Hlavní obsah
Víra a náboženství

Co všechno plánuje ruská pravoslavná církev a co u toho nechá bombardovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deutsche Welle

Cézaropapismus, verze 2024

Dvacátého sedmého března 2024 si pravoslavná církev schválila, k jaké vizi Ruska by chtěla směřovat. A je to taková kombinace nesmyslů a touhy po krvi, že se to vidí málokdy.

Článek

Své přání k budoucnosti vyjádřila ruská pravoslavná církev v osmi krátkých programových bodech, které odráží, jak co zrovna hýbe ruskou společností, tak dlouhodobé úzké provázání ruského pravoslaví s vedením ruského státu. Ta pod vedením patriarchy Kirilla slouží Putinovi jako vlivový nástroj doma i na západě. Pod heslem „kdo nejde se státem, jde proti státu“ vytváří nátlak na vlastní obyvatelstvo a když už Rusové nechtějí narukovat, tak připomene, že smrt v boji proti Ukrajině je očistí od všech hříchů. Za tyto služby se také Putin s Kirillem navzájem chválí a vyznamenávají.

A samozřejmě, mohli bychom říct, že to je všechno bezvýznamné. Ruský postup, kdy se snaží svoji krvavou a nesmyslnou invazi schovat pod všechno od „boj proti nacismu“ po „boj proti homosexualismu“ (který pak pro jistotu stíhají jako extremismus i  v Rusku), se může zdát stejně směšný, jako když se ruská média snažila mlžit, že letadlo MH17 bylo…cokoliv jiného, než sestřeleno separatisty. Třeba naložené mrtvými těly v rámci západní intriky.

Akorát to stačilo na to, aby to zmátlo pár lidí. A hra na „Rusko je vlastně ochránce tradičních hodnot proti progresivnímu běsnění“ je sice velmi tupá záležitost, ale bohatě stačí, aby zmátla i českého ministra spravedlnosti.

Pro účely lepšího pochopení, co Putinův blízký spojenec vlastně chce, se pojďme podívat na jeho plány.

Speciální vojenská operace

Trvá od roku 2014, Rusko se v ní brání a nebrání se jen tak někomu, ale Západu, který propadl Satanismu a skrze Ukrajinu chce napadnout Rusko. Každý Rus teď vede svatou válku, která může skončit jen a jen tím, že prostor „moderní Ukrajiny“ bude Rusku zcela podřízen bez rozkladných vlivů Západu.

Těchhle pár vět asi nemá cenu více rozebírat. Dávat duchovní schválení deset let trvajícímu útoku je strašné. Dávat duchovní schválení něčemu, co začalo v roce 2014 prostě proto, že byla ŠANCE, že by Ukrajinci snad chtěli být sami blíže Evropě než Rusku, a Putin si rozhodl uloupnout Krym a východní části Ukrajiny, je hrozně drzá lež.

Ruský svět

Že Putin považuje své současné hranice za stále nedostatečné, není žádným překvapením. Ale celá konstrukce, že ruský svět je něco duchovně korunovaného „tisíciletým ruským státem“ (což je výrok historicky velmi odvážný), který je tak sám o sobě smyslem všeho konání správného ruského lidu, je super doklad všeho, co Evropa zvládla za poslední tisíciletí sama odvrhnout. Propojení státní a duchovní moci je samo o sobě hrozné vždy, ale pokud rovnou říkáte, že tento stát je vždy z principu tím nejlepším, čeho lze dosáhnout, a pokud chtějí žít Rusové všude po světě spokojené životy, měli by se do něj vrátit, tak už je to strašidelné. Ale ono je to ještě horší: kněží nám zde rovnou říkají, že jakékoliv rozdělení, nejednotnost, nesouhlas přímo oslabuje sílu ruského státu a je naprosto nutné se naprosto sjednotit, aby mohlo Rusko a ruský svět přežít a vůbec prospívat. Fašistická nebo stalinistická rétorika při čistkách všeho druhu to neříká o moc jasněji.

Samozřejmě, ruský stát pak má také jednu specifickou vlastnost. Rodinu, která je základem státu, všichni v ní mají velmi pevně dané role jako „otec“ a „matka“ a právě v ní se dítě učí vše podstatné o svém místě v ruském světě. Zvládnout do pár odstavců naházet důraz po jednotě za každou cenu a do této jednoty také vágně zahrnout celé další státy, národy a lidi žijící v zahraničí a učinit je spoluodpovědnými, to je… silný tah.

Zahraniční politika

Ruská církev vidí budoucnost v multipolárním, stále se vyvažujícím světě, ve kterém právě Rusko má být garancí toho, že nepřeváží agresivní západní globalismus. Potud jsme v žánru nějaké srozumitelné strategie, na kterou má jistě každý stát nárok a můžeme si říct: „No, tak co s tím.“

Ale pak se přidá nejenom zvláštní pojednání o trojiční povaze ruských národů a jejich vyrovnanosti, což asi od církve můžeme čekat, byť tedy tyhle výstupy k rasám a národům jsou zvláštní. Přidává i nárok na to, že všichni kdo nesouhlasí s globalismem a chtějí tradice, by se měli do Ruska přestěhovat. Nejspíš ve snaze nalákat charaktery typu Jordana Petersona, u nějž „léčebný pobyt“ zjevně vyvolal velkou příchylnost k ruskému oprávnění k invazi. Jeho hodinové video, ve kterém vysvětluje, že pravda je někde mezi, a východní Evropa vlastně skutečně je tak nějak ruské léno a celé je to vlastně o hádkách o progresivní témata na Západě, je skutečně něco unikátního.

K tomu ale jen tak mimochodem připadá ještě jasné tvrzení, že všichni „východní Slované“ jsou Rusové, potomci historické Rusi a tedy by měli být také sjednoceni.

Rodina a demografie

Někoho by mohlo překvapit, že když v předchozích bodech duchovní autority plánují znovudobývání celých národů jednou větou, tak proč demografii věnují tak moc prostoru. Je to jednoduché: Rusko i bez války čelí demografické krizi. Ta byla děsivá v devadesátých letech (kdy chudoba a smrti ze zoufalství zabíjely na úrovni srovnatelné s menší občanskou válkou), ale přes poměrně vysokou migraci se situace zásadně nezlepšila. Rusko je nyní v situaci, kdy má mimo jiné o 10 milionů více žen než mužů, prošlo zásadní vlnou exilu a jeho výhledem je stále klesající a stárnoucí populace. Tedy, stárnoucí populace převážně žen - očekávaný věk dožití mužů se stále snižuje a už v předválečném roce 2021 byl rozdíl mezi očekávanou délkou života žen a mužů deset let v neprospěch mužů.

Co s tím chce církev udělat?

Úplně změnit kulturu, zavést věrnost a rodinné hodnoty jako předměty ve školách, zrušit potraty (rovnou s návrhem, které zákony je třeba změnit, tady se jde do detailu), všem připomenout, že mají mít hodně dětí a k tomu učinit i náležité ekonomické kroky. Samozřejmě, pokud si představujete „kratší pracovní úvazky“ nebo „zapojení otců do péče“, tak se pletete. Muž, který má hodně dětí, má být zvýhodněn v práci, hypotéky pro rodiny mají fungovat tak, že při třetím dítěti vám odepíší 50 % dluhu, při čtvrtém 75 % a po pátém vám někdo peníze ještě vrátí. Vyrob pět dětí a bydlíš zdarma, je rozhodně cesta k prosperitě, o tom žádná. Ale cíl je 600 milionů Rusů, tak se to holt bere svižně.

Migrační politika

Masivní příval nízko kvalifikovaných pracovníků, kteří neznají a nechápou ruskou kulturu a tradice, je zde označen za hrozbu, která vede k podsekávání hodnoty práce opravdových Rusů a přímo kolosální tenzi ve společnosti. Samozřejmě rovnou přináší celou sadu drakonických opatření jak tomu bránit, trestat migraci, podpořit produktivitu ruské práce a nějak se stát špičkou ve všem a kontrolovat migrační toky.

V reakci na teroristické útoky islámského státu pochopitelná silná slova, ale vzhledem k tomu, jak moc jinde církev provazuje pojem „Rus“ s „východní Slovan“ i samozřejmě „křesťan“, jaké má tak plány, co se týče třeba celého Čečenska? Co všichni občané Ruské federace, kteří jsou buď muslimové nebo velmi zjevně nejsou "etnicky východní Slované"? K ruské národnosti se roku 2021 přihlásilo „jen“ 80,85% obyvatel. Stejně tak sám Putin ještě v lednu letošního roku podepsal zjednodušení pro získávání občanství za vojenskou službu, což si také nejsem úplně jistý, jak se potkává s velmi zostřenou proti-migrační politikou.

Výchova a vzdělávání

Školství a výchovu je třeba podřídit potřebám státu, závadné západní teorie (zvláště v humanitních vědách) přehodnotit a pokračovat v práci na tom, aby ruský lid byl vzděláván i duchovně a ve správných hodnotách. Asi není co dodávat, výběr, která věda je dobrá a která je špatná na základě ideologických a duchovních potřeb,je vynikající cesta k pokroku, gratuluji.

Urbanistika a místní rozvoj

Možná se ptáte, kam se těch 600 milionů Rusů nastěhuje a co bude dělat. Překvapení samozřejmě není, že dosáhnou pokroku a excelence. Překvapení je zavržení měst, výstavby bytových domů a dalších zbytností. Domy taky nemá stavět nějaký velký průmysl - cesta vpřed je individualizovaná výroba a výstavba, vesnice a městečka přes celé Rusko, návrat do doby předměstské. Do patnácti let by pak měla velká většina Rusů bydlet v takových domcích rozprostřených po celém Rusku i díky masovým relokacím městských Rusů na venkov. Už žádná megaměsta s mrakodrapy, ale nekonečné, rovnoměrné osídlení nízkými domky uprostřed přírody. Vše samozřejmě založeno na datech: podpory dostanou ty okrsky, kde se bude rodit hodně dětí.

Ekonomický rozvoj

Jak již jistě chápete, ten prostě bude. Naprostá soběstačnost technologická, monetární a masivní rozvoj průmyslu (vzhledem k předchozím bodům nejspíš v chalupách rozprostřených manufaktur nebo tak něco).

To by tak byl plán na ideální ruský svět. Tancují tu mezi sebou horečné sny fanoušků nekonečného venkova, touha ovládat myšlení celého národa, vynucovat poslušnost všemi prostředky a samozřejmě i přesvědčení, kdo všechno by měl Putinovu propojení zkorumpované státní a duchovní moci sloužit. Jsou to samozřejmě vesměs úplně stupidní kecy bez jakékoliv opory v realitě. Zatímco ruská pravoslavná církev žehná zbraním, které zabíjí civilisty, a posílá na Ukrajinu bojovat a umírat další a další zástupy Rusů, její patriarcha sní o tom, kterak místo deseti milionové Moskvy udělá středověké vesničky od Volhy k Vltavě. Až vám bude ale někdo říkat, že Rusko přece jenom „brání tradiční hodnoty“ nebo cokoliv „myslí dobře“, tak si vzpomeňte na tento ruský oficiální dokument, který vydal Putinův velmi blízký spojenec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz