Hlavní obsah
Názory a úvahy

Český politik versus český volič

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: blesk.cz

Zeman versus Churchill

Položme se na několik zásadních otázek a hledejme odpovědi. Má politik rád své voliče? Má volič rád své politiky? Potřebuje politik své voliče? Potřebuje volič své politiky?

Článek

Politik má zcela jistě rád své voliče, některé dokonce zbožňuje, říká se jim tuším sponzoři. Není divu. Vždyť jsou to oni, kdo mu zajistí vládu nad voliči, moc a slušné penízky. V případě neúspěchu alespoň nějakou tu opoziční sesli, kde nemá žádnou zodpovědnost a může si vyskakovat a nějaké ty finanční prostředky se také dostaví. Pak jsou ještě i ti, na které žádná sesle nezbyla. Ti se snaží přilákat příznivce na náměstí a doufají. U některých těžko říci v co.

Volič své politiky má rád jen těsně před volbami, kdy je zahlcen nesplnitelnými sliby jimž, z nějakého nepochopitelného důvodu, věří. Po volbách, zvláště když jeho favorit zvítězil, nadšení většinou chabne až zmizí. Volil-li politiky opoziční či podměrečné je naštvaný ještě více a zbytečně doufá, že se příště něco změní.

Politik své voliče potřebuje. Proto se jim vnucuje, pochlebuje jim, slibuje bohatsví a lásku, blahobyt a časem jim řekne, že se budou muset uskrovnit, protože doba je zlá a může za to světová politická situace, nepřející opozice, zlodějské banky, počasí a marťané.

Volič v demokracii žádného politika nepotřebuje. I když … z koho by si dělal srandu a na koho by nadával. Pokud je volič zodpovědný, pracovitý a odvážný, žije nezávisle na politicích, ať mu škodí sebevíce. Místo politiky se věnuje své rodině, práci, koníčkům a trošce té partnerské něžnosti.

A ještě drobnost. Politik může hodně zničit a jeho volič je stejně vinen. Politik může mnohému prospět a jeho volič mu to musí pořád připomínat a tlačit na něj.

Ale možná to vidím všechno blbě a  jinak než vy. Jak to vidíte? Politikové i voliči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám