Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsi nádherná, mám tě rád. Pomůžeš mi? Útěk ze světa za mřížemi aneb když láska kvete i ve vězení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Když umíte v lidech vzbudit sympatie a jste na ně milí, hned se k vám chovají jinak. Nejinak tomu bylo v případě vězně Caseyho a Vicky, policistky. Láska dokáže divy. Dokonce takové, že je člověk schopen překročit hranice a porušit vše možné.

Článek

I ve vězení se může odehrávat romantika

Vězení. Slovo, které v nás vyvolává představu místnosti s mřížemi, palandou, zamřížovaným oknem a omezeným pohybem. A myšlenkami, co asi tak mohl provést ten, který v té místnosti sedí? Od krádeží po ublížení na zdraví, ne-li rovnou vraždy. Někteří vězňové vyvolávají svým vzhledem dojem agresivního vraha, a mají přitom na svědomí ,,jen“ několik krádeží, naopak jiní, kteří působí dojmem neviňátka a ženy jsou schopné se do nich bláznivě zamilovat, už mají na seznamu daleko horší zločiny. Vyslechnete si od nich x tisíc výhrůžek, nad kterými mávnete rukou, ale příjemné vám to není.

Zkrátka není to společnost, kterou by člověk běžně vyhledával. Pokud tedy nemá přímo v pracovní náplni s nimi pracovat. Takže při příchodu nového vězně zachovat profesionální přístup a bez ohledu na to, co dotyčný provedl, s ním jednat jako rovný s rovným, bez urážek, ponižování a snižování lidské důstojnosti. A zachovávat si odstup, žádná privilegia pro dobré chování (od toho je snížení uděleného trestu), žádné navazování přátelských vztahů. A to se někdy nepovede.

Pracovní dříč v ženském provedení

Vysoké pracovní nasazení, odpracováno klidně padesát až 60 hodin v týdnu, někdy i práce o víkendech. Řízení běžného provozu, odpovídání na dodatečné otázky, přehled o detailech. To vše spočívalo na bedrech asistentky policejního ředitele Vicky White ve věznici Lauderdale, dle slov jejích kolegů ženy, která by se pro všechny rozdala a snažila se jim pomoct. Dle slov některých zatčených pro ně byla jako ,,náhradní matka“. I když do vězení přišli vyděšení, se strachem z neznáma, Vicky se je snažila uklidnit, dát jim najevo, že se nemusí bát a všechno zvládnou. Byla pro ně záchytným bodem, světlem v naprosté temnotě.

Samozřejmě tenhle přístup se časem vymstí, každý bude něco potřebovat, a to se pak může pěkně vymstít. I Vicky byla unavená z neustálé potřeby každého mít ji u sebe, když se něco děje. I když ráda pečovala, ani ona nemohla věčně zvládat vše, takže bylo otázkou času, kdy se před nadšeným zvednutím telefonu ozve nejprve podrážděné ,,achjo, co zase chtějí?“ apod. Na jednu stranu se nelze divit, na druhou stranu je nutné určit si hranice, které tady úplně určené nebyly.

Foto: TheDigitalArtist, www.pixabay.com

Vězeň

A máme nového vězně

V srpnu 2020 do věznice Lauderdale příchází Casey Cole White, který se dost činí. Byl přeložen z věznice Donaldson, ve které si odpykával 75 let za pokus o vraždu a další trestné činnosti. Zastřelení psa přítelkyně, vyhrožování, navíc se přiznal k vraždě, u které ještě nebylo oficiálně ukončeno vyšetřování. Ve věznicích si pobyl velice často, byl také v Limestone.

Po postřelení přítelkyně, ublížení mladému páru a následnému úprku z místa činu byl odsouzen k 70 letům. S těmito trestnými činy už to není jen tak a po příjezdu do Lauderdale už měl jít Casey White do izolace. Charakterizován byl jako velmi nebezpečný vězeň. Ovšem když není dostatek prostoru, tak žádná izolace nebude. Byl proto umístěn do cely, kam byli odvedeni vězni, kteří spáchali závažný trestný čin, obvyklé spojený s násilím. Zde už platilo, že se tam nedá jen tak někdo, pro umístění odsouzeného do této místnosti bylo potřeba svolení Vicky.

Pro Caseyho nebylo těžké navázat kontakty. Rád mluvil, chválil, oceňoval, podle zájmů druhého přizpůsobil řeč. Ovšem jednou odmítněte a už je zaděláno na průšvih. Jednoduše řečeno, byl to ukázkový manipulátor. Zvláště u žen by měl úspěch. Chválil líčení i outfit, proto se některé pracovnice věznice přestaly líčit a snažit se vypadat hůře, aby se na ně tolik nesoustředil. Pozornost takového vězně není nikomu příjemná.

Vicky se snažila mít o všem přehled. Nahrávala telefonáty, sledovala záznamy, co kdo kde dělá. Vězňům obstarávala, co kdo potřeboval. Takový Casey si nechal zajišťovat přáníčka, údajně měly být pro jeho matku. Také se snažil psát svému vyšetřovateli, jak tvrdil, ovšem text, který psal, tomu neodpovídal. S Vicky byl v kontaktu, pořád jí opakoval, jak se mu líbí, jaká je to nádherná žena. V kanceláři se nikomu moc nesvěřovala, vyplulo ale na povrch, že je ve vztahu se dvěma muži najednou. Což by do ní nikdo neřekl, ale když v tom nevidí problém.. Ovšem pracovní nasazení ji zmáhalo, a proto přinesla řediteli 28. 4. 2022 žádost o důchod hned od následujícího dne. To byl pro všechny šok, obrovské překvapení. Žena, která svou práci ve vězení miluje, obětovala by pro ni vše, chce nyní skončit. Připravili pro ni tedy rozlučku, dort a vše, co patří k tomu, když kolegyně odchází do důchodu. Ovšem spousta kolegů si všimla, že Vicky je duchem nepřítomná, stále zamyšlená. Navíc v ten den ještě nastal převoz několika vězňů, na které bylo málo pracovníků.

Den D je tady

Vicky se přes vysílačku domluvila s personálem, aby jí poslal vězně k převozu na soud na psychologické vyšetření. Samozřejmě byl dotyčným vězněm Casey White. Ovšem už se děly podezřelé věci. Např. když vězeň opouští celu, je otočena jeho jmenovka na dveřích, aby se vědělo, že se zde vězeň nenachází. Ovšem Caseyho jmenovka byla otočena stále tak, že jméno bylo vidět, takže by nezasvěcené nenapadlo, že tam vězeň není. To už začali kolegové tušit, že se něco děje a zavolali na vyšší místa, aby se vědělo, že Casey White a Vicky White zmizeli. A Vicky nikomu nebrala telfonát, byť se trochu počítalo s tím, že kvůli vyšetření může být několik hodin pryč a nemusí být na příjmu hned.

Po Vicky bylo spuštěno pátrání, ovšem v budově soudu nebyla. Později bylo nalezeno její auto na parkovišti, ve kterém převážela Caseyho. Policisté zde našli klíče od pout, přezůvky vězně a pochopili, že Casey se musel dostat ven pouze s pomocí. Bohužel tady přišla pomoc jen od jednoho možného člověka – od Vickey. Aby se přišlo na nějakou stopu, znamení, co se mohlo stát, pouští si kolegyně Vickey záznamy z převozu vězně. A hned zbystří – na záznamech je totiž vidět, jak Vickey přidržuje Caseymu dveře a jde před ním, ačkoliv správně by měl jít policista vždy za zády vězně, nikoliv před ním. Toto nasvědčovalo tomu, že Vickey Caseymu věřila. K neuvěření je také fakt, že ho vezla sama, ačkoliv Casey oproti ní byl hotový obr, zatímco ona byla malá.

Vydali se tedy k domu, kde Vicky bydlela se svou matkou a otcem. Ti nechápali, o co jde, byli v šoku z toho, co jejich dcera provedla. Prohledali její pokoj, kde našli i zápisník, do kterého si Vicky poznamenávala transakce kartou a také jiné telefonní číslo než to, které používala. Po krátkém pátrání v systému zjistili, že s tímto číslem bylo provedeno od roku 2020 přes tisíce hovorů mezi Vicky a Caseym. Téměř 2 roky spolu měli tajný vztah. To byl pro všechny šok. Vědět, že vaše kolegyně má poměr s vězněm? Nepřijatelné, ta snad přišla o rozum. Nejdůležitější je ji najít, ovšem to bylo těžké. Jako asistentka ředitele věděla, jaké techniky policie používá, na co se zaměřuje, na čem je třeba zapracovat. Hledat jednoho ze svých lidí? To pro policii je už jiný level.

Rozjíždí se pátrání

Vyšetřovatelé se zaměřili na účtenky, podle kterých zjistili, že Vicky hodně nakupovala v posledním roce potraviny z Walmartu a také kempinkové vybavení. Ovšem nechyběly ani střelné zbraně. Takže odjezd někam do divočiny a pořádně si zastřílet?

Bylo nutné najít Vickyino auto, služební se našlo. Musela tedy použít ještě jiné. Naštěstí se zjistilo, kde zaparkovala své osobní auto. Před jedním obchodem v městě Rogersville, kde policisté vše prohledali. Pozitivní zprávou bylo, že obchod měl kamery, takže si mohli prohlédnout záznamy z parkoviště, kde později viděli Vicky, jak přesedá z jednoho auta do jiného, do oranžového SUV. O tom nikdo předtím nevěděl, že má ještě jiné auto, dobré vědět.

Došlo i k výslechů vězňů, samozřejmě spousta z nich Caseymu fandila. Jak často se stane, že se někomu z vašich ,,spolubydlících“ podaří uniknout? A ještě za doprovodu pracovníka u policie? To je pochopitelné, že pro každého je tohle naprostá ,,bomba“. Do toho se ještě jeden z vězňů zmíní, že vztah Caseyho a Vicky se naváže, když Casey pochválí Vicky pozadí při jejím procházení chodbou. Místo utnutí to Casey zalichotilo. Telefonáty s Caseym nabíraly na obrátky, byly plné sexuálních témat. Také bylo sděleno, že Vicky a Casey měli společné intimní chvilky.

Z osobního života Vicky se ví, že její první láskou byl Tommy, kamarád ze střední. Provdala se za něj, ale později došlo k rozvodu, protože sklouzl k drogám. Druhá láska jejího života pak tragicky zemřela při autonehodě, Vicky se tak uzavřela do sebe, nikoho k sobě nepouštěla. Bylo na ní vidět, že je osamělá a jistě po lásce toužila. Ovšem našla ji v nesprávné osobě. Všechny kolegyně se modlily, aby se vrátila živá a zdravá, probíraly, co ji asi tak mohlo napadnout, kam se mohla odebrat. Během vyšetřování se přišlo nato, že Vicky si nechala obstarat falešné doklady a Caseyho dostat ven z vězení co nejdřív. Proto také stanovení data odchodu do důchodu. Podezřelé také pro kolegy bylo, že se rozhodla zbavit svých věcí a rozprodávala je, nebo přenechávala za nízkou cenu.

Pátrání po těch dvou pokračuje. Zapojují se média, fotky obou uprchlíků se objevují v novinách a televizi. Nabídnuta odměna za poskytnutí zásadní informace, kde se mohou nacházet. Zapojena jsou i sociální média, ovšem část veřejnosti těm dvěma fandila. Zakázaná láska, on zločinec na útěku, ona policistka, která mu k útěku pomohla. Láska, které nemělo být přáno z rozumných důvodů.

O odvysílání informací o dvou uprchlících se později někdo telefonicky ozve, že oranžové SUV, kterým měli jet, bylo odtaženo odtahovou službou v Tennessee. Byl zde patrný pokus o přestříkání barvy, jelikož oranžová je do očí bijící, všem je na očích. Ovšem přestříkání nedopadlo dle představ. Navíc to byl Caseyho nápad, Vicky si v tomhle neuměla počínat jako někdo, kdo je na útěku, tyto věci ji nenapadly. Doména těchto věcí byla Caseyho ,,profesí“.

Ve věznici se mezi zatčenými o vztahu mezi Caseym a Vicky šuškalo. I když byli všichni rádi, že je na ně Vicky hodná a dopřává jim, i tak zkusili dát najevo, že nad ní mají moc, když vědí o jejich vztahu. Ovšem to se přepočítali, Vicky se vydírat nenechala. Ovšem jejího podivného chování, které se začínalo stupňovat čím dál víc, jak se blížilo datum jejího odchodu, si všimlo spoustu kolegů. Věděli, že není ve své kůži. Částečně v nich vznítila obavy o zdraví, když se zmínila o návštěvě lékaře a vyhrkly jí slzy. Kolegové si mysleli, že jde o něco vážného, což Vicky kategoricky odmítla.

Zpátky k pátrání. Z kamer u jedné benzinky v Indianě se zjistilo, že Vicky a Casey mají jiné auto, šedý Cadillac. A toto auto i s podezřelými bylo viděno u jednoho motelu, na který byli upozorněni veřejností vyšetřovatelé. Vzhůru na místo akce. Ovšem s opatrností, mají u sebe a střílet po sobě v přítomnosti civilistů také není nejlepší nápad. Casey a Vicky začínají tušit, že jsou sledováni, motel opustí a odjíždí. Jelikož policie nemá k dispozici nic jiného, pouští se do jejich pronásledování, takže začíná honička. Pro Caseyho nic nového pod sluncem, pro Vicky zážitek, bez kterého by se nejraději obešla. Ví, že tohle nemůže dopadnout dobře. Nakonec honička končí najetím Cadilaccu do příkopu.

Caseyho odvezou k ošetření, má jen nějaké drobnější rány, Vicky je ve vážnějším stavu, utrpěla větší ztrátu krve, pravděpodobně má zraněnou hlavu. Její nadřízený se spojil s detektivem, kterému potvrdil, že zraněná žena, kterou měli v nemocnici, je opravdu Vicky White. Bohužel Vicky si domýšlela správně, že policejní honička nemůže dopadnout dobře. Ovšem pro ni. Krátce poté, co potvrdil její nadřízený její totožnost, zemřela. Navíc, dle záznamů nezemřela následkem nehody, ale zastřelila se. Věděla, že pomohla ven z vězení nebezpečnému zločinci, věděla, že porušila pravidla a lhala všem v týmu, věděla, že bude zatčena a sama půjde do vězení. Pro ni, která ve věznici pracovala a věděla, jak to tam chodí, byla tohle nepřípustná představa.

Casey White byl obviněn z útěku prvního stupně a zabití Vicky White. Později při rozhovoru s reportérkou sdělil, že s dopadením nepočítali. Jejich představa života byla taková, že si pronajmou někde přívěs, budou žít daleko od všech a všeho, takový normální život. Ve vězení by takhle žít nemohl, Vicky se do něj zamilovala a vysnila si život vedle něj. I za cenu toho, že dopřáním svobody jemu ztratí ona tu svou.

Anketa

Je pro vás Vickyino počínání pochopitelné?
Ano, byla osamělá, zažila na chvíli radost a zamilovala se. Bohužel do nesprávného muže.
33,3 %
Je to pro mě nepochopitelné. Jako zaměstnanec věznice věděla, co se od ní očekává a že má mít odstup. Lásku ano, ale ne za každou cenu.
66,7 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

Netflix- Zmizení z vězení: Láska na útěku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz