Hlavní obsah
Psychologie

Já vás neslyším aneb když úřaduje schizofrenie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: geralt, www.pixabay.com

Schizofrenie, ADHD, deprese, úzkostné poruchy a další jsou závažnými stavy, které člověku pořádně komplikují život. Narušují jeho poznávací a motorické schopnosti, postižený neodkáže rozeznat realitu od smyšleného světa.

Článek

Průvodce duševními poruchami

Do duševních poruch spadá nesčetné množství různých potíží, prostřednictvím kterých je ovlivněna nálada, chování a komunikace. Spadají sem poruchy pozornosti, poruchy příjmy potravy, úzkostné poruchy, duševní poruchy a další.

U člověka se může duševní porucha rozvinout vlivem zažitého traumatu, událostí v dětství, ale i vrozenými dispozicemi. Obecně vzato se ale předpokládá, že se duševní porucha vznikne vlivem tří faktorů – je jimi biologický faktor, psychologický a sociální.

Při schizofrenii je možné pozorovat následující příznaky – nízká výkonnost, deprese, nervozita, úzkost, problém se spaním, nechuť k činnostem, paranoia, odtažení se od společnosti. A samozřejmě vnímání hlasů/bludů.

Foto: keilasmile24, www.pixabay.com

Odtržení z reality

Komunikace s duševně nemocnými

Komunikace s člověkem, který trpí duševní nemocí, je náročná. Je potřeba mít s dotyčným trpělivost, vcítit se do jeho situace, naslouchat mu, chápat jej a vysvětlovat, co se právě děje, popsat situaci.

Ne každý toto zvládne, někdo může po několika pokusech vysvětlit situaci vše vzdát a od dotyčného člověka odejít. Je ale nutné si uvědomit, že dotyčný má zkrátka diagnózu, jakou má a dle toho je třeba s ním jednat. Během hovoru se může stát, že pokud má dotyčný např. schizofrenii, tak se bude smát a stáčet řeč jinam, nebo naopak bude agresivní a obviňovat vás, že ho nechápete, když se vám bude snažit vysvětlit, že nemůže něco vykonat, protože mu v tom brání hlasy v hlavě. I když je to pro nás těžko pochopitelné, pro dotyčného je to realita.

Člověk se schizofrenií vnímá sluchové halucinace, takže může v přítomnosti zdravého člověka nesouvisle mluvit, sdělovat slova, kterými odpovídá na něco, co neslyšíte. Také se může nepochopitelně chovat, projevovat agresivitu. Má zkreslené vnímání, ale je i schopný vnímat realitu.

V průběhu nemoci se mohou střídat období, kdy je schizofrenik klidnější a období, kdy je apatický. Když je ,,klidové období“, může i přes některé projevy nemoci fungovat víceméně normálně, zajistit si základní potřeby, komunikovat s ostatními. V horším období může být apatický, na nic nereagovat, nebude s ním žádná domluva.

Léčba schizofrenie

Jakmile je diagnostikována tato porucha, lékař určí vhodný lékařský postup, prostřednictvím kterého by byla porucha pod kontrolou a pacient mohl fungovat. V první řadě je potřeba dodržovat veškeré lékařské pokyny, takže užívat předepsané léky a s ničím je nekombinovat. Laik nerozpozná, co s čím jak reaguje a nevhodnou kombinací může stav ještě zhoršit.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz