Hlavní obsah
Zdraví

Sladký nepřítel žen a mužů. Seznamte se s kandidózou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Slazené limonády, čokoláda a další sladké. Člověk si potřebuje občas osladit trochu život. Ovšem, když se to přežene, vymstí se to. Přemnoží se určité bakterie v těle a kandidózo, vítej. Včetně známého pálení a štípání v intimních oblastech.

Článek

Co je to kandidóza?

Vezměme to úplně od začátku. Člověk v sobě živí neskutečně velké množství bakterií, o některých nemá ani nejmenší tušení. Kvasinka Candida v těle člověka žije na různých partiích, ať už ve střevech, v ústech, nebo třeba na kůži. Za normálních okolností je v rovnováze s ostatními mikroorganismy a nepůsobí žádné obtíže. Ovšem postačí, aby člověk byl v neustálém stresu, špatně se stravoval, nosil nevhodné oblečení, užíval hormonální antikoncepci a voilá, na malér je zaděláno. Candida se přemnoží a začne dělat pořádné problémy.

Příčiny kandidózy

Jak už jsem jmenovala výše, kandidóza má několik příčin. Patří mezi ně následující:

- Oslabená imunita – v důsledku prodělání různých onemocnění je imunita těla celkově oslabena a nemá možnost se bránit jiným infekcím, které mohou tělo napadnout.

- Antibiotika – paradoxně to, co nám pomůže se jiných nemocí zbavit, má tak trochu zásluhu na tom, že k jiným infekcím nám dopomůže. Jelikož kromě nepřátelských bakterií zabíjí i další bakterie v našem těle, poskytuje kvasince prostor na „osobní rozvoj“. Ideálně proto s antibiotiky užívat i probiotika.

- Hormonální antikoncepce – ženy, které užívají hormonální antikoncepci, mají jiné složení hlenu uvnitř v děložní sliznici. Ten pak nepůsobí jako dostatečná ochrana a kvasinka může začít dělat neplechu.

- Narušení mikroflóry – k narušení ochrany sliznice postačí i pobyt v bazénu, kde působí desinfekční prostředky, menstruace, některé hygienické prostředky atd.

- Nevhodná strava – jak už jsem zmínila výše, přemíra cukru v těle je doslova hostina pro tuto bakterii. Čím více cukru, tím lépe pro ni. A pokud člověk cukr tělu nedodá, umí se mu kvasinka pořádně ozvat.

- Spodní prádlo – nevhodné oblečení na intimní partie je další možnou příčinou rozmnožení kvasinek. Nejlepší je vyhnout se syntetickému materiálu a mít bavlněné oblečení. Nutno pohlídat si, aby byla co nejnižší možnost vzniku zapářky.

- Stres

Jak se kandidóza projevuje

K nejčastějším příznakům této infekce patří štípání a pálení v intimních partiích, může být přítomno i zarudnutí. V některých případech bývá přítomna i bolest při pohlavním styku, může být pozorován i výtok z pochvy, který má tvarohovou konzistenci. Někdo také může mít „štěstí“ a může být bezpříznakový, což je horší, protože nevědomky může infekci přenést právě např. při pohlavním styku. Nebo také při použití veřejné toalety.

Kandidóza ovšem není strašákem jen u žen, nýbrž i u mužů. Ti příznaky na sobě nepozorují buď vůbec, nebo si jich všimnou až později. Mezi projevy kandidózy u mužů se řadí zčervenání, pálení a svědění penisu, může ho pálit také předkožka, či bolet varlata.

Zajímavostí je, že kvasinková infekce může být projevem diabetes, neboť vyšší výskyt této infekce je častější u lidí s kolísavou hladinou cukru.

Jak proti kandidóze bojovat

Pokud lékař přijde na to, že trpíte kandidózou, nezoufejte. Pořád jsou tu možnosti, jak s touto infekcí bojovat. Kromě antimykotik, které vám nejspíše předepíše, můžete něco pro vyléčení udělat vy sami. Noste bavlněné oblečení, při nasazení antibiotik zároveň užívejte i probiotika, omezte cukr v jídelníčku (čti vynechat sladké, i když chápu, že to občas bývá dost složité), používejte hygienické prostředky vhodné na intimní hygienu.

Mezi lékařské přípravky, které pomáhají v boji s kandidózou, patří nejrůznější poševní krémy (většina z nich bez lékařského předpisu), dále poté různé vaginální výplachy, příp. lékař může nasadit tablety, užívané perorálně. Také je celkem známá tzv. chytrá houba, která se plísněmi živí. Záleží tedy na návodu konkrétního výrobce, jak doporučuje tento prostředek užívat. Většinou ale stačí udělat si sedací koupel a cca 30 minut v ní posedět. Toto poté opakovat několik dní po sobě a kandidóze by měl nastat game over. Je ale třeba i po vyléčení dodržovat určitý režim, aby byla minimální pravděpodobnost, že se kvasinka vrátí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kvasinky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz