Hlavní obsah
Zdraví

Holit se, či neholit? Společenské normy mají jasno. A někteří z nás také

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Nad tímhle tématem by se většina z nás ani nezastavila a spíš by si ťukala na čelo. Co to je za otázku, zda se holit, nebo ne? Samozřejmě, že ano. Nebo minimálně si ochlupení těla na určitých partiích upravit tak, aby alespoň nebylo vidět. Nebo ne?

Článek

K čemu je vlastně dobré ochlupení?

Byť to je pro většinu lidí nechutné, nebo alespoň lehce pobuřující, když mají jiní chlupaté podpaží, které je ke všemu vidět, chloupky na konkrétních místech mají svou funkci, kterou prospívají lidskému tělu. Plní především ochrannou funkci, kdy zjemňují např. tření kůže a zachytávají nečistoty. Ačkoliv by mnozí namítli, že díky chlupatému podpaží více zapácháme, za ne zrovna voňavý zápach můžeme poděkovat bakteriím, které rozkládají na povrchu kůže látky, jež jsou vylučovány skrze kůži a prostřednictvím potu.

Lékaři také zastávají názor, že oholení intimních partií má vliv na to, zda člověk onemocní, nebo neonemocní pohlavní chorobou. Zkrátka, i když ochlupení z estetického pohledu nemusí být přitažlivé, tak je zdraví prospěšné.

Foto: freepik, www.freepik.com

Chloupky v podpaží

Druhy ochlupení

Ochlupení dělíme na následující druhy

- Primární ochlupení neboli lanugo – pod lanugem je myšleno úplně první ochlupení, které je vytvářeno během 5. měsíce vývoje plodu, vytratí se okolo 7.-8. měsíce, ale může být patrné u novorozeňat

- Sekundární ochlupení – v období, probíhajícím po narození, se vyvíjí vlasy, řasy, obočí a další jemné ochlupacení na těle

- Terciární ochlupení – vzniká při období puberty, signalizuje dospívání, patří sem ochlupení u stydkých pysků, podpaží

Foto: hodnotově, www.freepik.com

Řasy

Stavba chlupu

Chlup se dělí na dvě části – scapus pilli, což je část, která je nad kůží a radix pilli, tedy část, která je pod kůží. Pod kůží je zakončena vlasovou cibulkou, do které proniká vlasová papila, skrze níž vedou do chlupu cévy.

Jistou dobu bylo (nebo možná stále je) také barvení chlupů v podpaží. Zastáncem toho nejsem, ovšem pokud má někdo barevné podpaží, je to jeho záležitost. Pakliže tím nikoho neobtěžuje, proč ne? Co se týče záležitosti, zda se má člověk holit, minimálně u žen jsem názoru, že holit alespoň tak, aby ostatní neviděli „vykukující chloupky“ zpod oblečení. Rozhodně ale v případě neholení se nemíním odsuzovat, co člověk, to názor.

Občas mě přimějí zveřejněné články zamyslet se nad tímto tématem, když vidím, jak z řad slavných lidí někteří oznámí, že se delší dobu neholí, nebo si třeba ochlupení jenom lehce poupravili. Rádi tak vybočují mimo společenské normy a užívají si toho, co příroda člověku nadělila. Společnost se pak rozdělí na dvě strany – ta, která neholení schvaluje, protože s chloupky člověk vznikl a má je z nějakého důvodu a ta, pro kterou je představa neholení se naprosto nepřijatelná. Co je vlastně správně?

Jste zastáncem holení, nebo jste pro přírodní verzi (tedy bez estetických úprav)?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz