Článek
Je kalorie jen kalorie? Ano, ale…
Občas to někde zaslechnu, nebo si přečtu. Že na kaloriích vlastně vůbec nezáleží. Jedna kalorie je přece jedna kalorie, tak proč řešit, odkud pochází? Na první pohled to možná dává smysl, ale… realita je složitější.
Nedávno jsem toto téma řešil také s jedním mým klientem. Říkejme mu třeba Jirka. „Když si dám kvalitní proteinovou tyčinku, nebo koblihu a obojí bude mít stejné množství kalorií, tak je přece jedno, co si dám, ne?“
Z fyzikálního hlediska je to skutečně jedno a Jirka má pravdu. Kalorie není nic jiného než měrná jednotka energie a z tohoto pohledu je tedy kalorie jako kalorie.
Avšak Jirka (a kdokoli jiný) je z masa a kostí, není stroj.
Je dobré si uvědomit, že náš organismus je složitý biochemický systém, který zpracovává různé potraviny různě.
Proč tedy není jedno, odkud daná kalorie pochází?
Fungujeme na metabolismu
Jedna z věcí, na kterou jsem Jirku upozornil, je vliv různých potravin na náš metabolismus. Možná jste si totiž někdy všimli, že například po jablku, nebo třeba po sýru se cítíte déle zasycení, než třeba po sušence, či rohlíku. A to i přesto, že všechny výše uvedené příklady potravin mohou mít podobné množství kalorií.
Proč?
Protože každá potravina ovlivňuje naše tělo jinak – naše hormony, hladinu cukru v krvi, či pocity sytosti. A to především díky odlišné energetické hustotě [14] a indexu sytosti [9] potravin, což je dáno obsahem makroživin (bílkovin, sacharidů, tuků) a také vlákninou.
Navíc některé potraviny mají zvýšený tzv. termický efekt, což znamená, že na jejich zpracování naše tělo spotřebuje více energie [15].
Tohle platí hlavně pro bílkoviny [10, 11]. Takže když sníme například kuřecí prsa, tělo spálí část energie jen tím, že je (s)tráví. Vydá tedy o něco více energie, než při trávení sacharidů a tuků například ze sladkostí. A to se hodí třeba v redukční dietě. Navíc bílkoviny při hubnutí chrání svalovou hmotu, ale to už jsem trochu odbočil 🙂.

Minimálně nebo méně zpracované potraviny budou vždy lepší volbou nežli potraviny ultra zpracované.
Není tuk jako tuk
Často také pozoruju, že se lidé obávají tuku v jídelníčku a proto se vyhýbají třeba máslu, sádlu, rostlinným olejům, či ořechům. Ale nemají problém si večer u televize dopřát chipsy nebo jiné pochutiny. Jenže nejsou tuky jako tuky.
Umělé trans tuky (například z těch chipsů apod.) totiž zvyšují (mj.) hladinu špatného cholesterolu a mohou tak zvyšovat riziko srdečních onemocnění [1, 2, 3]. Naopak zdravé tuky například z avokáda, ořechů a semínek, nebo z olivového oleje jsou pro naše tělo příznivé [4, 5, 6].
Vždycky tedy bude pro naše zdraví lepší si dát večer třeba olivy či mandle, nežli brambůrky (ačkoli obojí má třeba stejné množství kalorií).
Hlad jako nepřítel
Jednou z častých příčin přejídání je tzv. „vlčí hlad“. To je moment, kdy sníme cokoliv, co máme po ruce – většinou něco sladkého.
Možná příčina?
Kromě stresu to také může být vysoký glykemický index (GI). Potraviny s vysokým GI, jako je bílé pečivo nebo sladkosti, způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Ale stejně rychle pak tato hladina klesne [8].
Co s tím?
Je to jednoduché. Nemusíte se vyhýbat pečivu, které jsem vlastně už podruhé zmínil jako odstrašující příklad (mimochodem, já osobně pečivo miluju a z jídelníčku ho nikdy nevyřadím). Stačí totiž k jídlu jednoduše přidat nějaké bílkoviny a/nebo vlákninu. Prostě jíst smíšené jídlo.
Kombinace celozrnného chleba s vejcem či sýrem, nebo masa s přílohou a zeleninou, nebo třeba jogurtu klidně s marmeládou, ale navíc i s trochou vloček a nějakými semínky, všechny tyto kombinace dokážou udržet hladinu cukru stabilní.
Pro většinu zdravých lidí s normální hmotností je sice sledování GI bezpředmětné (GI bylo původně „vytvořeno“ pro cukrovkáře), ale pro někoho, kdo chce třeba zhubnout a má sedavé zaměstnání a nijak se aktivně nehýbe, může být GI určité vodítko, jaké potraviny volit a v jaké kombinaci.

Smíšené jídlo snižuje glykemický index sacharidové přílohy (v tomto případě tedy brambor).
Mikrobiom
A nesmíme zapomenout ani na náš střevní mikrobiom. Některé potraviny totiž mohou negativně ovlivňovat zdraví prospěšné mikroorganismy v našich střevech, což může ve výsledku způsobit nějakou střevní disbiózu.
A střevní disbióza pak může mít zase negativní vliv na naši imunitu, metabolismus (včetně naší váhy), naši náladu, chování, psychiku, nebo třeba spánek [12, 13].
Co si z článku odnést?
Kalorie opravdu není jen kalorie. Jde o to, co s námi ta kalorie udělá. Kromě množství jídla, nebo lépe řečeno, kromě kalorické hodnoty jídla bychom měli kvůli svému zdraví, kvůli denní energii, či kvůli vyššímu pocitu sytosti sledovat také zdroj potravin a kvalitu (z)konzumovaného jídla.
To znamená, zkuste případně o jídle a potravinách více přemýšlet (pokud tak samozřejmě nečiníte) a soustřeďte se na minimálně zpracované potraviny s obsahem spíše komplexních sacharidů (nežli rychlých cukrů), kvalitních bílkovin, zdravých tuků a s dostatkem vlákniny.
Tak a to je pro tentokrát všechno. Děkuji za pozornost a přeji Vám hezký zbytek dne.
Anketa
Zdroje informací:
- Effects of ruminant trans fatty acids on cardiovascular disease and cancer: a comprehensive review of epidemiological, clinical, and mechanistic studies
- Consumption of industrial and ruminant trans fatty acids and risk of coronary heart disease: a systematic review and meta-analysis of cohort studies
- Health effects of trans-fatty acids: experimental and observational evidence
- Saturated Fat Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Ischemic Stroke: A Science Update
- Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association
- Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
- What Really Satisfies
- Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men
- The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review
- Protein, weight management, and satiety
- Postprandial thermogenesis is increased 100% on a high-protein, low-fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy, young women
- The gut microbiome in obesity
- Obesity and the human microbiome
- Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults
- Diet induced thermogenesis