Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co je pravdy na pověře o smolném pátku třináctého?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pátek třináctého je den, během kterého bychom prý udělali nejlépe, kdybychom nevytáhli paty z domu. Smůla a nebezpečí na nás totiž číhá na každém rohu. Jedná se o prachsprostou pověru, nebo je na tom šprochu pravdy trochu?

Článek

Z tohoto osudného data mají hrůzu lidé napříč generacemi i národnostmi. Některým byla dokonce diagnostikována choroba zvaná paraskevidekatriafobie, která se projevuje panickým děsem z pátku třináctého a všeho zlého, co s sebou přináší.

Odkud se ale takové obavy vzaly a jsou nějak opodstatněné? Zapátráme-li po původu této pověry, nalezneme mnoho nesourodých útržků z různých historických epoch. Dostaneme se na stopu jak křesťanskou, tak pohanskou.

Po stopě křesťanské…

V křesťanské ideologii je toto smolné číslo svázáno s třináctým hostem na Ježíšově poslední večeři. Tím byl Jidáš Iškariotský, zosobnění zrady a neštěstí. Pátek se pak v Bibli objevuje na několika místech jako den smolný a v jistém smyslu prokletý. V pátek okusili Eva a Adam zakázané jablko ze stromu poznání, načež byli vyhnáni z ráje. Jejich děti pokračovaly v rodinné tradici - v onen osudný den zabil Kain svého bratra Ábela.

Nicméně na plné obrátky se tento fenomén rozjel až v průběhu 19. století. Spojení pátku a třináctky jako nešťastného data dala vzniknout puritánská viktoriánská Anglie, odkud se pověra rozšířila dál na kontinent i za oceán.

Olej do ohně přililo několik pravdivých i chytře vykonstruovaných historek o velké smůle a mýtus byl na světě. Mezi nejúčinnější fámy patří ta ze Šifry mistra Leonarda od Dana Browna, podle nějž je na vině pátek třináctého října roku 1307, kdy začalo hromadné zatýkání stoupenců templářského řádu.

Pod ochrannou rukou pohanské bohyně

Co kdybychom vám však řekli, že je to celé úplně jinak? V předkřesťanských kulturách býval pátek považován za den spojený s ženskou energií. Důkazem toho je i etymologický výklad anglického „Friday“ nebo německého „Freitag“. Jedná se o den bohyně Frigg, která reprezentuje lásku, ženství a mateřství. Alternativně může jít i o den bohyně Freji, která ovládá magii, předpovídá budoucnost a rozhoduje o vítězství v boji.

I číslo třináct je svázáno s ženstvím a zejména pak s plodností. Označuje totiž počet menstruačních cyklů ženy v rámci jednoho solárního roku. V pohanském chápání světa hraje žena jako životodárce, její menstruace a plodnost zcela stěžejní roli.

Taková oslava ženství je však v přímém konfliktu s křesťanským pohledem na svět a s ním spojeným patriarchálním uspořádáním lidské společnosti, a tak mohlo přirozeně dojít k potlačení původního významu tohoto dne a jeho očernění. Symboly spojené s pohanskými bohy, ženstvím, plodností a sexualitou byly označovány za nečisté a ostudné, potlačovány a démonizovány, často také spojovány s čarodějnictvím.

Foto: Pixabay

Proto až na vás s nadcházejícím pátkem třináctého padne úzkost a obava z možného neštěstí, zkuste se oprostit od jeho smolné definice a zaměřit se na jeho pohanský význam, ať už je pravda na straně té či oné, anebo na žádné.

Mýty mají ohromnou moc manipulovat s davem i s myslí jednotlivce. Na místě je zdravý skepticismus. Nenechte si zkazit den, který vám může přinést mnoho pěkného. Co když jde přeci jen o den šťastný, kdy nad vámi drží ochrannou ruku bohyně Freja?

Pokud byste si chtěli ověřit na vlastní pěst, zda by se na vás v tento osudný den nemohlo usmát štěstí, můžete to otestovat v loterii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz