Hlavní obsah
Zdraví

Jste milovníci opalování? Tak pozor na melanom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Beeki, www.pixabay.com

Může za něj i genetika, ale jeho nejčastějším spouštěčem je vystavení se ultrafialovému světlu. I když se rádi opalujeme, je třeba na toto myslet a dostatečně se před UV světlem chránit.

Článek

Co je to melanom

Tento zdánlivě nevinný flíček na kůži (příp. na ploskách nohou, nehtech..) je tím nejhorším typem rakoviny kůže. Vyvíjí se z melanocytů, což jsou buňky, které produkují melanin. Nejčastěji se vyskytuje na kůži, není však vzácnosti, když je nalezen v dutině ústní, oku, příp. jiných částech těla. Ženy jej zaznamenávají nejčastěji na nohou, zatímco u mužů bývá nejčastěji na zádech. Zhruba čtvrtina melanomů je vyvinuta z tzv. krtků (zmíněné flíčky na kůži). Je proto potřeba, aby lidi v případě mateřských znamének navštívili lékaře, aby se zjistilo, zda nejde právě o melanom. Je potřeba sledovat velikost znaménka, okraje, svědivost, změnu zabarvení.

Co je spouštěčem melanomu

Nejčastějším spouštěčem této rakoviny je vystavení těla ultrafialovému záření – ať už na přímém slunečním záření anebo v soláriích. U lidí, kteří mají vyšší výskyt těchto kožních skvrn, nemoc v rodině a sníženou imunitu, je častější výskyt této nemoci. Svou roli hraje také genetika.

Jak poznám, že je to pravděpodobně melanom

Nejčastějším příznakem jsou změny tvaru znamének a jejich zbarvení, nebo výskyt dalšího znaménka na těle, příp. velikost znaménka. Později může flek začít svědit anebo se z něj spustí krev. Melanomy rozřazujeme do 4 skupin

- Melanom, který se šíří na povrchu – roste po povrchu, poté roste hlouběji. Ve výsledku vypadá tento typ jako hrbolek s tmavým podkladem na kůži

- Nodulární melanom – pro tento typ nádoru je charakteristické, že již z počátku působí jako vyvýšenina. Znamená to, že prostupuje do hlubších vrstev kůže

- Lentigo malina melanom – je typická spíše pro osoby staršího věku. Poznáme ji podle střídající světlé a tmavě hnědé barvy

- Akrolentiginózní melanom – tento druh se vyskytuje nejčastěji na dlaních, chodidlech, nebo také pod nehty. O to je to zrádnější, může být zaměněn za mozol nebo modřinu.

Léčba melanomu

Pokud máte podezření na melanom, je nejvyšší čas zajít k dermatologovi. Opravdu dobrý dermatolog rozliší melanom od neškodného znaménka pohledem, ale někdy se může stát, že je potřeba důkladnější vyšetření. Nejčastěji se používá biopsie, kdy je odebrán vzorek kůže a poslán na rozbor. V případě, že se jedná o zhoubný nádor, tak jej chirurg odstraní. Poté jsou třeba pravidelné kontroly každých 3-6 měsíců po dobu 5 let. Pro tyto kontroly jsou určené melanomové ambulance. Zde se zjišťuje, zda se nádor nerozšířil do jiných míst, případně zda není někde nějaký nový.

Jak melanomu předejít

Asi nejlogičtější ochranou proti tomuto onemocnění je ochrana proti slunečnímu záření, tedy používání opalovacích krémů. Dále také je vhodné používat pokrývku hlavy. Ideální je opalovat se po 15:00 hod., nedoporučuje se opalovat mezi 10:00-15:00, kdy je výskyt UV paprsků nejčastější. V případě pobytu ve vodě je důležité se po vykoupání znovu namazat. I vodou pronikne do těla UV záření, takže ve vodě nejsme chráněni. Také je vhodné každé dvě tři hodiny znovu aplikovat ochranný krém na kůži, jelikož se případným otřením o pokožku krém může setřít.

A co vitamín D

Kromě nám známého opalování a tzv. ,,chytání vitaminu D“ lze doplnit tento vitamin skrze některé potraviny, jako např. ryby, žloutek a houby.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Melanom
Fleky
Mateřská znaménka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz