Hlavní obsah
Zdraví

Veřejná toaleta, nebo chlorovaný bazén a můžete si odnést nechtěnou památku. Jak na bradavice?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Postačí návštěva veřejného místa a fakt, že jste nositeli lidského papilomaviru HPV. O problém může být postaráno. Pokud máte dobrou imunitu, nemusíte se bát. Ovšem někdy ani ta imunita nepomůže.

Článek

Nezhoubné výrůstky na kůži

Jsou sice nezhoubné, ale minimálně po estetické stránce jsou pro člověka velice nepříjemné. Můžou se vyskytnout na ploskách nohou, na prstech nebo v obličeji. Záleží také na tom, jaký typ bradavic člověk má. Bradavice jsou bolavými výrůstky, obvykle mají hrbolkový útvar s dírkou uprostřed, ale také mohou vypadat jako malé kuličky.

Způsobuje je lidský papilomavirus HPV, který se v lidské populaci vyskytuje naprosto běžně. Víceméně u člověka nevyvolá žádné onemocnění, ale když se sejde několik faktorů (špatné prostředí, snížená imunita…), může se celá situace okamžitě změnit.

U koho lze bradavice nejvíce očekávat?

Nejrizikovější skupinou jsou děti a mladiství, dále také lidé se sníženou imunitou. Ohroženou skupinou jsou také pacienti, kteří prodělali např. transplantaci a podstupují léčbu, která snižuje aktivitu imunitního systému.

Často lze „chytit“ bradavice na veřejných prostorách, jako je např. koupaliště. Sama jsem v dětství při výuce plavání na 1. stupni chodila se třídou do bazénu a později jsem musela přestat, protože bazén a chlor ve mně vyvolaly vznik bradavic. A zbavovala jsem se jich hodně dlouho. Další riziková místa jsou vlhké prostory, kde lidé obvykle chodí na boso, pro bradavice je toto ideální prostředí, pot na nohou je další vstupenkou na „den otevřených dveří pro bradavice“.

Jaké rozeznáváme bradavice?

Je několik druhů bradavic, rozlišuje se tvar i výskyt.

  • Vulgární bradavice – nejčastější typ, mají hrubý povrch a jsou načervenalé. Můžou se vyskytovat i ve skupinách.
Foto: RaffiKojian, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Vulgární bradavice

  • Planatární bradavice – nejčastěji se vyskytují na chodidlech, kůže v okolí je zažloutlá, může být hrubá.
Foto: Węgrowski, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Bradavice na noze

  • Střapcovité bradavice – jsou to nitkovité útvary, které se vyskytují např. ve tváři, nebo v koutcích úst.
  • Ploché bradavice – nejvíce je jimi postižena mládež a děti. Jsou vyšší, vyskytují se na spáncích a bradě.
  • Genitální bradavice – drobné tuhé kožní útvary na intimních místech.

Jak se bradavic zbavit?

Jedna z nejspolehlivějších metod pro odstranění bradavic je „zmrazení“ neboli aplikace tekutého dusíku na inkriminované místo. Není to sice oblíbená metoda, zato je opravdu účinná. Většinou, pokud jde o malé bradavice, postačí jedna aplikace, v některých případech je třeba aplikaci opakovat.

Další možností je chirurgický zákrok, kdy se bradavice vyřízne. Většinou se používá v případě, že jsou bradavice rozsáhlejší.

Šetrnější je metoda na bázi vlaštovičníku, kterým se bradavice potře a pomalu ustoupí. Je ale nutné potřít opravdu jen dané místo. V případě, že je zasažena i zdravá kůže, je zaděláno na komplikace, minimálně bude postižené zdravé místo pořádně pálit, příp. se kůže může sloupnout.

„Na prstech jsem měla drobné bradavičky, byla jsem na ně náchylná již v dětství, ale aplikaci dusíkem jsem podstupovat už nechtěla. Koupila jsem si proto vlaštovičník, který mi pomohl se bradavic zbavit, ale člověk musí být opatrný. Stávalo se mi, že jsem nechtěně nanesla malou vrstvu i na zdravé místo, to pak pořádně pálilo. Na bradavici to zanechalo tenký bílý film, který později odpadl. Nějakou dobu to trvalo, ale bradavic jsem se zbavila.“

Další možností je tinktura z bylinek, kterou lze namíchat v každém obchodě, kde se bylinky prodávají. Směsí, která je namíchána, se bradavice natřou a v případě potřeby se aplikace za den zopakuje. Obvykle po několika dnech bradavice odpadnou. Imunitní systém člověka ovšem reaguje individuálně, takže někomu bylinky můžou zabrat, někdo musí sáhnout po drastičtější metodě.

Jak bradavicím předejít?

Vzhledem k faktu, že je známo, že bradavicím se daří na vlhkých místech, je nejlepší na oněch místech chodit v pantoflích nebo jiné vhodné obuvi, aby člověk nechodil na boso. Důležitá je také hygiena a dezinfekce.

Anketa

Máte zkušenost s bradavicemi?
Ano, mám, naštěstí se mi podařilo se jich zbavit.
50 %
Ne, osobní zkušenost s nimi nemám.
0 %
Ano, mám, zbavím se jich, ale po nějaké době se vždy vrátí.
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz