Hlavní obsah
Zdraví

Ušní maz: jak je prospěšný lidskému tělu a jak se jej bezpečně zbavit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jcomp, www.freepik.com

Nažloutlá voskovitá hmota, která chrání zvukovod a odstraňuje nečistoty. Ovšem v případě nahromadění se dokáže nadělat pěknou paseku. Co přesně dělá a jak se chránit proti jejím nežádoucím činnostem?

Článek

Nevzhledný, přitom tělu prospěšný

Nachází se ve vnitřní části ucha lidí a většiny savců. Vypadá jako nažloutlá mazlavá tekutina, kterou bychom si samozřejmě nejradši celou z ucha pomocí tyčinek ,,vyšťourali“. I když ho nechceme, je ušní maz v určité míře tělu prospěšný, chrání jej před infekcemi a před vysoušením.

Ovšem není to jen mazlavá tekutina, co nakonec z ucha vytáhneme. Ušní maz (odborně cerumen) je produkován žlázkami ve vnitřní části ucha, takže jsou jeho součástí také odumřelé buňky kůže, chloupky, které se uvolní, a různé částečky prachu, které se do ucha do stanou při fyzické námaze.

Foto: Gregory F. Maxwell, GNU Free Documentation License , verze 1.2

Ušní maz

Typy ušního mazu

I když se to může zdát neuvěřitelné, i lidský ušní maz se dělí na druhy. Těmi v tomto případě jsou vlhký typsuchý typ. Vlhký ušní maz má světle hnědou až tmavě hnědou barvu a je lepkavý. Suchý typ je pro změnu šedý a má křehčí formu.

Foto: Freak1972 alias Ulf Hundeiker, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:OhrenSchmalzBrocken.jpg

Mokrý ušní maz

Čištění ucha od ušního mazu

Většina z nás by odpověděla, že si uši čistí vatovými tyčinkami v domnění, že si tím přece odstraňuje přebytečný maz. Pravdou však je, že tím naděláme víc škody než užitku. Vatová tyčinka ve většině případů spíše ušní maz zatlačí hlouběji, takže později můžou vzniknout zdravotní problémy. V lepším případě tinitus a lehká dočasná ztráta sluchu, v horším případě špatná rovnováha a následné motání hlavy. Kromě toho také neopatrným strkáním tyčinek do ucha či jiných předmětů si člověk může poškodit bubínek.

Ucho jako takové se pročistí víceméně samo, ušní maz se díky pohybům (hlavně pohyb čelisti) posouvá směrem ke vstupu do zvukovodu, takže jediné čištění, které bychom měli praktikovat, je otření vyteklého mazu z ucha. Existují sice spreje, které by si mohl člověk aplikovat do ucha, ale moc se to nedoporučuje. Když už chcete ucho opravdu pročistit a zvládnout to bez újmy na sluchu, navštivte lékaře, který ucho propláchne a odstraní, co je navíc.

Anketa

Máte tendenci ,,čistit“ si uši vatovými tyčinkami, nebo chodíte k lékaři, aby ucho vyčistil?
Používám tyčinky, i když vím, že to není to nejlepší řešení.
0 %
Chodím jednou za čas k lékaři.
0 %
Ani jedno z toho, volím jinou metodu.
100 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz