Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jdou předpovědět povodně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com - obrázek zdarma

Berte to jako polemiku od amatéra, profesionálů máme při každé povodni na tisíce. Položil jsem si jednoduchou otázku - jdou povodně předpovědět?

Článek

Beru to totiž v jiném kontextu. Miliony odborníků na světě na globální oteplování dokáží říci s velkou přesností, že pokud se nebude nic dělat, tak v roce 2050 bude teplota vyšší o 2,0345 stupňů Celsia. A pokud se uvede v praxi šílenost zvaná Green Deal, tak to bude jen o 0,8565 stupňů Celsia. Čísla cucám z prstu, nejsou podstatná.

Takže z nějaké „historické“ křivky staré tak maximálně 100 let, která se každým rokem výrazně mění, dokáží předpovědět celkem přesně stav za 26 let. OK, budu jim věřit.

Jak je ale tedy možné, že nedokáží předpovědět, že na povodí řeky Opady spadne během 14 dní 567,3 mm srážek? Že se hladina v tom a tom městě zvedne přesně o 424 cm, pokud nebereme v úvahu regulační schopnost nádrží?

Že když má Brněnská přehrada nyní 7 metrů podstav, že začne přetékat přesně za 79 hodin a 36 minut?

A pozor, znáte z vyprávění sálové počítače? Ty stále existují. Jsou to právě ty meteorologické. Vemte si 100000 notebooků a jejich výpočetní výkon. Tak nějak lze říci, že těchto moc notebooků jsou svým výpočetním výkonem určeny k výpočtu počasí v jednom jediném sále. Biliony bilionů bilionů tranzistorů, které by asi svojí rychlostí mohly vytěžit pár bitcoinů za den.

A oni nedokáží říci, jak bude pršet během 14 dní s nějakou přesností? Není to k smíchu? No není, jak by řekl císař Rudolf II. v podání Jana Wericha. Je to fakt k pláči.

Já chápu, že to nedokáží, ale ať mi necpou, že vědí, jak bude za 26 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz