Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sprostá slova v mediálním prostoru aneb „Kurva se neříká, Bohušu“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sprostá slova

Slovník sprostých slov

Překvapil mne nedávno článek na serveru iDnes s názvem „Ruská lodi, jdi do prdele. Gruzínci vyhnali stovky turistů z přístavu“.

Článek

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-gruzie-okupace-jizni-osetie-abchazie-pristav-batumu-vyletni-lod-rusti-turiste-rusove-protest.A230728_150440_zahranicni_dtt

Když jsem jej dnes vyhledal znovu, je tam již pokrytecké „pr*ele“. Asi dostal redaktor hustou čočku, protože diskutující původní nadpis nadchnul a sami toto slovo v diskusi hojně používali a jen těžko mohli být mazáni. K čemu je takové pokrytectví dobré, když stejně každý ví o jaké slovo se jedná.

A co je vůbec na tzv. sprostých slovech špatného? Kdo vlastně rozhodl, která slova jsou sprostá a která ne? Existuje nějaký seznam sprostých slov ohodnocený škálou sprostosti od jedné do deseti? Pro každého je sprosté něco jiného. Pro mne je třeba v současné době sprosté slovo Putin a také jej nepíšu jako Pu*in.

Pokud tedy sprostá slova vadí, nechť je redaktoři nepoužívají vůbec. Slova v psaném textu s hvězdičkou či v mluveném trapným pípáním si stejně každý interpretuje v celé jejich šíři a významu. Ale byla by to škoda, protože i sprosté slovo v pravý okamžik a v pravém kontextu vyjádří pregnantněji myšlenku než několikaslovný opis. Text a především mluvené slovo tak ztrácí na autenticitě, přesnosti a naléhavosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám