Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Korálové útesy: krása přírody se smutným osudem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: wanzi989813, Pixabay

Když se řekne pojem ,,korálový útes“, většina z nás si představí podmořskou nádheru složenou z korálových polypů, ideálně ještě na kozlu přidají proplouvající rybky a pestré barvy. Ale ani tento podmořský poklad neunikne řádění člověka. Nebo ano?

Článek

Anatomie korálového útesu

Tato podvodní nádhera je složena z korálových polypů, které udržuje pohromadě uhličitan vápenatý. Korálem jsou míněni někteří mořští bezobratlí, kteří se nevyvinou úplně, resp. část vývoje je u nich potlačena a zůstanou tak v jednom ze dvou životních stadií (tudíž žádné podmořské květiny a kameny, ale živočichové). Polyp je jedna ze dvou fází života žahavců, druhou fází je medúza.

Tyto polypy mohou být buď spjaté přímo s živnou půdou, anebo mohou být spojeny a spolutvořit kolonie. Svým způsobem jsou korálové útesy bráno jako obdoba tropických deštných pralesů. Jsou významnou součástí ekosystému.

Korálové útesy poskytují přístřeší, potravu a úkryt pro spoustu mořských živočichů. Většina korálových útesů se vyskytuje v teplých mořských oblastech, ale mohou se vyskytnout i v chladnějších částech moří a oceánů. Nejčastěji je nalezneme u pobřeží, kde se nachází dostatek denního světla, který je potřeba k jejich růstu. Nejznámějším útesem je Velký bariérový útes, který se nachází u severovýchodní Austrálie.

Foto: ekamelev, Pixabay

Polyp

Pro člověka mají kouzlo v oblasti potápění a šnorchlování, kdy se může člověk kochat přírodou pod sebou a pozorovat proplouvající mořské živočichy a korálové polypy.

Samozřejmě i koráli potřebují potravu a tím je pro ně mořská řasa, která se nazývá zooxanthella. Ta žije uvnitř korálů, které jí poskytují ochranu a podmínky pro lepší realizaci fotosyntézy. Výměnou za to jim ona poskytuje potravu, kdy větší část toho, co je během fotosyntézy vytvořeno, jde přímo korálům.

Foto: flickr, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Mořská řasa Zooxanthellae

Vymírání korálů

Co způsobuje vymírání korálů? Za jejich postupný zánik jsou zodpovědné dva faktory – zvyšování teploty vodyokyselování oceánů. Pro svůj růst potřebují korálové útesy teplotu mezi 23-29°C. Pokud je teplota vyšší, koráli reagují tak, že ze sebe vypudí ve stresu řasu, která je živí a vyblednou, čemuž se říká zbělení korálů. Jsou oslabené a nemají dostatek živin. V případě, že vysoké teploty trvají kratší období, koráli se mohou obnovit, což je ale proces na delší dobu, klidně i desítky let. Dále také může být příčinou i více denního světla, než je potřeba a samozřejmě znečišťování vody.

Okyselování oceánů je dalším důležitým faktorem. Zde se jedná snížení pH, kdy je normální pH vody okolo 8. Zvýšením oxidu uhličitého v atmosféře se však zvyšuje množství oxidu uhličitého ve vodě a pH tak klesne. Sníží se tak také množství iontů oxidu uhlíku, který je stavebním materiálem pro schránky korálů.

Foto: Holobionika, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Zdravý korálový útes

Foto: Acropora, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Bělení korálů

Může člověk přispět k obnově korálových útesů nebo snížení zbělení korálů?

V roce 2008 byla zveřejněna studie, která pojednává o negativních účincích některých opalovacích krémů, jež obsahují škodlivé látky, které se podílejí na zbělení korálů. Je tedy na místě, aby si lidé kupovali opalovací krémy, v jejichž složení se nachází oxid zinečnatý nebo titaničitý. Špatnou zprávou je pro lidi to, že tyto krémy budou hůře roztíratelné na pokožce, ale na druhou stranu neuškodí podmořskému světu.

Foto: Richard Ling, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Velký bariérový útes

Anketa

Měli jste možnost plavat/potápět se v okolí korálového útesu?
Ano, plaval/a jsem v jejich blízkosti, byla to nádhera.
80,6 %
Ne, taková příležitost se mi nenaskytla.
16,1 %
Zatím ne, ale v budoucnu toto plánuji.
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Velký bariérový útes

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz