Hlavní obsah

Pláty na hřbetě jako výzva k rande? Tak lákal něžnější pohlaví Tuojiangosaurus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ArthurWeasley~commonswiki, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Jurský park v nás vyvolává představu ohromných zvířat, kráčejících po planetě před desítkami milionů let. Některým stačila k obraně jejich velikost, jiní si dopomáhali. A seznamování také probíhalo různými způsoby.

Článek

Vícero zástupců jednoho druhu

Že každá čeleď dinosaurů měla několik poddruhů, je nejspíše zbytečné sem psát. Stejně tak jako fakt, že dinosaurů byly desítky druhů a pokud nejsme odborníci na toto téma, nikdy si je všechny nezapamatujeme. Většina z nás zná díky dobrodružným a dokumentárním filmům asi ty největší dinosaury, notně přibarvené filmovým průmyslem. Jména jako Tyrannosaurus Rex, Allosaurus, Diplodocus, Brachiosaurus a Velociraptor jsou známá všem.

Většina těchto dinosaurů už jen pro svou velikost, nebo zvláštní stavbu těla byla snadno zapamatovatelná. Diplodocus měl dost dlouhý krk, Brachiosaurus to samé, jen do výšky. Tyrannosaurus a Allosaurus jsou bráni za masožravé dravce a Velociraptor vešel do podvědomí svými útoky a mrštností. A snad není jediný film, aby v něm nevystupoval.

Pak tu je také Stegosaurus, kterého asi většina zná. Velký býložravý dinosaurus, pro kterého jsou typické hřbetní pláty ve dvou řadách a dva páry trnů na konci ocasu. I když působil, jako že v případě ohrožení asi jen tak neuteče, i on byl vyzbrojen pro případný boj. Pláty mu sice v boji neposloužily, zato téhle role se skvěle ujal právě ocas s trny, se kterým bodnutí do těla nebylo nijak příjemné. Mozek měl malý, vážil cca 23 gramů. Ačkoliv byl velký, jeho nohy nevyvinuly velkou rychlost, max. 6-7 km/hod. Krk s hlavou měl nízko, tak necelý metr nad zemí. Končetiny byly rozdílné délky, přední byly kratší, zadní delší.

Dřív ovšem, než se Stegosaurus objevil na scéně, byl zástupcem čeledi stegosauridů Toujiangosaurus. Krkolomné na vyslovení? Někteří dinosauři to se svým jménem opravdu vyhráli. Stejně jako Stegosaurus měl i tento tvor dvě řady plátů na hřbetě, ovšem byly špičatější. Leckdo by si mohl myslet, že špičatější pláty mohly nějak poškodit soupeře při boji, ale kdepak. Tyto pláty byly využívány spíše pro odvod tepla ven z těla, mnohem víc je ale Tuojiangosaurus stejně jako Stegosaurus používal pro nalákání samic. Jelikož byly pláty vyplněné krevními kanálky, mohly se při boji max. naplnit krvi a vytvořit krvavé obrazce, které by případného nepřítele dokázaly odradit od útoku. Navíc tak Stegosaurus či Tuojiangosaurus působil ještě víc jako větší dinosaurus. Takové klamání tělem.

Foto: Meridas, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Kostra Stegosaura

Rozšíření stegosauridů

Zatímco Stegosaurus obýval území dnešní Severní Ameriky před 155 miliony let, Tuojiangosaurus tu byl dříve, asi o 6 milionů let. Navíc se nacházel na území Číny. Byl spíše samotářem, max. se vyskytoval v menších skupinkách. Život ve větším počtu nebyl nic pro něj.

Stejně jako jiní suchozemští dinosauři se i Tuojiangosaurus rozmnožoval snášením vajec.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz