consumption, cardiovascular diseases, and diabetes: a systematic review and meta-analysis
- Red Meat Consumption and the Risk of Stroke: A Dose-Response Meta-analysis of Prospective Cohort Studies
- Association between total, processed, red and white meat consumption and all-cause, CVD and IHD mortality: a meta-analysis of cohort studies
- Beef Consumption and Cardiovascular Disease Risk Factors: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials
- A meta-analysis of randomized controlled trials that compare the lipid effects of beef versus poultry and/or fish consumption
- Red and Processed Meat Consumption and Risk for All-Cause Mortality and Cardiometabolic Outcomes: A Systematic Review and Meta-analysis of Cohort Studies
- Red meat consumption and risk for dyslipidaemia and inflammation: A systematic review and meta-analysis
- Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials of Red Meat Consumption in Comparison With Various Comparison Diets on Cardiovascular Risk Factors
- Total red meat intake of ≥0.5 servings/d does not negatively influence cardiovascular disease risk factors: a systemically searched meta-analysis of randomized controlled trials
- Saturated Fat: Part of a Healthy Diet
- Dietary saturated fat and heart disease: a narrative review
- Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies