Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Přichytí se a nepustí vás, ani si ho nemusíte všimnout. Jak si poradit s klíštětem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Erik_Karits, www.pixabay.com

Při procházce si ani nemusíte všimnout, že se zachytil a už vegetí na vaší kůži. V tříslech, podkolenní jamce, za ušima..Někdo pozná, že jej má, když ho začne místo svědit, jiný si ho všimne jenom díky náhodě. Jak si poradit s tímto nezvaným hostem?

Článek

Obecně o klíštěti

Tento roztoč patří do řádu klíšťatovitých. Do jeho oblíbenců, kterým saje krev, patří savci, plazi a ptáci. Kdyby pouze sál krev a sám odpadl, bylo by to jednodušší, ovšem tenhle malý ,,kamarád“ dokáže pěkně znepříjemnit život nemocemi, které může přenášet. Jedná se o lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu.

Jsou drobní, takže může být těžké je najít, pokud je vyloženě nehledáte. Samičky dosahují velikosti do 4,5 mm, jejich protějšek je menšího vzrůstu, cca 2,5 mm. Nymfy mají rozměr okolo 1,5 mm. Tělo klíštěte má dvě části – hlavu a vlastní tělo. Hlavovou část dotváří klepítka, chobůtek a makadla.

Foto: Erik_Karits, www.pixabay.com

Klíště na listu

Kde se nejčastěji vyskytuje

S klíštětem se můžeme setkat v Evropě, alespoň v její převážné většině, dále v oblasti Blízkého východu a menších částech severní Afriky. Není překvapením, že se nejčastěji vyskytuje ve vlhkých lesích, kde je hodně porostů. Může se ale také objevit v městských parcích a na okraji lesa. Výjimkou nejsou ani břehy řek a rybníků, ovšem vyloženě teplých a suchým oblastem se již vyhýbá.

Pokud je velké teplo, klíště je ukryté a je přisáté na hlodavcích. Překážkou pro něj nejsou ani nižší teploty, takže může být aktivní i při 5°C.

Při procházce lesem se doporučuje mít zakryté ruce dlouhým rukávem a mít dlouhé kalhoty. Je jedno, jaké barvy je dané oblečení. Klíšťata si najdou cestu tak jako tak. V případě světlejšího oblečení je ale vyšší pravděpodobnost, že si nezvaného hosta všimnete. Ideálně se ještě postříkejte repelentem, stoprocentně vás sice neochrání, ale zabere alespoň na nějakou dobu.

Foto: makamuki0, www.pixabay.com

Klíště na světlém oblečení

Když se klíště přichytí a nechce dolů

Pokud se vrátíte z procházky domů, pečlivě se prohlédněte. Ideálně, ať vás prohlédne jiná osoba, nedohlédnete do všech míst. Když nic nenajdete, hurá, tím lépe pro vás. Pokud najdete klíště, není ještě třeba panikařit. Co je však potřeba, je gumový pár rukavic, pinzeta a dezinfekce. A pak už vzhůru na doporučený postup:

1. Nasadit rukavice a místo vydezinfikovat

2. Uchopte pinzetou klíště co nejblíže ke kůži, jak to jen jde

3. Opatrně vyviklat ze strany na stranu, dokud se nepustí

4. Po vytažení klíštěte místo opět vydezinfikovat

5. Klíště spláchnout nebo spálit

Pakliže se stane, že klíště přetrhnete, zachovejte klid. V ráně obvykle mohou zůstat kusadla, takže nebezpečí nehrozí. Místo postižení jen dezinfikujte, aby se nezanítilo.

Co může klíště přenášet

Kromě lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy mohou klíšťata přenášet i jiné infekční nemoci. Patří mezi tularémie (známá také jako zaječí nemoc), bartoneĺóza (takže pozor na kočičí škrábance), rickettsióza (bakterie, způsobující purpurové horečky a babesiózu, což je vzácné onemocnění, kdy jsou napadány červené krvinky.

Foto: Jerzy Gorecki, www.pixabay.com

Nasáté klíště

Máte nějakou zkušenost s klíštětem? Vyvikláte jej pinzetou, nebo máte jiný tip, jak se jej beze strachu zbavit? Co vám osobně nejvíce pomohlo?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Roztoči

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz