Hlavní obsah
Zdraví

Nejčastější zdravotní zabiják žen? Rakovina prsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: satheeshsankaran, www.pixabay.com

Nemoci se nevyhýbají nikomu. Některé z nás mají štěstí, že mají ty méně závažné, u jiných udeří horší nemoci. Pak už můžeme jen držet palce s uzdravením a sledovat jejich boj. Jednou z těch horších je v poslední době velmi diskutovaná rakovina prsu.

Článek

Patří mezi nejčastější nejzhoubnější nádory u žen. Odhaduje se, že za rok jí onemocní cca 100 žen ze 100 000. Pomyslnou přední příčku drží rakovina prsu s rakovinou plic, ta pro změnu „vede“ u mužů, ačkoliv i u nich se může velice vzácně rakovina prsu objevit.

Příčiny rakoviny prsu

Stejně jako jiné nemoci, i rakovina prsu má několik spouštěčů, kvůli kterým člověka pořádně potrápí. Ať už je to vlivem vnějšího prostředí, genetikou nebo třeba hormony. Nejčastějším spouštěčem však bývá věk. Do třiceti let bývají ojedinělé, poté se již vyskytují častěji. Nejvíce je to ale po dosažení 40 let. Ve věku nad 45 let jsou už ženy posílány na mamografické vyšetření, které by měly absolvovat 1× za 2 roky. Pokud by bylo podezření na rakovinu prsu u ženy mladšího věku, není problém ji poslat na vyšetření. V tomto případě ale místo mamografu podstoupí žena vyšetření ultrazvukem.

Další faktor, stojící za vznikem rakoviny prsu, bývá působení estrogenů, tedy ženských pohlavních hormonů, na žlázu v prsu.

Kromě věku bývá dalším spouštěčem dědičnost. Tady pak pozor na oboustranný nádor (tedy nádor v každém prsu). Stejně jako u jiné rakoviny i tato vzniká poruchou regulačních genů. Ve zjednodušené verzi by se dalo říct, že v určitých oblastech lidské DNA jsou opravné geny, které dokáží DNA napravit, pokud by byla postižena v jiném úseku než v tom, kde tyto geny jsou. Pokud jsou však tyto geny poškozeny, dochází k tzv. buněčné smrti“, kdy pro poškození nedokáží geny opravovat jiné oblasti a nemohou tak zabránit rozvinutí rakoviny. Svou roli v této nemoci sehrávají geny BRCA 1 a BRCA 2. Pokud je poškozen první uvedený gen, tak se toto poškození ve vyšší míře vyskytuje právě u rakoviny prsu, příp. vaječníků. V mužské verzi se toto projeví u rakoviny prostaty. Horší předpoklad je při poruše druhého genu, tedy BRCA 2.

Na tyto dva geny se provádí testování u žen, které si již prošly rakovinou prsu, nebo jim je pod 35 let, stejně tak u mužů. Dále se sem zahrnují ženy s rakovinou prsu a vaječníků, kdy věk není rozhodující, příp. u žen, které mají rakovinu oboustranně nebo zvláštní druh nádoru. Testováním se zjišťuje, zda je dotyčná přenašečkou genu a je pravděpodobný výskyt u potomstva na tuto nemoc. I kdyby se ale přítomnost genu potvrdila, není nutné panikařit. Ne vždy platí pravidlo, že když má nemoc matka, automaticky ji bude mít i dcera.

Kromě dědičnosti výčet faktorů doplňuje také obezita, špatné stravování, nedostatek pohybu a všem známé kouření.

Projevy rakoviny prsu

Nejběžnějším projevem rakoviny prsu je bulka, která ale nevyvolává žádnou bolest. Tu může žena nahmatat při samovyšetření prsu anebo lékařem při prohlídce. Dále sem patří bolest prsu, vtažení bradavky do něj, zvětšení prsu nebo výtok. Případně také šupinatění.

Jak probíhá léčba

Podezření na rakovinu prsu vám potvrdí vyšetření mamografem. Pokud je tedy jisté, že rakovina prsu je tvrdá realita, provede se histologické vyšetření, aby byl lékařem určen správný postup. Na histologii se zasílá vzorek odebraný tenkou jehlou při provedení biopsie. Z histologie se zjistí, zda se jedná o lobulární nádor, který nepůsobí takovou škodu, anebo duktální nádor. Ten se naopak šíří rychleji, což paradoxně ale může pomoci při odhalení. Dalším důležitém kritériem je fakt, zda již má, nebo nemá žena metastáze v uzlinách. Pro toto zjištění jsou důležitá další vyšetření v podobě sono nebo rentgenu.

Dále se provádí biochemické vyšetření na zjištění výskytu onkomarkerů v krvi. Tyto markery jsou specifické pro určitý typ nádorů a jsou vylučovány do krve. Pro hormonální léčbu je důležité zjistit i přítomnost receptorů, na které by měla navázat daná léčba.

Častým řešením této nemoci je chirurgické odstranění prsu (buď celé, anebo jen jeho část), případně i lymfatických uzlin v podpaží. Během operace lze také provést vyšetření scintigrafií sentinelové uzliny. Tato uzlina bývá jako první napadena rakovinou, takže pokud vyšetření bude negativní, je to dobrá zpráva, nádor se tam ještě nerozšířil.

Operací ovšem léčba nekončí, nastává období chemoterapie v případech, kdy byly zasažené i uzliny. Aby se předešlo možnému rozšíření miniaturních metastáz (nádorů) do okolí, jsou do těla vpuštěny chemické látky, které tyto metastázy ničí.

V případě zjištění nádoru, který se nerozšířil do těla, ale je větší, se nejdříve přistoupí k chemoterapii, aby se nádor ideálně co nejvíc zmenšil. Poté následuje operace.

Jak tomu všemu předejít

Stejně jako u jiných částí těla i tady je potřeba chodit na preventivní prohlídky k lékaři a podstupovat vyšetření mamografem, příp. ultrazvukem. Další možnou metodou je samovyšetření prsu. V případě menstruace se vyšetření provádí asi 7.-8. den po jejím skončení. Provádí se tak, že si žena lehne a prs vyšetřuje prsty protilehlé ruky krouživými pohyby. Zjednodušeně stlačí prsní žlázu proti hrudi a zjišťuje, zda nenarazí někde na podezřelý útvar. Pohybuje se od bradavky k okraji prsu.

Zdroj

Provádíte si doma samovyšetření prsu? Máte s rakovinou prsu zkušenost? Napište svůj postoj k této problematice do diskuse.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz