Hlavní obsah
Zdraví

Mami, asi budu potřebovat rovnátka, mám křivé zuby. Co vás čeká a nemine?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: mistr1305, www.freepik.com

Rovnátka kromě léčebné funkce, kdy rovnají křivé zuby, plní dnes již i funkci estetickou. Zatímco dříve se na rovnátka někteří dívali jako na společenské mínus, dnes jsou již v módě. A je jich několik druhů.

Článek

Co přesně to je a k čemu slouží?

Pokud vašemu dítěti při návštěvě zubaře bude sděleno, že má váš potomek křivější zuby, které je nutné srovnat, připravte si peněženku. Zuby můžou růst blíž k sobě, nebo horní řada může růst více dopředu a při skousnutí může dolní řadu překrýt. Důvodů může být několik. Důležité je, že v dětském věku se s tím stále dá něco dělat.

Rovnátka jako ortodontický aparát mají za úkol zuby vašeho dítěte narovnat, odstranit vady během jejich růstu.

Cesta k ortodontistovi

V případě potřeby rovnátek povedou vaše kroky k ortodontistovi, který vám bude nápomocen při určení léčby.

Nejprve vás čeká informativní návštěva, při které si lékař od vás vezme všechny potřebné údaje, zjistí si informace o problému a navrhne léčebný postup, nastíní možnosti a vysvětlí, co která obnáší. Situace si může vyžádat odstranění špatných návyků, kterou mohou způsobovat poškození zubů. Jedná se např. o cucání prstů, používání dudlíků, okusování nehtů nebo pera, kousání tváří, nebo porucha řeči. Některé z těchto návyků lze odstranit lékárenskými preparáty, např. speciální roztok na okusování nehtů, kdy jím natřete nehtová lůžka a při jejich okusování začne roztok v puse dítěte štípat. To si pak okusování rychle rozmyslí. Měla by se také provádět tři vyšetření ortodontistou, kdy dítě dosáhne nejdříve věku 4 let, pak 8 let a následně dvanácti let. Je to proto, že ne vždy se vše na první pohled pozná.

Poté následuje vstupní vyšetření, během něhož jsou vytvořeny otisky chrupu, provede se rentgen a zhotoví se snímky, aby bylo zdokumentováno vše potřebné. Na základě všech těchto získaných informací ortodontista navrhne, která léčba je vhodná.

S tímto léčebným plánem vás seznámí a zodpoví vaše dotazy. Pokud něčemu nebudete rozumět, vše srozumitelně vysvětlí. Následuje již pak samotná léčba.

Která rovnátka mohou být použita?

Existuje několik variant rovnátek, která se dají použít. Prvními jsou fixní rovnátka, která jsou nasazena na zuby a do jejího ukončení se z nich nesundají. K jejich aplikaci dochází buď ze strany tváře, anebo jazyka, přičemž častější je první zmíněná aplikace.

Dále existují snímací rovnátka, která lze z úst sundat. Nejčastěji se využívají v případě, že v chrupu není evidováno tolik zubních vad, a tak jsou pouze dočasně.

Na scénu přichází také fóliová rovnátka, která jsou vytvořena z průhledných destiček, které jsou měněny během léčby. Daly by se označit jako poddruh snímacích rovnátek.

Co tvoří rovnátka?

Součástí rovnátek jsou ortodontický drát, separační gumičky, kroužky, zámečky a nákusná destička. Ortodontický drát zuby posunuje, je vložen do zámečků. Má obvykle tvarovou paměť, takže se vrátí po použití do původní polohy.

Separační gumičky již podle názvu od sebe zuby oddělují, aby vznikl prostor, kam se vloží kroužek.

Kroužky se nachází po celém obvodu zubu, Můžou být použity místo zámečku kvůli své přilnavé vlastnosti.

Foto: MAKY OREL, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Zámečky a kroužky

Další částí jsou zámečky, do kterých je vložen drát. Ty jsou připevněny k jednotlivým zubům. Je to právě tato část, podle které se pozná, že dotyčný má rovnátka.

Určitým doplňkem rovnátek je nákusná destička, používající se pro léčbu hlubokého skusu. Pacient při skousnutí překryje horní řadou zubů tu spodní, nákusná destička by mu měla pomoci toto překrytí vyléčit.

Na kolik vás rovnátka přijdou?

Je dobré zmínit, že i když rovnátka nejsou plně hrazena, na něco při jejich pořizování vám pojišťovna přispěje. Konkrétně hradí některé z úkonů ortodontisty a část snímacích rovnátek. Hodně záleží také na tom, kde se ordinace ortodontisty, jež vám rovnátka nasadí nachází, čas, věnovaný výkonu. Dále o ceně rozhoduje také to, jaký typ rovnátek si zvolíte a kolik úkonů je třeba provést. Je dobré si také uvědomit, že cenu, která je vám sdělena, je dána pro nasazení rovnátek na jednu z čelistí nikoliv za obě.

Za nasazení na obě čelisti se cena liší podle již zmíněného druhu. U kovových rovnátek může být cena do 70.000 Kč, u estetických do 90.000 Kč, přičemž spodní hranice je cca od 40.000 Kč. U samoligovacích kovových (nemají gumičky, ale jiný systém držící drát) je cena cca od 40.000 – 70.000 Kč. Keramická pak jsou naceněna 50.000 – 90.000 Kč, fóliová rovnátka už mají horní hranici na 100.000 Kč. Lingvální rovnátka mají nejvyšší cenu, od 120.000 Kč do 150.000 Kč.

Do 22 let věku přispívají všechny pojišťovny, každá ale má svou cenovou politiku, je tedy dobré zjistit si, kolik může přispět.

Anketa

Nosil/a jste v dětství rovnátka?
Ano, nosil/a jsem je.
33,3 %
Ne, nenosil/a jsem.
33,3 %
Přímo já ne, ale někdo blízký v mém okolí ano.
33,4 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz