Hlavní obsah
Umění a zábava

Lež na pláži: Ani třetí chorvatský seriál se nepovedl. Prima už neví coby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / pexels.com

Sledovat Lež na pláži, nebo radši ležet na skutečné pláži? Odpověď je jasná.

Koho napadlo, že by bylo fajn odvysílat tři seriály z prostředí Chorvatska měsíce před velkými prázdninami? TV Prima se v tomto roce s letním konceptem svých pořadů střelila do nohy.

Článek

Zalez do spacáku s Tomášem Klusem konečně slezlo z televizních obrazovek stejně jako Na vlnách Jadranu, přičemž další série se vzhledem ke katastrofální sledovanosti nechystají, ale nestačili jsme si oddechnout ani na týden a už tu máme další letní tématiku spolu s návratem do Čechy milované destinace. Ti, kteří pravidelně koukají po večerech na komerční stanice si už musí myslet, že se v televizi dočista zbláznili a po zvolání: „Dost bylo televizních kriminálek a telenovel!“ by se slušelo přidat: „Dost bylo Chorvatska!“

Cokoliv s letní tématikou v televizi propadlo. Lež na pláži není výjimkou

Po Na vlnách JadranuPolicii Hvar (ta je samozřejmě od Novy) je Lež na pláži v pořadí třetím seriálem odehrávajícím se v této lokalitě na současných obrazovkách. Jen tentokrát bez mrtvol a policie. To ovšem neznamená, že se klasická televizní mizérie s nezajímavými postavami a hloupým scénářem nekoná. Jen možná vypadá o trochu více sexy než jindy.

Pokud se sami ptáte, proč Prima přichází s již druhým seriálem z Chorvatska, odpověď hledejte v autorech seriálu. Stojí za ním totiž dvojice Vojtěch MoravecSandra Nováková, z nichž první jmenovaný má na kontě zmíněné Na vlnách Jadranu a druhá jmenovaná je jeho manželkou, která nesmí v jeho počinech automaticky chybět.

Oba si při natáčení předchozího seriálu očividně usmysleli, že by nebylo od věci si slunnou dovolenou u moře o nějaký měsíc prodloužit a doufali, že jim nový námět v televizi schválí a dovolenou tím defacto zaplatí. Protože Prima skočí po všem, co na papíře vypadá slibně, a ještě lépe se za málo peněz a se solidní sledovaností dá roztáhnout na libovolný počet epizod, plán jim tímto dokonale vyšel.

Aby se Moravcova manželka neflákala, přenechal jí na starost vymýšlení příběhu a psaní scénáře, což byl hlavní kámen úrazu konceptu, který by v rukou schopnějších mohl klidně fungovat. Sledujeme zde trojici mladých ajťáků z Čech, kteří se jednoho dne nabourají do systému státních zakázek, kvůli čemuž jim jdou po krku mafiáni. První, co je napadne je si sbalit kufry a vyrazit do prvního hotelu v Chorvatsku, na který narazí. Zde poznají trojici okouzlujících dívek, které zde pracují, a ačkoliv chtějí v útěku před mafiány dále pokračovat, rozhodnou se v exotickém hotelu setrvat. Musí pouze předstírat, že jsou součástí personálu.

Děj by mohl být zajímavý, kdyby za ním stál dobrý scénárista

To, že je dějová linka už na papíře dosti hloupá, nelogická a naivní by nemuselo příliš vadit (zvláště když je aktuální laťka na Primě velmi nízko), kdyby správně fungovala tam, kde má – v postavách, humoru a využití atraktivního prostředí. Bohužel selhává ve všem. Tu a tam se sice tvůrci pokusí o potenciálně dobrý humor strefováním se do stereotypů Čechů na dovolené a jejich nesmyslných stížnostech na hotelové recepci, vtipy ale působí příliš uměle, vynuceně a trapně.

Hotelové prostředí, v němž po první epizodě okamžitě zakotvíme, vypadá lépe než nelíbivý kemp na břehu Ohře ze Zalez do spacáku, a tisíckrát lépe než papundeklové kulisy z Elišky a Damiána, i přesto se velká část scén zcela zbytečně odehrává v interiérech, které už papundeklově vypadají. Kletbu lacině vypadajících televizních seriálů se opět nepovedlo prolomit.

Mladí herci jsou fajn. Ničím více než hezkou tváří, ale nezaujmou

V poslední řadě seriál selhává také v postavách. Jakkoliv jsou tváře hlavní šestice hrdinů v podaní Radka Melši, Daniela Kadlece, Filipa Františka Červenky a půvabných hereček Josefíny Prachařové, Rozálie PrachařovéSofie Fridy Höppnerové neokoukané, když se blíže podíváme na jejich jména, zjistíme, že se opět točíme ve stejném klanu televizních herců, kteří v seriálech zaměstnávají své potomky. Zatímco Josefína a Rosálie v obličeji i hlasu nezapřou svou neméně půvabnou maminku Lindu Rybovou a v televizi je vidíme vůbec poprvé, pro dceru Ivany Jirešové, Sofii, se po Adikts jedná o její teprve druhou výraznější roli.

Nedá se říct, že by zdejší herecké výkony byly nějakým způsobem slabší jako jinde, k dokonalosti mají stále hodně daleko. Poněkud plytké a sterilní herectví se divákům nijak nezaryje do paměti a nevyvolá v nich pocity, aby se o zdejší postavy hlouběji zajímali. Alespoň je hercům dobře rozumět. Zároveň nejsou ani natolik trapné (tedy s výjimkou Novákové, která si tu připsala vedlejší roli nevlastní matky), aby se jednalo o jakési guilty pleasure, kterému se u televize vysmějete, jak je hloupé.

V Chorvatsku už netočte, milé televize

Ti, kteří pak u sledování vydrží, budou pouze po osm epizod koukat na opakující se koketování a stupňující se lži mladých chlapců při navazováním vztahů s okouzlujícími slečnami. To by ostatně mohlo bohatě stačit mladší skupině diváků, na něž měl seriál cílit a kteří jinak nemají dnes důvod televizi zapínat, kdyby se Moravec s Novákovou dokázali alespoň sem tam humorně strefit do chování současné generace Z. Vzhledem ke vtipům o statusech na Facebooku apod. je však zřejmé, že nemají sebemenší tušení, čím tato digitální generace vlastně žije.

Celý výsledný produkt proto ze všeho nejvíce působí jen jako něčí snaha si za každou cenu prodloužit hezkou dovolenou u moře za peníze druhých a někdo jiný zase potřeboval zaměstnat své potomky v něčem, kde po nich nikdo nebude vyžadovat více než základní herecké dovednosti a oni nebudou muset jít do skutečné práce. A třeba se jim díky tomu podaří jednoho dne získat vysněnou roli v nějakém nekonečném seriálu za hodně peněz. Něco mi totiž říká, že se s některými zdejšími herci, respektive herečkami, budeme na obrazovkách této stanice setkávat pravidelně ještě dlouhou dobu po poslední epizodě seriálu Lež na pláži.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Seriál Lež na pláži

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz