Hlavní obsah
Lidé a společnost

Snažila se dceři ulevit od bolesti, aby netrpěla. Výsledek? Ztráta styku s dítětem a ztráta života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Jako rodič uděláte vše pro to, aby vaše děti byly šťastné a spokojené. Aby je nic netrápilo. A když onemocní, hledáte všechny možné způsoby, jak jim pomoci od bolesti. Někdy se ale takový přístup otočí proti vám.

Článek

Pro nás pohlazení, pro jiné bolest

Při narození byla Maya Kowalski dítě jako každé jiné. Vyrůstala u milujících rodičů Jacka a Beaty Kowalski, on hasič, ona zdravotní sestra a mladším bratrem Kylem. Nic nenasvědčovalo tomu, že by jednoho měla mít Maya problémy. Smála se, užívala si dětství, zpívala. Ovšem to vše mělo jednoho skončit.

V roce 2015, kdy bylo Maye 9 let, začala pociťovat problémy s dechem, kožní komplikace, byla zaznamenána neurologická pohybová porucha a neustálá bolest. Rodiče s Mayou objížděli nejrůznější nemocnice, konzultovali situaci s několika lékaři, snažili se přijít na to, co může způsobovat Maye takové problémy. Ovšem žádný lékař si s Mayiným stavem nevěděl rady, všichni byli bezradní.

Ovšem tam, kde nevědí doktoři, tam nastupuje odhodlání rodičů přijít celé záhadě na kloub. Beata začala pátrat na internetu, co by mohlo problémy způsobovat a kdo by jim v tomto ohledu mohl pomoct. A po delším pátrání narazila na lékaře, doktora Anthonyho Kirkpatricka v Mexiku. Ten Mayu pozorně vyšetřil, doptal se na možné stavy, jaké jsou symptomy a provedl několik testů. Ty potvrdily to, co si myslel a Maye diagnostikoval komplexní regionální bolestivý syndrom. Jde o onemocnění, kdy postižení jedinci vnímají bolest úplně jinak než ostatní. Zatímco zdravý člověk by třeba malé říznutí pocítil jako ostrou bolest, která vymizí a rána se zahojí, lidé s tímto syndromem pociťují palčivou, čím dál víc stupňující se bolest. Kůže je citlivá na dotek, my jemné pohlazení vnímáme jako příjemné, nemocní jej vnímají jako ostré pálení.

Ovšem tento syndrom lze léčit lékem ketamin. Pomocí něj se navozují anestézie, je používáno tako k léčbě bolesti a deprese. Ovšem také nemusí hned zabrat. V Mayině případě byla aplikována malá dávka tohoto léku, což se téměř nijak neprojevilo ve zlepšení stavu, nadále ji vše bolelo. Proto byla aplikována větší dávka, která pro Mayu znamenala ketaminové kóma, během kterého by se tělo ,,zrestartovalo“ a bolest a symptomy by ustoupily. To se povedlo a Mayiny potíže ustoupily zhruba na 1 rok. Měla doporučení i známého lékaře od doktora Kirkpatricka, jehož léčba mohla být pokryta pojištěním a nebyla by finančně náročná. Maye byly nadále předpisovány nízké dávky ketaminu a udržovaly ji ve stavu, kdy vše zvládala. Vyhráno? Ani zdaleka ne.

Foto: DC Studio, www.freepik.com

Kóma

Zhoršení stavu

V roce 2016 se Mayiny problémy zhoršily, vrátila se jí bolest. Jack ji tedy vzal na pohotovost, ovšem komplexní regionální bolestivý syndrom byl pro místní lékařský personál asi tak známý, jako kdyby na ně mluvili japonsky. Nikdo nevěděl, o čem je řeč. Jack tedy zavolal Beatě, aby lékařům vysvětlila situaci. Ta přijela, sdělila zdravotní problémy své dcery a dožadovala se toho, aby lékaři podávali dceři ketamin. O ničem jiném nechtěla ani slyšet. Na jednu stranu je to pochopitelné, když jako rodič víte, co vašemu dítěti pomohlo nejvíce. Lékaři ale nemají rádi, když jim rodiče dítěte mluví do jejich odbornosti. A dožadování se ketaminu za každou cenu (i za cenu horšího chování vůči personálu) je pro ně nepřijatelné. Navíc vnímají situaci z druhé strany – podání většího množství léku může způsobit zdravotní problémy v podobě selhání orgánů. Nízké dávky ketaminu Maye samozřejmě nepomáhaly, potřebovala větší. To se ovšem lékařům nezdálo, pochybovali o samotné diagnóze. Ovšem když rodiče chtěli vzít Mayu z nemocnice pryč, nastal horor. Pokusíte se odejít? Zavoláme ochranku. Nakonec byl kontaktován sociální odbor kvůli podezření na týraní dítěte. Konkrétně padlo podezření na Münchhausenův syndrom, což je týrání dítěte pomocí léků. Rodiče jsou braní tak, že problémy svého dítěte zveličují.

Sociální pracovnice Sally Smith poté, co Mayu krátce vyzpovídala a doptala se na některé věci, došla k závěru, že se jedná o týrání dítěte a viníkem v tomto případě je její matka. Po odchodu pracovnice byl vyzván Mayin otec, který v pokoji s Mayou po dobu výslechu byl, aby odešel. Maya měla být odebrána a dána do ústavní péče.

Během dceřina pobytu v nemocnici se Beata telefonicky neustále dotazovala na Mayin stav, zda jí byly podány léky. Zatímco Jack se snažil ji usměrnit, aby atmosféra mezi nemocnicí a rodiči více nehoustla, Beata se doptávala na postup lékařů. Bylo jasné, že si tím spíše zdravotnický personál zprotiví.

Při soudní slyšení, kdy se mělo rozhodnout o Mayině umístění, soudce sdělil, že by matka měla mít přerušený kontakt s dcerou. Tohle Beatě psychicky ublížilo, u soudu zkolabovala musela se podrobit psychologickému vyšetření pro podezření na Münchhausenův syndrom. Ten se nepotvrdil, potvrdila se ale úzkost a deprese v důsledku odloučení matky od dcery. Bylo jí doporučeno, aby s nemocnicí spolupracovala, nemluvila do medikace a na nějakou dobu se smířila s tím, že dcera bude trpět bolestí. Výsledkem by ale bylo, že by ji získala zpět.

,,Sociálka“ na scéně

Aby toho nebylo málo, Maye byla přiřazena sociální pracovnice Catherine Beedy, která se účastnila jejích telefonických hovorů s Beatou. Oba, Jack i Beata si později zjistili, že Catherine byla žalována za týrání dětí, i když později obvinění byla stažena. Dle pozdější výpovědi Mayi jí tato pracovnice sdělila, že půjde do pěstounské péče, mluvila o adopci a dalších věcech. Po jednom telefonátu s Mayou, kdy byla přítomna i Catherine, se Beata nejspíše nedržela tématu, nebo možná i pokládala nevhodné otázky, aniž by si to uvědomovala. Výsledkem ovšem bylo, že Catherine podala zprávu, že telefonický kontakt matky s dcerou měl na dítě negativní dopad a doporučuje zrušit veškeré výhody.

S přerušením styku mezi matkou a dcerou souhlasil Jack, který v dané situaci neviděl jiné východisko. Ačkoliv to myslel dobře pro budoucnost, aby jim nebyl kontakt odepřen i nadále, Beata to vnímala jako zradu. O to víc, když se při dalším slyšení i přes dožádání obhájkyně nemohla s Mayou obejmout.

Jednoho večera měli Jack, Beata a Kyle jít na oslavu k sousedům. Přijít na jiné myšlenky, to bylo to, co teď všichni potřebovali. Kyle s Jackem šli, Beata s odůvodněním migrény zůstala doma. Když se oba vrátili, dveře do ložnice byly zavřené. Později přišel k nim do domu Beatin bratr, který domem procházel, měl špatný pocit. Ten se později potvrdil, když našel Beatu oběšenou v garáži. Nezvládla odtržení od dcery, vědomí, že trpí a nemůže jí pomoci. Před smrtí ještě napsala dopis soudci, ve kterém sdělila, že doufá, že se postaví k situaci čelem a přijme odpovědnost za to, jak se Mayin stav zhoršuje. I když někteří lékaři stáli za tím, že jejich postup byl správný, Beatinou smrtí byli zdrceni. Ovšem nejvíce zdrcena byla Beatina rodina, v čele s Mayou. Už nikdy svou matku neobejme.

Jacku Kowalskemu bylo povoleno vzít krátce po Beatině smrti Mayu k lékaři na Rhodes Island, který provedl lékařský posudek, v němž potvrdil diagnózu komplexního regionálního bolestivého syndromu. Tento posudek byl zaslán na soud. Výsledkem za několik dní bylo navrácení Mayi do péče rodiny.

Aby bylo dosaženo spravedlnosti, Daphne Chen, novinářka, o Mayině příběhu sepsala článek na internetu, ve kterém byl popsán také komplexní regionální bolestivý syndrom. A celá tato akce zažila neuvěřitelný boom, když se na základě článku začaly ozývat rodiny se stejnými problémy. Ty měly jednoduché označení – komplexní regionální bolestivý syndrom a Sally Smith. Stejně jako v Mayině případě i ve většině těchto rodin byly děti odtrženy od rodičů a rodiče pomalu odváděni v poutech za týrání dětí. Bylo jasné, že Sally Smith bude pořádný oříšek. Později díky pátrání ve fakturách nemocnice vyplulo na povrch, že nemocnice fakturovala tříměsíční léčbu ketaminem v jiném případě, ačkoliv u Mayi všichni tvrdili, že jím netrpí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Soud

Ačkoliv soudní jednání v tomto případu bylo odloženo, později v roce 2022 byla uznána soudem náhrada škody a Sally Smith svou část žaloby s rodinou vyrovnala. Naproti tomu nemocnice si nadále stála za svým postupem a odvolávala se na fakt, že v případě podezření na týrání dítěte je povinna tuto skutečnost ohlásit. Dle ní se také přerušení kontaktu mezi Beatou a Mayou zakládalo na důkazech, které byly dle jejího vyjádření více než dostatečné. Pro nemocnici podstatné to, že se postupovalo dle předpisů. Zapomíná ale, že někdy je třeba projevit lidskost.

Jak byste postupovali v Beatině případě? Domáhali byste se doporučené léčby od předchozího lékaře, která je efektivní, nebo byste nechali svoje dítě podstoupit jinou léčbu, když ta doporučená léčba je brána jako problémová?

Zdroje:

Netflix: Postarejte se o Mayu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz