Hlavní obsah
Aktuální dění

Do Česka se řítí velká stávka učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia

V pondělí 27. listopadu se chystá jedna z největších stávek učitelů za poslední dekády. Školské odbory ji vyhlásily zkraje měsíce. Velké množství mateřských, základních a středních škol tak zůstane po celý den uzavřeno. Kde a proč k tomu dojde?

Článek

Masová stávka škol byla vyhlášena jako odezva na snižování státního rozpočtu, který ovlivňuje platy nepedagogických pracovníků. Důvodů k jejímu konání je však hned několik. Jedná se především o celkově neuspokojivé platy zaměstnanců škol, a to pedagogů i osob na dalších pozicích v rámci vzdělávacích ústavů. Tento počin tedy usiluje o uvolnění více peněz do oblasti školství.

Nicméně svou roli zde hrají i jiné faktory. Stávkující vyjadřují svůj nesouhlas například s důchodovou reformou, ta je v mnoha ohledech problematická a omezující. Další znepokojující okolností jsou rostoucí ceny energií, které přispívají k horší životní úrovni zaměstnanců škol a jejich rodin.

Stávka sice proběhne v celé republice, neznamená to však, že v pondělí zůstanou uzavřeny dveře všech škol bez výjimky. Každá škola a stejně tak i každý pedagog na nadcházející stávku pohlíží jinak, a tak se různí i jejich rozhodnutí, zda se do stávky zapojit či nikoliv.

Finální rozhodnutí muselo padnout v pátek 24. listopadu, kdy bylo rodičům dětí školou povinných oznámeno, zda se v pondělí bude konat výuka, anebo se bude daná škola účastnit stávky. V tuto chvíli by tedy mělo být ve všech vzdělávacích institucích jasno.

Mapu zapojených škol najdete TADY a podrobnější informace o tom, jak bude stávka probíhat v různých krajích najdete v tomto článku. Případně můžete podrobnější informace o pondělní výuce dohledat na webových stránkách konkrétní školy.

Podobná stávka sice v Česku občasně probíhá, ale v takové míře v novodobé historii od revoluce v podstatě nemá obdoby. Podle aktuálních odhadů se zapojí více než polovina všech základních škol v republice.

Hlavní protestní pochod bude probíhat na Malostranském náměstí poblíž Sněmovny. Účastníci se do ulic vydají s transparenty a v tmavomodrém oblečení, což je barva školských odborů. Vystoupí zde také jejich šéf František Dobšík jako jeden z hlavních představitelů stávky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz