Hlavní obsah
Lidé a společnost

Petr Haničinec: Idol žen a skvělý herec, kterého zničila autonehoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aleksandarlittlew,www.freepik.com

Herec s velkým „H“, to byl Petr Haničinec, kterému cestu zkřížila ošklivá dopravní nehoda, po které už nikdy nebyl stejný. Herectví zbožňoval a dával do něj víc než kdokoliv jiný.

Článek

Petr Haničinec se narodil v Pardubicích 15. září roku 1930. Už jako mladík vyzařoval silné charisma a měl smysl pro dramatičnost. Profesoři na něj vzpomínali jako na chlapce, který měl vždy obrovské nadšení, byl plný životního elánu a také spoustu koníčků. Na trutnovském gymnáziu studoval mezi lety 1946-1949. Své studium však nedokončil. Jeho tatínek si velmi přál, aby byl studentem gymnázia. Haničinec byl znám svojí tvrdohlavostí a rozhodl se, navzdory tatínkovi, že se stane hercem.

Mladík se tedy dal na studium DAMU, které úspěšně dokončil v roce 1953. Své první herecké zkušenosti mohl předvádět na půdě východočeského divadla v Pardubicích. Již při studiu na DAMU se seznámil se svoji první láskou Štěpánkou Hubáčkovou, která byla o rok mladší. Z jejich lásky přišla na svět jejich dcera Alexandra. Štěpánka Haničincová byla velmi oblíbená hlavně u dětí. Její pořady zná snad každý. Nejznámějším byl pořad „Studio kamarád“. Jejich láska však postupně vyprchala a z jejich vztahu zbyl vztah hlavně kamarádský.

Byl znám tím, že věci říkal tak, jak jsou. Snažil se nic neschovávat. Jako jeden z mála herců se netajil svým negativním postojem ke komunismu. A to i když v mladické nerozvážnosti a jisté naivitě vstoupil do komunistické strany. Když zjistil, jak se věci mají, tak se nebál vystoupit. Zažil si v té době dost nepříjemné situace, ale pral se s nimi jako lev. Nebál se své postoje hlásat veřejně, a dokonce na komunisty neustále nedával.

Petr Haničinec byl člověk, který potřeboval ve svém životě lásku a opravdu milovat. Po neúspěšném manželství se opět zamiloval. Jeho druhou ženou se stala představitelka princezny z pohádky „Princezna se zlatou hvězdou na čele“. Princeznu Ladu hrála skvělá Marie Kyselková. Byla to její poslední role, neboť se dále chtěla věnovat rodině. S Petrem Haničincem měla syna Ondřeje. Již v době jejich patnáct let trvajícího manželství však svoji ženu podvedl s moderátorkou rozhlasové stanice Evou Kopeckou. Jeho žena mu nevěru vrátila a tím se vztah nenávratně poškodil a přišel rozvod.

S Kopeckou již žádné další dítě neměl a ani tento vztah nevydržel. Jeho v pořadí čtvrtou ženou byla až do jeho konce života Radmila Haničincová (rozená Pleskotová). Ta mu bylo oporou po zbytek jeho života. Život Petra Haničince zničila těžká dopravní nehoda, které byl účastníkem v roce 1995. Nehoda se stala na dálnici D1, která byla namrzlá a kvůli nepozornosti některých řidičů při této nehodě zemřeli dva lidé. Herec utrpěl při této nehodě velmi vážná zranění a několik minut byl v klinické smrti. Následně byl delší dobu v kómatu. I když přežil, nikdy se z následků nehody zcela nedostal a nesl je s sebou celý zbytek života.

O šest let později ho při představení postihla cévní mozková příhoda. Díky pohotové reakci a rychlé operaci se podařilo, že příhodu ustál bez větších následků. Život k němu byl ale krutý a o dalších pět let později mu byla diagnostikována rakovina. Rakovina tlustého střeva byla také příčinou jeho chřadnutí a po více jak ročním boji mu sebrala všechnu sílu. Jeho žena při něm stála a pomáhala mu s nemocí bojovat. Nakonec si ho manželka odvezla domů. Koupila polohovací postel a starala se o něj až do jeho posledního dne. Ten přišel 7. listopadu 2007 v šest hodin ráno. Jeho žena o něm vždy mluvila s láskou. Do poslední chvíle byl naprosto při smyslech a věděl, co ho čeká. I když byl někdy vznětlivý, byl také neuvěřitelně citlivý muž.

Jeho nejznámější role byly ve filmech či seriálech: Cirkus Humberto, Synové a dcery Jakuba skláře, Dobrá Voda, Žena za pultem, Smrt mouchy, Proti všem nebo Kam nikdo nesmí. Lidé si ho určitě pamatují z nesmírně povedeného dabingu detektiva Columba. Do každé role i dabingu ze sebe dával vše, co mohl. Byl to opravdu velký pan herec. Určitě měl své obdivovatele stejně jako ty, kteří ho nenáviděli.

Osobně mám velmi ráda seriál Dobrá Voda, kde hrál koňáka Hovoru. Věřila jsem mu každé slovo a každou scénu. Hrál opravdu s velkou vervou a v momentech, kdy byl rozčílený, z něj šel až strach. Nicméně i tady dokázal zahrát vztek, lásku i soucit s naprostou lehkostí.

Anketa

Měli jste Petra Haničince jako herce rádi nebo ne?
Ano, byl to opravdový pan herec.
82,1 %
Ne, nemusel/a jsem ho jako herce.
10,7 %
Ano, jako herec mi byl sympatický, ale jako člověk ne.
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz