Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kokosový ořech – plodina, která dobře chutná a zároveň umí skvěle posloužit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Couleur, www.pixabay.com

Setkáváme se s ním v mnoha oblastech. Ať už jako přísadou do kosmetiky, v tropických oblastech už chybí jen brčko a můžeme spokojeně vychutnávat obsah, nebo pro jeho léčivé účinky.

Článek

Pochází z čeledi palmovitých. Označuje se jako ,,kokos“, příp. původním názvem ,,kokosový ořech“. I když název na to nahrává, kokos spadá do složky ovoce, přesněji do skupiny peckovic. Roste na kokosovníku ořechoplodém, který se nachází v přímořských oblastech Asie, střední a jižní Ameriky, Afriky, popř. Tichomoří. Pro tuto plodinu je typická hnědá skořápka, bílá dužina a mléko uvnitř, na kterém si lidé můžou pochutnat. Využití má i šťáva, která vytéká ze stonků květů palem, na kterých kokos roste. Šťáva se používá pro výrobu arracku, destilátu, který pochází ze Srí Lanky. Další země, ze kterých se kokos dováží, jsou Filipíny a Indonésie. Váha kokosového ořechu je cca 2,5 kg, tato plodina vás tak může při pádu pořádně zranit, ne-li přímo vám zajistit jednosměrnou letenku do nebe.

Jak se do kokosu dostat?

Jsou dva způsoby, kterými kokos můžete rozbít. První z nich rozbití za pomoci kladiva a šroubováku. Při bližším prohlédnutí kokosu (myslím tím celou tu hnědou kouli, která se prodává klasicky v obchodě) přijdete na to, že jsou tam tři díry. Jedna z těch děr je měkká, tu tedy propíchněte šroubovákem, vylijte vodu, poté už můžete kladivem bouchat ze všech stran, dokud kokos nepraskne. Druhou variantou je použití trouby. Nejprve zbavte kokos vody stejně jako v prvním případě, pak nastavte troubu na 200 °C a nechte kokos péct cca 15 minut.

Na co je kokos dobrý?

Kokos má několik možných využití. Po zdravotní stránce obsahuje selen, mangan, měď a železo. Další plus je v obsahu mastných kyselin, které spadají do kategorie tuků, jenž stráví tělo rychleji než jiné tuky. Podílejí se tak na vyšší vytrvalosti u sportovců. Svou roli hraje i jako antibakteriální prostředek při ústní hygieně. Nenahradí zubní pastu, ale napomáhá zabíjení infekcí v dutině ústní a chrání dásně a zuby před nežádoucími infekcemi. Je také dobrým pomocníkem při hubnutí a detoxikaci těla. Je dobré jej také využít proti dehydrataci.

Výrobky z kokosu

Mezi nejčastější produkty z kokosu patří např. strouhaný kokos. Měl by se uchovávat na chladném místě, kde je sucho. Strouhaný kokos lze použít jako doplněk při pečení nejrůznějších pochutin. Dále sem řadíme kokosové chipsy a plátky, využití je stejné jako u strouhaného kokosu. Pak tu máme kokosovou mouku – má nasládlou chuť, takže není nutné používat tolik sladidel, kromě toho je bezlepková. Takže celiakové mohou jásat. Pak tu je kokosové mléko, které podporuje trávení, pomáhá při detoxikaci organismu a jeho čištění. Dále tu je kokosový olej, který má využití při smažení, masážích a i jako tělový olej. Pomáhá také při zdravotních problémech. A nesmíme zapomenout na kokosový cukr.

Abychom nezůstali jen u kosmetiky a potravin, nějaké využití se najde i v jiných oblastech. Slupka a skořápky kokosu mohou být využity jako pohonná hmota a vyrábí se z nich také dřevěné uhlí. Kokosová vlákna bývají použita v lanech, jsou součástí rohoží, kartáčů a pytlů. Případně můžou posloužit jako vlákna do matrací. Kmeny kokosů se dají využít jako stavební materiál pro mosty a jednoduchá obydlí. Dále kořeny najdou využití pro barvivo, ústní vodu nebo lék na krvavé průjmy. S roztřepeným kořenem máte náhradu kartáčku.

Anketa

Pokud kokos u vás doma používáte, jaká je jeho nejčastější forma?
Kokosové mléko
0 %
Kokosový olej
50 %
Kokosové máslo
0 %
Kokosový cukr
0 %
Jiné produkty z kokosu
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kokosový cukr
Kokosový olej

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz