Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jupííí, teplo a vytoužených 25 °C: když se mladí těší na vysněné teplo a starší lidé čelí vedrům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: leden028, www.freepik.com

Mladší generace toužebně očekává příchod tepla, sluníčkové dny a teploty nad 25°C. Vidina ulehnutí k bazénu, na sluníčku chytat bronz a užívat si letní dny. Pro ně idylka, pro starší lidi katastrofa, jelikož vysoké teploty můžou špatně snášet.

Článek

Vítej, teplo

Náctiletí a dospívající, potažmo mladí dospělí v tom vidí příležitost užít si dny ve venkovním prostředí, kdy mají jen lehké oblečení a užívají si teplých dnů. Jenom si tak lehnout, natřít se opalovacím krémem, absorbovat sluneční záření a nic neřešit. Teploty šplhají ke 30 °C, teplo takové, jak má být. Někteří případně odjedou ještě do teplejších krajin v zahraničí, kde si vychutnávají okamžiky u moře, případně v tom vedru cestují po památkách, dokumentují a občas využijí nějakého toho stínu, kde se ochladí.

Děti dovádějí u bazénu, nebo ve vlnách, staví hrady z písku, štěbetají, jejich radost ze slunce a tepla nezná mezí. Proč jim to nedopřát. Ale ne každý to vedro ocení.

Foto: freepik, www.freepik.com

Teploměr

Pro starší lidi už extrém

Zatímco mladí toto období vítají, pro starší lidi a lidé s různými onemocněními jsou vysoké teploty něco, bez čeho by dokázali žít. Jejich tělo takové teploty hůře snáší, i s hydratací je můžou postihnout zdravotní problémy a leckdy kolabují. Nápor tepla je pro ně nezvladatelný. Než jít ven do těch veder, raději zůstanou zavření uvnitř v domě (resp. v bytě), aby se vysokým teplotám vyhnuli. Ven vyjdou v brzkých ranních hodinách, aby využili chladnějšího počasí, než se změní v ,,saunu“.

Ačkoliv jsou starší lidé poučeni, jak se chovat při vysokých teplotách (dostatečný pitný režim, stín, chlad, žádná extrémní fyzická námaha), i tak nelze občas zabránit kolapsu.

Foto: KamranAydinov, www.freepik.com

Bolest hlavy

Jak zvládnout vysoké teploty

Přiznám se, že jsem sama milovnicí vyšších teplot. Postačí mi okolo 25 °C s lehkým vánkem, bez extra námahy a užiju si to bez problémů. Zatímco já jásám při předpovědi, kdy je očekáváno slunce a teploty 23 °C a výš, moje okolí takovou radost nemá. Svým způsobem je chápu, někteří z nich mají kardiovaskulární onemocnění, jiní jsou na vedra náchylní, další mají radši chlad. Oni na druhou stranu chápou mě, věčného zmrzlíka, který pomalu i ve 20 °C musí nosit lehký přehoz, aby mu nebyla zima.

A jak tedy zabránit tomu, aby člověk neomdlel kvůli přehřátí organismu? Určitě je dobré mít na sobě vzdušné oblečení, které je prodyšné. Asi nikoho by nepotěšilo mít na sobě upnuté tričko, které by nemohlo větrat a nechat tělo trochu ochladit mírným vánkem. Dále je také dobré dodržovat pitný režim a nevystavovat tělo ještě vyšším teplotám. Je dobré lehce zchladit prostředí, ve kterém jsme (tím nemyslím naplno pustit klimatizaci, aby člověk neofoukl). Také by neměla v případě pobytu na slunci chybět pokrývka hlavy, aby nedošlo k úžehu.

Anketa

Máte radši chlad, nebo preferujete vyšší teploty?
Mám raději zimu.
0 %
Mám raději teplo.
11,1 %
Postačí mi teplota okolo 20 °C, nemusí být vyloženě vedro, ani chlad.
88,9 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Zdroj:

Osobní názor autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz