Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pro člověka několik minut, pro psa peklo. Když majitelé nechají psa v rozpáleném autě na slunci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Majitel si chce nakoupit. Bude to jen chvilka, říká si a nechá psa uvnitř v autě, kam svítí slunce. Okno neotevře a odchází. Nákup mu zabere několik minut, problém s placením. A při návratu k autu mu do oken u auta buší policie, aby zachránila psa.

Článek

Samozřejmě se toto netýká jen psů, leckdo je schopný nechat v autě i dítě. Ovšem tihle tvorové si opravdu sami dveře neotevřou, nestáhnou si okénka a nebudou volat o pomoc. Dítě se rozbrečí a možná si jej někdo s trochou štěstí všimne. Pes začne štěkat a přiláká pozornost. Ale to bývají náhody. Daleko pravděpodobnější je, že se tito chudáčci vinou majitelů/rodičů uvaří ve vysokých teplotách v autě. Jen proto, že je s sebou jejich nejbližší nevzali. Vždyť budou pryč jen několik minut…

Foto: freepik, www.freepik.com

Jezevčík

Teplota uvnitř a venku

Ačkoliv to může někomu přijít nesmyslné, teplota uvnitř v automobilu může být i dvojnásobná oproti té venkovní. Takže při 25 °C tam venku, kde vás aspoň trochu ovane větřík, je v automobilu dobrých 50 °C. Při nevětrání je to dost závažný problém.

Malé dítě ještě nemá vyvinutou tělesnou termoregulaci, neochladí se a přijímá teplo rychleji, než když v autě sedí dospělý. Ten si alespoň může otevřít okno. Proto se tedy rychleji oteplí a hrozí kolaps, přehřátí organismu, které může pro dítě být smrtelné.

U psa je podobný problém. Neumí se potit, takže se snaží problém s přílišným teplem vyřešit zrychleným dýcháním. Ovšem tohle jim úplně nepomůže, zbavují se tak vody a dochází k dehydrataci těla. Jak se postupně pes přehřívá, začne být dezorientovaný, může dostat křeče, být malátný, nebude schopný se normálně pohybovat. A může umřít.

Pes uvězněný v autě… co teď?

Pokud zjistíte, že v autě je zavřený pes a leží tam bez hnutí, je třeba nejdříve zjistit, zda mu hrozí přehřátí nebo ne. Ovšem ne každý je veterinář a nemusí příznaky rozpoznat. Je dobré zkusit nejdříve najít majitele. Pokud je auto na parkovišti u obchodu, je možné nechat majitele vyvolat místním hlásičem (nadiktovat SPZ auta a značku), s trochou štěstí se ukáže. Případně se na parkovišti hlasitě zeptat, komu dané auto patří (přilákání pozornosti).

Pakliže se majitel nehlásí, volat policejní hlídku. Policejní hlídka na místě obvykle již zasáhne a vyprostí chlupatého nešťastníka z automobilového pekla. Je ale možné, že nedorazí včas a v tom případě zřejmě budete muset zasáhnout vy, pokud se do té doby neobjeví majitel. Jste-li si jistí, že pejskovi hrozí přehřátí, budete muset rozbít boční sklo. Určitě nepoužívejte cihlu/kámen, tím si nepomůžete. Na rozbíjení okenních skel jsou vyráběny speciální nástroje. Rozbíjet u rohů oken, ne v jejich prostředku. A pokud možno mít u této akce svědky.

Foto: freepik, www.freepik.com

Rozbité sklo

Jak pomoct pejskovi, který je přehřátý?

Přehřátého psa je nutné ihned dostat z místa, kde sálá slunce a přemístit jej někam do chladu. Dále je třeba jej chladit vodou, takže třeba do rozprašovače nalít chladnou vodu (ne ledovou) a zvíře jím nastříkat. Ideální je aplikovat do slabin a podpaží psa studené umělohmotné sáčky s vodou, aby se zvíře ochladilo. A dostat jej co nejrychleji k veterináři.

Anketa

Zachraňoval/a jste již někdy přehřátého psa z auta?
Ano, už jsem se ocitl/a v situaci, kdy bylo třeba psa z auta dostat.
0 %
Ne, naštěstí jsem se v takové situaci nikdy neocitl/a.
100 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz