Hlavní obsah
Internet a technologie

Internetové výzvy – někdy zlo, někdy dobro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TheDigitalArtist, www.pixabay.com

V dnešní době, kdy je dostupná veškeré elektronika a snad každé dítě má svůj telefon s internetem, je možné, že padne do spárů tzv. nebezpečných výzev. Naštěstí ale i na internetu existují protiklady, takže jsou i dobré výzvy.

Článek

Pryč jsou doby, kdy děti přiběhly ze školy domů, odhodily batohy do kouta a zbytek dne strávily venku se svými kamarády. Dnes to není žádná schovávačka a hra na honěnou (až na výjimky). V ,,době elektronické“ již má dnes každý svůj telefon s internetem, kde si může ledacos najít a právě většinou přes telefon v dnešní době probíhá mezilidská komunikace. Ať už mluvíme o Messengeru, WhatsAppu, nebo návštěvách sociálních sítí typu Instagram apod. Určitě nejsem zastánce toho, aby se toto všechno dětem zakazovalo. Sama jsem díky Facebooku poznala kamarády z vyšší odborné a z vysoké, takže nějaké to plus tam určitě je. Internet je však plný nástrah, takže děti se můžou ze zájmu či z nudy účastnit různých výzev. Někdy jde o zdraví a život, jindy jde naopak o dobrou věc.

Jaké typy výzev existují? Začněme těmi horšími

The Fire Challenge – jak už název napovídá, jde o výzvu, která se týká ohně. Přesněji řečeno se jedná o výzvu, kdy se dotyčný poleje hořlavinou a zapálí se. Asi si říkáte, který blázen tohle udělá. Občas, když vidím Darwinovy ceny, tak si říkám, že stále takoví blázni na světě existují.

The Choking Challenge – tato výzva spočívá v tom, že se dotyčný škrtí (buď sám, nebo s někým navzájem) do doby, než přijde bezvědomí. Zabrání tak průchodu kyslíku do mozku. A proč? Kvůli tomu ,,báječnému pocitu euforie“, který se má dostavit poté, co mozek opětovně dostane životodárný kyslík. Jenže nemusí správně odhadnout hranici a můžou v lepším případě skončit s trvalými následky, v horším případě zemřít.

The Duct Tape Challenge – dalo by se přeložit jako výzva lepicí páskou. A jaký je princip zde? Nechat se oblepit kolem dokola lepicí páskou a následně se z ní vyprostit. Teď to možná zní neškodně, ale je těžké dostat se ven z takové pasti, když se člověk nemůže ani pohnout. Možná ve snaze se nějak hnout člověk poskočí, což může vést k pádu, úrazu hlavy a neštěstí je na světě.

The Tide pod Challenge – další šílená výzva, tentokrát spočívající v tom, že dítě/dospívající má spolknout kapsli na praní. Nechci radši ani vědět, co vše si tím způsobí za problémy v trávicím traktu, ne-li ještě někde jinde.

The Eyeballing Challenge – v tomto případě je úkolem konzumace alkoholu. Ovšem ne skrze ústa, nýbrž prostřednictvím oční bulvy. Ano, správně, čtete dobře, dotyčný si musí alkohol nalít do oka. Důsledky tohoto hazardu? Popálení rohovky, oslepnutí atd.

Kylie Jenner Lip Challenge – asi není nikdo, kdo by toto jméno neznal. Některé lidi Kylie Jenner ohromuje svými rty, proto vznikla výzva, kdy se spoustu dospívajících snažilo její rty napodobit tak, že odsáli vzduch z láhve, kterou si přiložili ke rtů. Inu, k nějakému tomu nafouknutí rtů dojde, ale dojde také k možnému krvácení ze rtů a jiných zdravotních problémů.

Cinnamon Challenge neboli skořicová výzva – úkol? Vdechnout nebo polknout lžíci mleté skořice. Následuje dušení a dávení. O pozdějších problémem s dechem ani nemluvě.

Salt and Ice Challenge – k čemu sůl a led? K tomu, abyste si pěkně ublížili. Část těla si totiž posypete solí a následně přiložíte kostku ledu. A pak nejspíš začnete křičet bolestí, jelikož ta se tedy dostaví v plné parádě, navíc si způsobíte puchýře a popáleniny, ne-li něco dalšího.

Snorting Challenge – co se bude dít v této výzvě? Budete nasávat nosními dírkami nejrůznější předměty, které pak skrze ústa budete vytahovat ven. Netřeba dodávat, že tím pěkně potrápíte dutiny, navíc se může předmět v nose zaseknout.

Ghost Pepper Challenge – to je asi nejznámější výzva, kterou znám z nejrůznějších internetových článků, v nichž se dovídám rekordní hodnoty kapsaicinu v chilli papričkách. Ano, úkolem je konzumace pálivých chilli papriček s vysokou hodnotou této pálivé látky. Tato výzva může způsobit pořádné trávicí potíže, pálení, nevolnost a problém s dechem. Někdy může způsobit i smrt.

Ale dost bylo špatných výzev, přejděme k dobrým. Které to jsou?

Ice Bucket Challenge – taková fajnová kyblíková výzva. Co musíte udělat? Vylít na hlavu kýbl s ledovou vodou, což není tak hrozné. Tato výzva kolovala internetem v roce 2014. Díky ní se mělo zvýšit povědomí o nemoci ALS (amyotrofická laterální skleróza). Za sebe osobně bych ji hodnotila jako velmi pozitivní.

Mannequin Challenge – tato výzva spočívala v tom, že mezi lidmi se pohybovala kamera, která je natáčela v pozicích, kdy působili dojmem, že zamrzli uprostřed pohybu. Pro filmové potřeby dobrý nápad.

Planking Challenge – zamíříme do hodin tělocviku. Tato výzva nabádala k tomu, aby si lidé lehli s nataženýma rukama a nohama třeba na chodník, na lavičku, kdekoliv to jen šlo. Původně šlo o takovou nevinnou zábavu, přece jen tohle často člověk nepraktikuje každý den, takže jednou za čas udělat něco, na co není zvyklý, je taky fajn pocit. Někteří to ale přeháněli a cvik praktikovali i ve vyšších polohách.

Harlem Shake – docela se bavím při představě, kdyby to někdo udělal v zaměstnání, byla by to fajn podívaná. Jedná se o výzvu, kdy na hudbu tančí jeden člověk, který je součástí většího množství lidí (např. ve větší kanceláři). Na povel ,,Do the Harlem Shake“ se k jeho tanci přidají ostatní. Taková, dalo by se říct, teambuildingová výzva.

Trashtag Challenge – tahle výzva ze všech nejvíce pomáhá přírodě. Jde o úklid odpadu z přírody a lokalit pro veřejnost. Internetová dokumentace by pak měla motivovat další ke stejné činnosti.

Virtuální Challenge – něco pro ty, kteří mají rádi sport. Výzva nespočívá v ničem jiném než v tom, přimět účastníka se hýbat jakýmkoliv způsobem (chůze, běh, plávání, turistika, cyklistika, kolečkové brusle atd.). Výsledek je zaslán jako důkaz a účastníkovi přijde medaile za absolvovanou trasu. Může si vybrat, zda absolvuje 50, 100, 200 a více km. Tato výzva je rozmanitější, někde sbírá člověk tematické medaile např. dle ročních období, jindy zase podpoří dobrou věc (vozíčkáři, zvířátka, senioři). Osobně se této výzvy několikrát ročně účastním a můžu jedině doporučit. Výborný tip na duševní hygienu.

30denní výzvy – pro milovníky zdravého životního stylu a pro ty, co chtějí zhubnout, posílit své tělo, příp. začít s jiným stravováním. Je na vás, kolikadenní výzvu si vyberete.

Anketa

Znáte některou z uvedených výzev?
Ano, znám.
0 %
Ano, znám a účastnil/a jsem se (těch dobrých).
0 %
Ne, neznám.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz