Hlavní obsah
Umění a zábava

To se nepovedlo, soudruzi! Nový seriál ČT diváky zklamal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Stokow / publicdomainpictures.net

Úspěšná minisérie Smysl pro tumor se s diváky rozloučila poslední únorovou nedělí nadstandardní sledovaností. Logicky se proto čekalo na to, jakým způsobem naváže na vysokou sledovanost nový seriál – To se vysvětlí, soudruzi!

Článek

Kde udělali soudruzi z ČTV chybu?

Po úspěchu Smyslu pro tumor Česká televize nehodlala usnout na vavřínech a přenechávat nedělní diváky komerční konkurenci, a proto přispěchala hned s další novou osmidílnou minisérií. To se vysvětlí, soudruzi! z upoutávek lákalo na originálně pojatý nápad, odlehčenou zábavu s příměsí sci-fi prvků a čím dál populárnější nostalgické prostředí 80. let. Po první epizodě to ale zatím vypadá, že se tento, na papíře ambiciózní, koktejl nepovedlo úplně nejlépe namíchat.

Pod novým seriálem je podepsaná režisérská dvojice Matěj ChlupáčekMichal Samir. Oba již spojili síly a prokázali své kvality v obdobně retro laděném seriálu Iveta, který mezi diváky na platformě Voyo slavil velký ohlas a letos se dočká již třetí série. Chlupáček si úspěšně otestoval svůj um také za filmovou kamerou, a to s nedávným snímkem Úsvit, jež je nyní nominovaný na 13 Českých lvů (!) a zcela jistě si tuto sobotu hned několik z nich odnese domů.

Není proto s podivem, že Česká televize tyto mladé talentované pány zavčas odchytila, aby si s jejich novým počinem posichrovala sledovanost nad milionem diváků. Tento milní však zatím zůstal, byť těsně, nepokořen.

Proč stále dokola točí ČT jen o komunismu a StB?

Seriál z prostředí smyšleného Ústavu paranormálních jevů s první epizodou příliš velké nadšení ani zvědavost mezi diváky nevyvolal. Ti si nejčastěji stěžují na ne zrovna dobře zvládnutý mix nesourodých žánrů, kolísající kvality humoru, nevyužitých parodických momentů a velmi pomalé tempo kriminální zápletky.

Zasazení do 80. let přitom nemá být náhodné. V této době měla skutečně existovat tzv. Psychoenergetická laboratoř zkoumající paranormální jevy, která posloužila jako inspirace pro tu seriálovou. Ta zde spadá pod Státní bezpečnost, čímž se Česká televize oklikou už poněkolikáté navrací k osvědčeným recepturám: detektivky, retro a komunisti.

Začíná už ale být poněkud trapné, že tvůrci z let minulých nedokáží extrahovat politický režim a soustředit se především na originální námět. Jinými slovy ne vše z období před rokem 1990 musí být hned spjato s komunismem, zvláště, když se má jednat o fikci, kde fantasie nezná hranic. Seriálu by absence StB jen prospěla.

Retro stylizace dále dává vzpomenout například na nedávnou Volhu (rovněž úzce spojenou s komunismem), nicméně tentokrát míchá reálné kulisy do sci-fi kabátku, lehce připomínajícího marvelovského Lokiho, a stylového nasvícení.

Právě nasvícení a kamera ale bohužel často působí dost přeplácaně, až kontraproduktivně. To se projevilo například v závěrečné scéně první epizody s názvem „Ostře sledované UFO“, kdy Jan Cina spolu s Jiřím Macháčkem stojí v noci uprostřed pole, ale není jim vůbec dobře vidět do tváře, což podráží nohy jejich hereckým výkonům a rozuzlení detektivní zápletky.

Podobně je na tom rovněž kolísající úroveň vizuálních efektů, které potvrzují finanční limity domácích televizních produkcí a je lepší se jim předem vyvarovat nebo sáhnout po praktických, když chtějí tvůrci mj. odkazovat na Arabelu nebo Návštěvníky.

Epizodní vyprávění (v názvech parodující dobře známé domácí hity z dob minulých jako např.: Hoří má, panenko, Copak je to za vojáka, Pane, vy jste vdova!) má alespoň šanci s kvalitou pohnout a přinést zajímavější případy, než byl ten první.

Anketa

Dáte „soudruhům“ šanci i další neděli?
Ano, seriál se mi zatím líbí.
9,1 %
Ano, protože doufám, že se kvalita zlepší.
10,3 %
Ne, nezaujalo mě to.
52,1 %
Neviděl jsem a ani neuvidím.
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2519 čtenářů.

Úvodní sledovanost předznamenává bolestivý pád

To však může být k ničemu, když bude sledovanost i nadále klesat. První epizodu si v neděli večer pustilo celkem 935 000 diváků. Ačkoliv se výsledek může na první pohled jevit solidně, pro Českou televizi jde o velký propad v porovnání s finále Smyslu pro tumor s 1,2 miliony, přičemž dalších 1,8 milionů přiteklo s odloženým sledováním na stránkách iVysílání. Celkově tak poslední epizoda oslovila až na 3 miliony diváků a za dlouhou dobu jde o rekordní statistiku.

Vzhledem k tomu, že své rozčarování z nekvalit diváci dávají hojně najevo nejen na ČSFD (aktuálně 47 %), ale i v komentářích na sociálních sítích, kde je většina z nich nespokojená, je zázračné zlepšené z předešlých zkušeností méně pravděpodobné a z 930 tisíc se bude nejspíš klesat ještě níže jako tomu je třeba u pondělního propadáku s Klusem – Zpátky do spacáku.

Tentokrát ovšem může mít TV Prima štěstí, jelikož Sedmi schodům k moci chybělo pouze 30 000 diváků, aby se staly nedělní jedničkou, což se může tento týden uskutečnit. Naopak Nova dále paběrkuje s ubývající sledovaností podprůměrné seriálové krimikomedie Police Hvar se 600 000, na jejichž úroveň se klidně mohou „Soudruzi“ po několika dílech propadnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz