Hlavní obsah
Lidé a společnost

Piercing: historická ozdoba, která je dodnes moderní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AlexanderGrey, www.pixabay.com

Dříve kolíčky a kroužky ze dřeva či z kosti, které lidé nosili v uších nebo v oblasti dolní části obličeje, dnes je to kov. Piercing dnes lze nosit v jazyce, pupíku nebo nad obočím. Plnil i rituální funkci.

Článek

Dnes kovová ozdoba těla

V dnešní době nosí piercing spoustu lidí, oblíbený je hlavně mezi mladými. Nejčastěji ho nosí pod spodním rtem, případně v pupíku, výjimkou není ani lokalita u obočí. Můžou se dát ale i na citlivější místa, jako např. bradavky a do intimních míst. Ze začátku kuličky, později nejrůznější tvary. K aplikaci ozdoby postačí propíchnout část těla a do vzniklého tunelu ozdobu vložit.

Někteří by mohli namítnout, že piercing je něco podobného jako náušnice v uchu, což ale tak není. Může sice být vložen do otvoru v ušním lalůčku nebo záhybu, ale na rozdíl od klasických náušnic má silnější tyčku, která prochází danou částí těla.

Historie tělesné ozdoby

Propíchnutí ušního lalůčku bylo praktikováno už v dávné historii v nejrůznějších oblastech. Ať už se jednalo o starověký Egypt nebo samotnou dobu kamennou. Dochovaly se různé nálezy přívěsků z kostí, zubů zvířat anebo želvích krunýřů. Ačkoliv se v některých zemích považoval piercing za symbol sociálního postavení, v jiných zemích, např. v Řecku, byl zakázán a postihován, tady tyto ozdoby byly považovány za barbarství. Inu, jiný kraj, jiný mrav.

Kromě rituální symboliky, kdy se v některých národech dával lidem piercing jako symbol vstupu do dospělosti, se také může brát jako symbol členství příslušné skupiny, např. přívrženci hippies. Dvacáté století, konkr. 70. léta, bylo ve znamení piercingu u mladých lidí, kteří se snažili odlišovat od klasického stylu života svých rodičů. Kromě piercingu nosili odlišné oblečení, extravagantní účesy a celkově se chovali jinak.

Foto: Sara Marx, Creative Commons Attribution 2.0 Generic license

Piercing v obličeji

Společnost lidi s piercingem spíše odsuzovala, byli vyčleňováni na její okraj. Ovšem piercing si svým způsobem vydobyl své postavení a rozšířil se dál. Dnes je piercing běžnou záležitostí, ale jsou pracovní oblasti, kde není žádoucí. Zatímco např. v obchodě na závadu není, v administrativě, bankovnictví a finanční oblasti už je trnem v oku. Také je zákonem dané, od kdy je možné aplikovat piercing člověku – nejdříve při dosažení věku 18 let. Ve Spojeném království lze nejdříve v 16 letech.

Jak moc bolí aplikace piercingu?

Aplikace piercingu je celkem nebolestivá, ovšem záleží na tom, do které části je piercing vkládán. Píchnutí jehlou je pomalejší, ale není moc cítit, jelikož jehla je docela dost ostrá. Nejméně bolesti je při vkládání piercingu do jazyka, ucha, anebo pupíku. Ovšem piercing do bradavky, genitálií nebo do nosů, to je už vyšší bolestivý level.

Zdravotní problémy spojené s piercingem

Obyvklými zdravotními komplikace jsou případné otoky, infekce nebo krvácení. Častým rizikem jsou také přenosné nemoci, způsobené aplikací jehly u amatéra. Nedoporučuje se aplikace do jazyka, protože se piercingem poškozuje zubní sklovina a odhalí se zubní krčky.

Je také možné, že dotyčný, kterému je piercing aplikován, může mát alergii na daný kov. Je proto dobré nechat si piercing vyrobit z nezávadného bioplastu. Horší je též aplikace ozdoby u diabetiků, kterým se kvůli zdravotní indispozici hůře hojí vzniklé rány v místě vpichu.

Druhy piercingů

Existuje několik druhů piercingů podle místa vpichu. Patří sem piercing uší, nosu, obočí, jazyka, okolí úst, bradavek, pupíku, genitálií, piercingová šněrovačka, mikrodermální piercing a falešný piercing.

Piercingová šněrovačka je aplikace několika piercingů ve dvou souměrných řadách, které můžou být aplikovány do boků, paží nebo zad. Mikrodermální piercing je aplikace piercingu v tak malé velikosti, že jej lze umístit mimo tělesné záhyby a do jazyka kamkoliv na tělo.

Foto: Zara J, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license

Mikrodermální piercing

Pro falešný piercing se můžou lidé rozhodnout z důvodu strachu z bolesti, nízký věk, anebo pro zákaz v zaměstnání. Lze jej také využít pro jednodenní příležitost. Je možní také využít falešný roztahovák.

Není nikde jasně dané, kolik piercingů je maximum pro aplikaci na lidské tělo. Rekordmankou v aplikaci piercingů je Brazilka Ellaine Davidson, která má na sobě 6.925 ks.

Foto: George Gastin, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Nejvíce piercingů v obličeji

Anketa

Máte zkušenosti s piercingem?
Ano, v minulosti jsem piercing měl/a.
0 %
Ne, zkušenost s tím nemám.
0 %
Zatím ne, ale uvažuju o něm.
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz