Hlavní obsah
Cestování

Kokosové ostrovy – místo, kde panuje pohoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TheDigitalArtist, www.pixabay.com

Pokud si vezmete do ruky starší mapu, nejspíš tuhle lokalitu nenajdete. Při troše štěstí vám ji najde Google, když si mapu několikrát přiblížíte. Tahle oblast je taková tečka uprostřed modré plochy, jež představuje Indický oceán.

Článek

Původní název tohoto souostroví, které se nachází v Indickém oceánu a je pod správou Austrálie, jsou Keelingovy ostrovy. Jsou vytvořeny ze dvou atolů (atol je ostrov, složený z kruhovitého korálovitého útesu, který obklopuje lagunu) a dvaceti sedmi korálovými ostrovy. Hlavními ostrovy tohoto souostroví jsou West Island a Home Island, které jako jediné jsou obydlené. Rozlohou mají celkem 14 km². Pobřeží zaujímá délku 26 km, nejvyšší bod má výšku 5 m n.m. Už z názvu souostroví vyplývá, že se tu budou vyskytovat hlavně kokosové palmy, i když přítomna je tu i jiná vegetace. A kde vlastně tuhle pomyslnou ,,tečku“ na mapě najdeme? Kokosové ostrovy jsou lokalizovány 1100 km od Sumatry, dvojnásobek této vzdálenosti na severozápad od Austrálie a 2600 km od Srí Lanky. Jak už bylo zmíněno, spadají pod správu Austrálie, po stránce tektoniky tu má zastoupení asijský kontinent.

Foto: David Stanley from Nanaimo, Canada – Direction Island Beach, CC BY 2.0

Direction Island Beach

Minulost ostrovů

V roce 1609 tyto ostrovy objevil kapitán William Keeling. Ostrovy až do 19. století byly neobydlené, rou 1825 si zde udělal zastávku John Clunnies Ross, který tu poté začal s pěstováním obilí a zeleniny. Ten velel lodi, která vedla společnost Alexandra Harea. Ten se pak v roce 1826 vydal na cestu ke Kokosovým ostrovům ve společnosti osadníků z Jávy a Sumatry. Oba ostrovy obsadili, jeden vedl spíše pragmatický život, druhý zvolil nezávazný život se zábavou. Později se však vztahy mezi těmito dvěma muži zdramatizovaly a Hare ostrov opustil. Osadníci pak cíleně ničili místní vegetaci a soustředili se na pěstování kokosů. Po cca 150 let ostrovy vedl Ross se svou rodinou. Roku 1857 byly ostrovy převeleny do rukou britského impéria. Později v roce 1886 byly z rozhodnutí královny Viktorie přiděleny Rossovi, od kterého část ostrovů v roce 1978 odkoupila australská vláda. V roce 1984 se konalo referendum, na kterém se obyvatelé ostrovu rozhodli pro úplnou jednotu s Austrálií. Ostrovy jsou nyní spravovány Radou Kokosových ostrovů.

Trochu ke všeobecnosti

Úředním jazykem ostrovů je angličtina, dále pak dialekt malajštiny. Celkově žije na ostrovech 593 obyvatel. Měnou je zde australský dolar.

Místní život

Do místní ,,vybavenosti“ spadá samoobsluha, strážci pořádku, pošta, budova a místní rádiový vysílač. Je tu i malá letištní plocha, na které se jednou za týden otočí letadlo. To má zpravidla tři zastávky – Perth, Vánoční ostrov, Kokosové ostrovy. Pokud zde letadlo zrovna nepřistává, mění se jeho přistávací dráha v golfové hřiště. Také je tu možnost využití místního baru a kulečníku, či taneční haly. Bar je obsluhován dle rozpisu směn, kdy každý den obsluhuje v baru někdo z obyvatel. Lidé tu víceméně nemají jako jiné země běžný pracovní režim, jejich každodenní život představuje zábavu. Koho časem omrzí zábava, může jít sbírat kokosové ořechy, nebo rybařit. Ale jen tak, pro zkrácení dlouhé chvíle. Na Home Islandu lze nalézt také muzeum historie a kultury. Vystaveny jsou zde staré lodě a relikvie, kdysi patřící rodině, která ostrov původně získala. A jak lidé na ostrově žijí bez práce? Každému z obyvatel je zasílána na účet určitá renta, která pokryje jeho běžné potřeby. Hlavním platidlem jsou tedy kreditní karty, s hotovostí se tu moc nepochodí. Pro nadšence do sportu lze vyzkoušet šnorchlování, příp. surfaření.

Po stránce přírody…

Chloubou ostrova jsou zcela jistě ojedinělé druhy lastur, mušle, ale i ptáci a ryby. Nachází se zde také národní park Pulu Keeling, jenž je domovem pro mořské ptáky. Dá se zde také jako na jediném místě z daného souostroví vidět původní vegetace.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kokosové (Keelingovy) ostrovy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz